Επειδή οι σεισμοί δεν μπορούν να ανατρέψουν την καθημερινότητα μας, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου θα πεζοπορήσουμε σε ένα ουρανοξύστη του νησιού μας από όπου έχουμε θέα τη πόλη της Ζακύνθου, το Βασιλικό και το κόλπο του Λαγανά. Συγκεκριμένα θα περπατήσουμε επάνω στο λοφώδη όγκο του Σκοπού (από τη μέση και μετά θα ανηφορίσουμε) και θα φτάσουμε στη κορυφή του όπου βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας της Σκοπιώτισσας. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στο πλάτωμα (πλατεία) στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του μεγαλομάτη που βρίσκεται στη μέση του ορεινού συγκροτήματος του Σκοπού (βλέπε στα συνημμένα φωτογραφία του σημείου συνάντησης καθώς και παρακάτω διαβάστε προσεκτικά τον τρόπο μετάβασης).
Η κυκλική μας πεζοπορία θα εμπεριέχει πλούσιες εμπειρίες με εναλλαγές της ορεινής φύσης, σαγηνευτικά και φωτογραφικά τοπία, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε εκκλησιαστικά και μυθολογικά μέρη ενώ θα απολαύσουμε μια υπέροχη φύση ανάμεσα σε κουμαριές, μέντα, θρούμπι, ρίκια και πολλά άλλα αρωματικά φυτά.
Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του μεγαλομάτη. Αυτό γίνεται για να μειώσουμε την ανηφόρα που από το δημόσιο δρόμο είναι 2,5 χιλιόμετρα περίπου. Μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε με τα αυτοκίνητα μας αφού ο δρόμος είναι βατός χωματόδρομος χωρίς προβλήματα (δεν υπάρχουν νεροφαγώματα, πέτρες, διάφορες ανωμαλίες κλπ).
Για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του μεγαλομάτη πληροφορούμεθα από νοταριακά (συμβολαιογραφικά) έγγραφα ότι το 1513 ο ιερεύς Θεόδωρος Αργήτης, ο οποίος κατέχει το ναό, τον παραχωρεί στη μονή Στροφάδων. Το 1619 η βενετική διοίκηση καταλαμβάνει το μοναστήρι αλλά το παραχωρεί και πάλι στη μονή Στροφάδων. Φαίνεται πάντως ότι η μονή δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ναό, ώστε το 1697 να φέρεται ότι διαχειρίζονται το ναό οι «γαστάλδοι», επίτροποι ορισμένοι από την πολιτεία. Τότε γίνεται και μερική επιζωγράφηση του ναού. Τέλος, ο ναός παραχωρείται το 1779 σε αδελφό-τητα, οπότε και μετατρέπεται σε μονή. Το 1809 αναφέρεται ότι διαθέτει δώδεκα μοναχούς. Ο Δ. Ζήβας διαπιστώνει στο ναό ενδείξεις της βυζαντινής ναοδομίας του 11ου αιώνα και πιθανολογεί την ύπαρξη ακόμη παλαιότερου ναού. Επίσης έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία της κεντρικής κόγχης του ναού. Οι πολλές τοιχογραφίες, που ο ίδιος αναφέρει ότι έχει εσωτερικά ο ναός, έχουν ήδη αποτοιχισθεί. Οι τοιχογραφίες αυτές έχουν δημοσιευθεί συνοπτικά από τον καθηγητή Π. Βοκοτόπουλο και χρονολογούνται στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αιώνα. Στο ναό που έχει ανακαινισθεί θα μας γίνει ξενάγηση από την αρχαιολόγο και υπάλληλο του Βυζαντινού μουσείου κ. Δήμητρα Νικολιά.
Θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας προς την κορυφή του Σκοπού και θα κάνουμε την πρώτη μας στάση σε μια αρχαία πηγή που λειτουργεί ακόμη και σήμερα.
Η κατεύθυνση της πεζοπορίας μας θα γίνει προς την κορυφή όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Σκοπιώτισσας. Ο δρόμος είναι ανηφορικός με στροφές και ο κόπος μας, όμως, θα επιβραβευτεί καθώς η θέα από την συγκεκριμένη εκκλησία είναι μαγευτική. Η θέα είναι μοναδική καθώς κάτω από τα πόδια μας θα απλώνεται ένα πανοραμικό τοπίο με χωριά, λόφους, βλάστηση, θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει η ματιά μας. Ο ναός της Παναγίας Σκοπιώτισσας εντοπίζεται στην κορυφή του όρους Σκοπός –από το οποίο πήρε και την ονομασία της. Η εκκλησία σε σταυροειδή ρυθμό με τρούλο ανεγέρθηκε το 1624 και στέκεται έως και σήμερα στα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες, το τέμπλο (από πέτρα), θαυμαστές εικόνες, ξυλόγλυπτα και άλλα πολύτιμα σκεύη, καθώς και η εικόνα της Παναγίας που έχει έρθει από την Κωνσταντινούπολη. Το βλέμμα μας θα κεντρίσει σίγουρα ο δικέφαλος αετός (σύμβολο της βυζαντινής αυτοκρατορίας) στο δάπεδο της εκκλησίας. Το μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία είναι από τα παλαιότερα του νησιού. Ιδρύθηκε πριν από τα μέσα του 15ου αιώνα και το 1534 παραχωρήθηκε στην οικογένεια των ευγενών Λογοθετών όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. Όταν έσκαψαν για τα θεμέλια του ναού αποκαλύφθηκε αρχαίος ναός της Αρτέμιδας μαζί με διάφορες αφιερωματικές επιγραφές. Η περιοχή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος και ο ναός ως προέχον βυζαντινό μνημείο, διατηρητέο.
Αφού γίνει ξενάγηση στην εκκλησία και στους προαύλιους χώρους αυτής, θα συνεχίσουμε μια κυκλική πεζοπορία γύρω από την κορυφή του βουνού. Ένα βουνό, με τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορία, ο αρχαίος Έλατος και ο σημερινός Σκοπός. Ένα βουνό ιδιότυπης φυσικής ομορφιάς και γοητείας, αιώνιος άγρυπνος φρουρός της πολιτείας του Αιγιαλού και ιερός τόπος, αφιερωμένος από τους αρχαίους Ζακυνθινούς στη θεότητα της Αρτέμιδας. Σήμερα το βουνό είναι αφιερωμένο στη λατρεία της Παναγίας.
Τέλος θα κατηφορίσουμε προς την αφετηρία της πεζοπορίας μας θαυμάζοντας το καταπληκτικό τοπίο.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο ενώ έχει τα πρώτα δύο (2) χιλιόμετρα είναι ανηφορικά μέχρι να φτάσουμε στη κορυφή του Σκοπού.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Αργάσι.
• Μετά από 5 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στη διασταύρωση όπου ευθεία κατευθυνόμαστε προς Βασιλικό, αριστερά προς την ταβέρνα του Θεοδωρίτση με την επωνυμία «η ταβέρνα που λέγαμε» και δεξιά υπάρχει ένας δρόμος με ανοιχτή καγκελόπορτα που οδηγεί προς το Σκοπό. Έτσι λοιπόν στρίβουμε δεξιά το δρόμο που οδηγεί προς το Σκοπό (υπάρχει σχετική φωτογραφία του σημείου που στρίβουμε)
• Μετά από 2,5 χιλιόμετρα πηγαίνοντας ευθεία, θα βρεθούμε στο σημείο της συνάντησης μας.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.