Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου θα πεζοπορήσει σε ένα οικισμό με πλούσια ιστορική παρακαταθήκη, το Μελινάδο. Θα συναντηθούν στις 11 το πρωί από το δημοτικό σχολείο του Βουγιάτου (βλέπε τις συνημμένες φωτογραφίες του σημείου συνάντησης καθώς και παρακάτω διαβάστε προσεκτικά τον τρόπο μετάβασης).
Η κυκλική μας πεζοπορία θα γίνει σε ένα καταπράσινο, γαλήνιο και μυρωδάτο περιβάλλον με εξαιρετική θέα του κάμπου, με ελιές, βότανα, πράσινα και χρωματιστές μυρωδιές.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από την καρδιά της τοπικής κοινότητας Βουγιάτου. Το Βουγιάτο ανέκαθεν ήταν χτισμένο κοντά στο κάμπο και όταν έγινε ο δρόμος της Ρίζας πέρασε από δίπλα του, με αποτέλεσμα να μην μετατοπιστεί το χωριό κατά τις μετασεισμικές περιόδους. Το Βουγιάτο ή Μπουγιιάτο οφείλει το όνομά του στους Μπούα, οι οποίοι ήταν στρατιώτες που πολέμησαν για τη Βενετία και τους προσφέρθηκαν οικόπεδα στην περιοχή για τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες. Οι γραπτές αναφορές για το χωριό, με αυτό το όνομα, υπάρχουν από τις αρχές του 16ου αιώνα. Σήμερα είναι ένα καθαρό αγροτικό χωριό της Ρίζας με 377 κατοίκους.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει με κατεύθυνση στον οικισμό Μελινάδο. Το Μελινάδο είναι οικισμός με ύψος 55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ σύμφωνα με τον κατάλογο του 2011 έχει 44 κατοίκους. Διασχίζοντας τον οικισμό του Μελινάδου θα βρεθεί και όπου θα γίνει η περιήγηση του ιστορικού χώρου, στα απομεινάρια του αρχαίου ναού του Οπιταϊδα Αρτεμιδα που σήμερα βρίσκονται τα ερείπια του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι μεταβυζαντινή εκκλησία που κτίστηκε περίπου το 1478, σύμφωνα με τον ιερό – Ιστορικό Ιωάννη Κούρτσολα (18ος αιώνας), που πιθανώς θεωρείται ως ο ιδρυτής της βασιλικής Κλεόπης του οίκου των Τόκκων. Ο ναός αυτός, που σώζεται σήμερα, ήταν κτισμένος σε ρυθμό μοναδικής Βασιλικής. Το ναό του Αγίου Δημητρίου θεμελιώθηκε πάνω στο αρχαίο Ναό της Οπεταΐδας Αρτέμιδας και οι κολόνες του Θεού της Θεοτόκου χρησιμεύουν ως υποστηρίγματα του νάρθηκα της εκκλησίας. Αρχαία μαρμαρίνη πλάκα, με διακριτική επιγραφή στο ιερέα της Οπετάσης Αρτέμιδας, είχε τοποθετηθεί σαν αγία τράπεζα. Η μαρμάρινη βάση του σπαθιού της Οπτάϊδας Αρτέμιδας που στήριζε την Αγία Τράπεζα σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ζακύνθου. Η βάση φέρει αναθηματική επιγραφή στην Αρτέμιδα Οπιταΐδα. Λείπει κάθε, έστω και εικασία, χρονολόγηση. [Βιβλιογραφία: PG Καλλιγάς, Αρχαιολογικό Δελτίο 24 (1969-1970), 279]. Τα ερείπια του ναού έχουν διακηρυχθεί ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η μαρμάρινη βάση του σπαθιού της Οπτάϊδας Αρτέμιδας που στήριζε την Αγία Τράπεζα σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ζακύνθου. Η βάση φέρει αναθηματική επιγραφή στην Αρτέμιδα Οπιταΐδα. Λείπει κάθε, έστω και εικασία, χρονολόγηση. [Βιβλιογραφία: PG Καλλιγάς, Αρχαιολογικό Δελτίο 24 (1969-1970), 279]. Τα ερείπια του ναού έχουν διακηρυχθεί ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η μαρμάρινη βάση του σπαθιού της Οπτάϊδας Αρτέμιδας που στήριζε την Αγία Τράπεζα σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ζακύνθου. Η βάση φέρει