Μετά το τέλος των γιορτών ξεκινάμε τις κυριακάτικες πεζοπορίες μας. Ο προσεχής μας περίπατος θα γίνει σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Ζακύνθου, το Καλαμάκι και θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, και την κοπή της κουλούρας μας. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στο δρόμο Καλαμακίου-Λαγανά και συγκεκριμένα στο ύψος του δρόμου που ξεκινάει ο αεροδιάδρομος και πριν από το ξενοδοχείο ILARIA καθώς πηγαίνουμε για Λαγανά (συνημμένα υπάρχει φωτογραφία της αφετηρίας μας).
Ο περίπατος μας θα ξεκινήσει από ένα πευκόφυτο και παραθαλάσσιο δάσος με την ονομασία δάσος Νικολουδάκη που αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ του Καλαμακίου και του Λαγανά. Το δάσος είναι το μοναδικό στο χωριό. Το χωριό Καλαμάκι, παλιά, ήταν καταφύγιο πειρατών ενώ σήμερα είναι μια από τις περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένες τοπικές κοινότητες της Ζακύνθου με περίπου 900 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται 7 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης και αποτελεί ένα ήρεμο τουριστικό θέρετρο για χαλαρωτικές διακοπές. Είναι ένα παραθαλάσσιο, καταπράσινο χωριό που καταλήγει σε μια μαγευτική αμμώδη παραλία. Υπάρχουν πολλοί ελαιώνες, αγροκτήματα και ένα πευκόφυτο, παραθαλάσσιο δάσος το οποίο θα επισκεφτούμε. Την ξενάγηση που θα κάνουμε στο δάσος και πληροφορίες για την προστασία του, θα μας τις παρουσιάσει η Αναστασία Κολοκοτσά ως εκπρόσωπος και υπάλληλος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου.
Μετά την επίσκεψη μας στο δάσος του Καλαμακίου θα βαδίσουμε στη παραλία του χωριού η οποία εκτείνεται σε μήκος 3.430 μ. και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου με χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta. Έχει αμμοθίνες, με ποικιλόμορφη χλωρίδα, αλλά δυστυχώς και σημαντική αλλοίωση του οικοσυστήματος που έχουν επιφέρει οι υπεραναπτυγμένες τουριστικές δραστηριότητες.
Η πεζοπορία μας θα συνεχιστεί παραλιακά μέχρι το λόφο του γυψόλιθου όπου θα κάνουμε στάση και θα μας ξεναγήσει ο Πολιτιστικός σύλλογος του Καλαμακίου για την ιστορικότητα της περιοχής. Το 1822 οι κάτοικοι της περιοχής από τον λόφο γυψόλιθο πυροβόλησαν Τουρκικό πλοίο που είχε προσαράξει στον κόλπο του Λαγανά προκαλώντας οργή της Βρετανικής Διοίκησης η οποία απάντησε με κρεμάλες και εκτελέσεις Ζακυνθινών. Το 1942 οι Γερμανοί είχαν επιτάξει δεκάδες κάτοικους των πόλεων και των χωριών χτίζοντας οχυρωματικά έργα και ένα από αυτά ήταν το πολυβολείο του Γυψόλιθου. Την ιστορική ξενάγηση θα μας την παρουσιάσει μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Καλαμακίου.
Μετά τη ξενάγηση θα κατευθυνθούμε στα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου Καλαμακίου όπου θα κόψουμε την παραδοσιακή μας κουλούρα ενώ θα υπάρξει κέρασμα από το πολιτιστικό σύλλογο. Θα ήθελα να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι οι κουλούρες που θα κοπούν είναι προσφορά της Αρτοποιητικής Ζακύνθου.
Η πεζοπορία μας είναι εύκολη και ομαλή σε ευθύ επίπεδο. Είναι σε απόσταση περίπου 6,5 χιλιόμετρα (συνημμένα υπάρχει φωτογραφία-χάρτης όλης της διαδρομής) και η μόνη δυσκολία θα είναι στο κομμάτι που θα περπατήσουμε στην παραλία λόγω της άμμου οπότε να φορέσετε κατάλληλα παπούτσια.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεργασία και συμβολή στην πεζοπορία μας :
1. Τον Πολιτιστικό σύλλογο Καλαμακίου και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κ. Αναστασία Τσάτου και την Αντιπρόεδρο κ. Τασία Στραβοπόδη
2. Το φορέα του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου για την άδεια και χορήγηση υπαλλήλου για την ξενάγηση μας. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την Αναστασία Κολοκοτσά που θα μας βοηθήσει στη ξενάγηση μας.
3. Την Αρτοποιητική Ζακύνθου και ιδιαίτερα τον Παύλο Κυβετό για την προσφορά του να μας χορηγήσει τις κουλούρες για να αλλάξουμε ευχές για τη νέα χρονιά.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.