Αυτή τη Κυριακή 22 Απριλίου η πεζοπορία μας θα διεξαχθεί στο μεγαλύτερο και αμφιθεατρικό χωριό της Ζακύνθου, το Καταστάρι. Θα πεζοπορήσουμε σε μια κυκλική πορεία από την καρδιά του χωριού μέχρι τις ανηφορικές και αμφιθεατρικές πλαγιές του χωριού. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στο κέντρο του χωριού, στην εκκλησία της Παναγίας (στρίβουμε στο δρόμο πριν το αστυνομικό τμήμα που πηγαίνει στις Αλυκές- 50 μέτρα από το κυρίως δρόμο).
Στη πεζοπορία μας στο Καταστάρι θα συναντήσουμε ανοιξιάτικη φύση, περίφημες όψεις του νησιού από ψηλά, ερημωμένες εκκλησίες γεμάτες ιστορία και μνήμες, ερειπωμένα σπίτια, εκκλησίες με σπουδαία πολιτιστικά κειμήλια, αξιοθέατα με μυστηριακό ενδιαφέρον και πολλά άλλα.
Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού. Το Καταστάρι είναι ο μεγαλύτερος οικισμός με πληθυσμό 1.500 κατοίκων περίπου. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού και αποτελεί έδρα της δημοτικής ενότητας Αλυκών. Στην αρχαιότητα, οι κάτοικοι των Αλυκών, φοβούμενοι πειρατικές επιθέσεις, καθώς οι Αλυκές είναι παραθαλάσσια περιοχή, μεταφέρθηκαν 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, στο Καταστάρι. Το Καταστάρι, βρίσκεται σε υπέροχη γεωγραφική θέση, στους πρόποδες του βουνού Βραχίονας, παρέχοντας στους κατοίκους του μια ασφαλή απόσταση από την ακτή και τις πειρατικές επιθέσεις.
Το όνομα Καταστάρι, σύμφωνα με τον Ζώη, προέρχεται από επίθετο Καταστάρη γιατί σε έγγραφα του 1478 αναφέρεται από το χωριό του Καταστάρη (ομοίως υπάρχουν για τα χωριά του Ρωμήρη, του Μπόχαλη, του Μπελούση κλπ). Αντίθετα ο Αντώνης Μπισκινης ισχυρίζεται ότι η ονομασία Καταστάρη προέρχεται από την ονομασία Κατωστάρι δηλαδή τα χωράφια του χωριού που υπήρχαν στάρια (και ήταν κάτω στάρια σε αντίθεση με τα πάνω στάρια που ήταν στο Βραχίονα).
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από ένα πέτρινο μονοπάτι και θα είναι ανηφορικό για 200 μέτρα περίπου. Μετά από λίγη ανηφορική πορεία θα βρεθούμε στο λεγόμενο «παλιό χωριό». Το λεγόμενο ¨παλιό χωριό”, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα, εντοπίζεται στους πρόποδες του βουνού που δεσπόζει στα δυτικά της κεντρικής οδού που διασχίζει το σύγχρονο Καταστάρι. Το χωριό επεκτάθηκε στον πεδινό τόπο που βρίσκεται σήμερα, έπειτα από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1953 στο ορεινό χωριό.
Η πεζοπορία μας θα φτάσει στους πρόποδες του βουνού με την ονομασία Μέλισσα. Η Μέλισσα, το βραχώδες αυτό βουνό με την κόκκινη πέτρα τις σπηλιές του και την άγρια ομορφιά του φιλοξενεί άγριο-μέλισσες. Κάποτε λέει μια δοξασία, ένας μοναχός είχε μελίσσια, θέλησε να αυξήσει την παραγωγή του μελιού βάζοντας στην κυψέλη ένα κομμάτι αντίδωρο βουτηγμένο στην αγία Μετάληψη αλλά μόλις το έφαγαν οι μέλισσες έφυγαν όλες μαζί για τα βράχια του απότομου βουνού όπου έκαναν τις φωλιές τους σαν να μην ήθελαν να φάνε οι άνθρωποι από το αγιασμένο μέλι.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας θα διασχίσουμε την εκκλησία των Ταξιαρχών, του Αγίου Γεωργίου στην οποία υπάρχουν έργα, μεταξύ άλλων, του Πελεκάση, του Προφήτη Ηλία και των Αγίων Θεοδώρων.
Οι στάσεις που θα κάνουμε θα είναι στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου όπου υπάρχει και η εικόνα του Αγ. Γεωργίου (έργο του Πελεκάση), στις πρόποδες του χωριού Μέλισσα καθώς και στα γραφεία του Πολιτιστικού συλλόγου του Κατασταρίου όπου θα γίνει ένα κέρασμα από το σύλλογο προς τους περιπατητές της παρέας μας.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5,5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο και σε μονοπάτια. Στην αρχή και στη μέση της διαδρομής θα υπάρχει μικρής έκτασης ανεκτή ανηφόρα.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας, Άγιος Δημήτριος, Σκουλικάδο, Πηγαδάκια, Καταστάρι.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.