αναθηματική επιγραφή στην Αρτέμιδα Οπιταΐδα. Λείπει κάθε, έστω και εικασία, χρονολόγηση. [Βιβλιογραφία: PG Καλλιγάς, Αρχαιολογικό Δελτίο 24 (1969-1970), 279]. Τα ερείπια του ναού έχουν διακηρυχθεί ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Η πεζοπορία μας θα συνεχιστεί μέσα από δρόμους και αγροτικές διαδρομές, με φόντο τα ελαιόδεντρα, πολύ πράσινο, τα φυτά διασκορπισμένα σε κάθε σημείο της διαδρομής μας και πολλά αρωματικά φυτά. Επίσης μαζί μας θα είναι ο Σπύρος Σκιαδόπουλος ο δάσκαλος της ομάδας παραδοσιακών χορών του Βουγιάτου «Ο ΣΥΡΤΗΣ» που βοήθησε στη χάραξη του συγκεκριμένου διαδρόμου και γι ‘αυτό το λόγο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως ..
Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το ναό της Αγ. Κυριακή. Το εκκλησάκι της Αγ. Κυριακή είναι μια ιστορική εκκλησία που κτίστηκε σε άγνωστη εποχή στη θέση Ψηλή Ράχη. Αναφέρεται στον κατάλογο που κυκλοφόρησε με τίτλο «για την προστασία» το έτος 1843. Στους μεγάλους σεισμούς το έτος 1893 χτίστηκε και δεν γνωρίζουμε το έτος ανακατασκευής του. Στην επίσημη καταγραφή των εκκλησιών που έκανε ο Ζώης στην «Ιστορία της Ζακύνθου» δεν αναφέρεται. Επίσης σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην εφημέριου Διονύση Βισβάρδη, στην κορυφή που βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Κυριακή, οι Γερμανοί στην περίοδο της κατοχής είχαν τοποθετήσει πυροβόλο.
Στο τέλος της διαδρομής μας ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος του χωριού θα μας περηφανεύσει για όλους και όλοι θα περάσουν.
Η πεζοπορία μας θα είναι κυκλική και η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα. Η πεζοπορία είναι επίπεδη και πολύ εύκολη.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
(Παρακαλώ όσοι έχουν κενές θέσεις στο αυτοκίνητο τους να έρθουν στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου (Τζάμπο) να βοηθήσουν στη μεταφορά μη εχόντων αυτοκίνητο)
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει την παρακάτω πορεία:
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου (απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη μέχρι το σημείο συνάντησης μας), κατευθυνόμαστε προς το Γαιτάνι.
2. Μόλις περάσουμε το χωριό Σαρακηνάδο και φτάσουμε στο ύψος που βρίσκεται η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Φολκσβάγκεν (Volkswagen) στον επόμενο δρόμο θα στρίψουμε προς το χωριό Φιολίτι (υπάρχει σχετική επιγραφή πάνω στο δρόμο (ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΑ).
3. Κατευθυνόμαστε μόνο ευθεία και σε δύο (2) χιλιόμετρα περίπου στρίβουμε αριστερά (υπάρχει σχετική επιγραφή που αναφέρει την κατεύθυνση προς το Βουγιάτο).
4. Κατευθυνόμαστε μόνο ευθεία και σε δύο (2) χιλιόμετρα περίπου είναι το σημείο συνάντησης μας στο δημοτικό σχολείο του Βουγιάτου.
ΥΓ: 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «ΜΕ ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική διάθεσή σας για την οργάνωση των περιπάτων …
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να έρθουμε με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Έννοια ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την πλήρη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια της περιπάτου.