Την προσεχή Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα πεζοπορήσουμε σε μια πεζοπορία που είχε αναβληθεί λόγω βροχής, στο μικρό παραδοσιακό χωριό δυτικά της Ζακύνθου, τον Άγιο Δημήτρη. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί το πρωί απέξω από την κεντρική εκκλησία και το πολιτιστικό κέντρο της τοπικής κοινότητας (συνημμένα μπορείτε να δείτε φωτογραφία του σημείου συνάντησης, τον τρόπο μετάβασης σε αυτό).
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το κέντρο της κοινότητας Αγ. Δημητρίου. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό δυτικά της Ζακύνθου. Το χωριό πήρε το όνομά του από την εκκλησία που υπάρχει εκεί και χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Ο Άγιος Δημήτρης, δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου, είναι καμπίσιος οικισμός με 531 κατοίκους (και μαζί με τον οικισμό Δράκα έχει 615 κατοίκους), γνωστός από το 1509. Οφείλει το όνομά του στον ομώνυμο ναό με εντυπωσιακό, ψηλό καμπαναριό, που χρονολογείται από το 1910 και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, κοντά στην πλατεία. Ο ναός στο εσωτερικό του περιέχει έργα τέχνης παλαιότερα και νεότερα. Κάτω από το γυναικωνίτη υπάρχει σημαντικό έργο λαϊκής τέχνης που απεικονίζει λιτανεία στο χωριό, έργο ανώνυμου ζωγράφου των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα. Το χωριό έχει λαϊκή παράδοση στο θέατρο με ομιλίες και στη μουσική με αρέκιες.
Ξεκινώντας την πεζοπορία μας θα κατευθυνθούμε προς την κοινότητα της Αγίας Μαρίνας και σε 700 μέτρα περίπου, θα βρεθούμε στο λόγγο του Λαλώτη. Ο λόγγος αυτός δημιουργήθηκε στις αρχές του 1900 από τον συμβολαιογράφο Λαλώτη (το αρχείο του βρίσκεται στο σημερινό συμβολαιογραφείο του κ. Ζαμπάτη). Ο γιός του συμβολαιογράφου Λαλώτη ήταν ο αείμνηστος Νίκος Λαλώτης που ήταν γνωστός για τις οικολογικές του ευαισθησίες, την λατρεία που έτρεφε για το περιβάλλον και την Ζάκυνθο και ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από λίγα χρόνια.
Στη συνέχεια της πεζοπορίας μας θα βρεθούμε στο λόγγο του Μαστραντώνη με την υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Ζακύνθου. Η πεζοπορία μας θα διασχίσει ελαιώνες, αμπέλια, πράσινο καμπίσιο περιβάλλον με αρώματα της Ζακυνθινής φύσης. Προχωρώντας θα διασχίσουμε την περιοχή Καβούρου που είναι πνιγμένη στις ελιές και στα περιβόλια και κατόπιν θα φτάσουμε στη περιοχή Μεσαλά. Εκεί υπήρχε το αρχοντικό του Κόντε Μεσαλά, το οποίο χρησιμοποιούσε σαν καλοκαιρινή κατοικία. Σώζονται ερείπια του αρχοντικού και της ιδιωτικής του εκκλησίας τα οποία θα δούμε. Το κτήμα είχε έκταση 500 στρέμματα και αγοράσθηκε το 1925 από την οικογένεια Πέττα. Στην είσοδο του κτήματος, υπήρχε το περίφημο ξέπορτο όπου κρεμόταν ένα μεγάλο κουλούρι. Όποιος πιανόταν από αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, είχε ασυλία από τους πάντες και δεν τιμωρείτο γιατί τον προστάτευε ο Μεσαλάς.
Η πεζοπορία μας θα επιστρέψει στην αφετηρία της διαδρομής μας από τον αγροτικό δρόμο Παλιόρουγα. Με την επιστροφή μας θα κατευθυνθούμε στο πολιτιστικό κέντρο τους Αγ. Δημητρίου όπου οι κοπέλες του χωριού από την παρέας μας θα μας έχει ένα κέρασμα και η οικογένεια Σταμίρη (που τραγουδούσαν στη ταβέρνα Αρέκια) θα τραγουδήσει για την Παρέα μας.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και όλη η πεζοπορία είναι πολύ εύκολη χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα : τις κοπέλες από τον Αγ. Δημήτρη όχι μόνο για το κέρασμα αλλά για την προθυμία και ανιδιοτελή φιλοξενία που θα μας παρέχουν.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο σημείο συνάντησης μας ώστε να μεταβούν με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου – Βολιμών.
• Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας και Άγιος Δημήτριος.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.