Tην προσεχή Κυριακή 23 Φεβρουαρίου θα περπατήσουμε σε ένα καταπράσινο (παρά τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς) ορεινό χωριό της Ζακύνθου, το Κοιλιωμένο. Θα πεζοπορήσουμε σε μια ήρεμη, γαλήνια, δασική γειτονιά του χωριού. Η πεζοπορία μας θα μπορούν να συμμετέχουν ακόμη και αυτοί που θα θελήσουν να συμμετέχουν στο piccolo καρναβάλι γιατί η χρονική διάρκεια της δεν θα είναι μεγάλη. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στην εκκλησία του χωριού στο κέντρο του χωριού.
Στη πεζοπορία μας στο χωριό των κτιστάδων της πέτρας, των τραγουδιστάδων και των αμπελουργών, θα συναντήσουμε δασώδη, πετρώδη, και ποιητική φύση, ενδιαφέρουσες εκκλησίες, αξιοθέατα με μυστηριακό ενδιαφέρον, μνημεία και πολλά άλλα.
Η κυκλική μας πεζοπορία θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού. Το Κοιλιωμένο (γνωστό και ως Άγιος Νικόλαος λόγω της παλιάς εκκλησίας που βρίσκεται εκεί και λόγω της μετονομασίας του χωριού το έτος 1955) είναι ορεινό χωριό σε 477 μέτρα υψόμετρο, στην κεντρική Ζάκυνθο με 350 μόνιμους κατοίκους περίπου, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από μια ξενάγηση στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου και το καμπαναριό της. Ανάμεσα στον ναό του Αγ. Νικολάου, ο οποίος είχε δώσει αρχικά το όνομά του στο χωριό, και το καμπαναριό μεσολαβεί ο δρόμος. Έχει λοιπόν κανείς την εντύπωση ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητα κτίσματα. Το πέτρινο καμπαναριό της εκκλησίας κτίστηκε από ντόπιους μαστόρους της πέτρας το 1893. Αποτελείται από τέσσερις ορόφους. Στον τρίτο όροφο επιβάλλουν την παρουσία τους δύο αψίδες ενώ τον τελευταίο, που έχει εξαγωνική βάση, διακοσμούν πολλές ανάγλυφες δημιουργίες. Όλοι οι επισκέπτες (αλλά και ντόπιοι κάτοικοι) απορούν για τον συμβολισμό αυτών των παράξενων δημιουργιών. Για τον αποσυμβολισμό αυτών των δημιουργιών θα μας μιλήσει ο Νίκος Μπιάζης- αγιογράφος-ζωγράφος.
Θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας και αφού διασχίσουμε τα πρώτα σπίτια του χωριού, θα περπατήσουμε σε ένα χωμάτινο δρόμο που οδηγεί σε παρακείμενο δάσος. Είναι ένα δάσος από πεύκα, θυμάρι, ορχιδέες (σε αυτή τη περιοχή υπάρχουν 42 διαφορετικά είδη από ορχιδέες), μανουσάκια, κυπαρίσσια, φασκόμηλο και πολλά άλλα αρωματικά φυτά και λουλούδια.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει μια από τις δύο παρακάτω πορείες :
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
Μετά από το Γαιτάνι και συγκεκριμένα στο φανάρι που βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Πεζώ (στα Παστρέικα) στρίβουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς Μαχαιράδο και μετά όλο ευθεία βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο
2. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε το δρόμο προς το γήπεδο και τη περιοχή του Λαγανά. Πηγαίνουμε όλο ευθεία και μόλις φθάσουμε στη ταβέρνα ΝΤΕΝΙΣ στη Λιθακιά στρίβουμε δεξιά προς το χωριό Λιθακιά. Κατευθυνόμαστε όλο ευθεία και βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.