(σε μια (μετά;) -covid εποχή που ευχόμαστε η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν …)
.
H πεζοπορία που θα πραγματοποιήσει ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή την προσεχή Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 θα είναι στο βορειότερο άκρο του νησιού στην ευρύτερη περιοχή Κορίθι της τοπικής κοινότητας Βολιμών. Θα γίνει αντικριστά από το παράστημα τού βουνού Αίνου της Κεφαλλονιάς αφού στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μας θα βαδίζουμε παράλληλα από αυτόν και θα απολαμβάνουμε τους κέδρους, τις κουμαριές, τα φασκόμηλα και θρούμπια ενώ οι σκιές μας θα βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί μας από την Κεφαλλονιά.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί (υπάρχει συνημμένα φωτογραφία του σημείου συνάντησης και τον τρόπο μετάβασης σε αυτό) στην περιοχή που ονομάζεται «Χοιρινό» (πάνω στο δρόμο που ενώνει το λιμάνι του Αγ. Νικολάου με το Κορίθι) η οποία ανήκει στο συνοικισμό με την ονομασία Κορίθι της τοπικής κοινότητας Βολιμών. Το Κορίθι είναι οικισμός της τοπικής κοινότητας Βολιμών. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Ζακύνθου στο ακρωτήριο Σχοινάρι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 47 κατοίκους. Κατά την παράδοση στις αρχές του 16ου αιώνα στο Κορίθι και στη γειτονική θέση με την ονομασία Απολυταριά, φυτεύτηκε σταφίδα που είχε μεταφερθεί από την Κόρινθο και ίσως ονομάστηκε με αυτή την ονομασία ο συνοικισμός αυτός διότι σύμφωνα με τη μελέτη για τα γλωσσικά ιδιώματα του Δημήτρη Κατωπόδη, το Κορίθι ή Κορίνθιον είναι είδος σταφυλιού που έρχεται από την Κόρινθο. Βέβαια υπάρχει και άλλη εκδοχή της λέξης κορίθι σύμφωνα με το λεξικό του Πανταζή Κοντομίχη (Λευκαδίτικο Γλωσσικό Ιδίωμα) – ότι κορίθι είναι ένα είδος επιτραπέζιου σταφυλιού σε κληματαριές του κήπου ή της αυλής.
Η κυκλική μας πεζοπορία θα ξεκινήσει με κατεύθυνση προς τον οικισμό με την επωνυμία «Αγρίλου», μετά ακολουθώντας έναν αγροτικό δρόμο θα κινηθούμε προς τις περιοχές «Βροντισμένο» και «Κλήμα» που περιλαμβάνουν μικρούς οικισμούς. Οι μικροί και πολλοί οικισμοί των Βολιμών αποτελούν μια μακρόχρονη παράδοση. Οι κύριοι οικισμοί των Βολιμών είναι τρεις : Άνω, Μέσο και Κάτω και βρίσκονται στο βόρειο άκρο της οροσειράς του Βραχιώνα σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων Η περιοχή του Σχοιναρίου από το Μακρύ Γυαλό μέχρι τον φάρο του Κοριθίου αποτέλεσε την περιοχή που οι κάτοικοι των Βολιμών (οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι) μετακινούνται εποχικά, προκειμένου να κάνουν διάφορες αγροτικές εργασίες, όπως τη συλλογή του ελαιοκάρπου. Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετοί μεγαλύτεροι και μικρότεροι οικισμοί όπως το Κορίθι ο Ασκός, το Μεγαλώνι, οι Βάρβαρες, οι Ελιές, η Αγία Θέκλη κ.α. που πέρα από τους μόνιμους κατοίκους είχαν και αρκετούς που κατοικούσαν εποχικά. Αυτή η πολυπληθής κατοίκηση (σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα) αποδεικνύεται από τον αριθμό των μαθητών στα Δημοτικά σχολεία της περιοχής που υπήρχε στις περασμένες δεκαετίες. Στις δεκαετίες του 50 και του 60 στην περιοχή υπήρχαν 5 δημοτικά σχολεία, των Βολιμών με περίπου 120 μαθητές, των Άνω Βολιμών με περίπου 70 μαθητές, στο Κορίθι με περίπου 70 μαθητές, στον Ασκό με περίπου 40 μαθητές και στο Μεγαλώνι με περίπου 60 μαθητές.
Στη συνέχεια της πεζοπορίας μας θα διασχίσουμε ένα χωματόδρομο που περνά μέσα από ένα δάσος με κέδρους. Ο κέδρος είναι κωνοφόρο αειθαλές δέντρο και δάση από κέδρους συναντώνται στην Τουρκία, στο Λίβανο, στα όρη του Άτλαντα στην Αλγερία, στα Ιμαλάια και στην Κύπρο. Στη Ζάκυνθο συναντάμε κέδρους στη περιοχή που θα πεζοπορήσουμε και στο Κερί.
Όλη η πεζοπορία μας θα γίνει σε μια περιοχή με πανοραμική θέα τη θάλασσα και όπου σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή ζει η φώκια μονάχους -μονάχους. Γυρνώντας προς την επιστροφή και κατευθυνόμενοι στην αρχή της πεζοπορίας θα περάσουμε από τη περιοχή του φάρου ο οποίος κτίστηκε το 1897, έχει ύψος 9,5μ. και έως το 1970 δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα.
Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 10 χιλιόμετρα και η αρχή της πεζοπορίας θα γίνει πάνω σε δημοτικό δρόμο ενώ μετά θα περπατήσουμε (σχεδόν το υπόλοιπο της διαδρομής) σε αγροτικό δρόμο ο οποίος είναι κατασκευασμένος πάνω σε ανώμαλο και βραχώδες έδαφος. Τα πρώτα 2 χιλιόμετρα είναι ανηφορικά όπου θα ανέβουμε περίπου 150 μέτρα υψόμετρο. Η υπόλοιπη διαδρομή έχει μικρές ανηφόρες και κατηφόρες. Οι πεζοπόροι που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
.
• Όσοι πεζοπόροι θα συμμετέχουν στη πεζοπορία μας θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να έχουν αρνητικό rapidtest διάρκειας 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό τεστ διάρκειας 72 ωρών. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις μέχρι το Σάββατο το βράδυ όσοι πρόκειται να συμμετέχετε, να μας αποστείλετε σε ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας είτε τα αρνητικά τεστ που έχετε κάνει (το rapidtest να είναι διάρκειας 48 ωρών ή το μοριακό τεστ να είναι διάρκειας 72 ωρών) στη διεύθυνση info@meparea.gr. (Τα όποια στοιχεία μας αποστείλετε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την συμμετοχή σας στις πεζοπορίες και διασφαλίζουμε το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων).
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Ακόμη τόσο στην αρχή που θα συγκεντρωθούμε για να πεζοπορήσουμε όσο και κατά την διάρκεια της πεζοπορίας, θα κρατάμε αποστάσεις 1,5 μέτρου τουλάχιστον μεταξύ του κάθε συμμετέχοντα πεζοπόρου.
• Παρακαλούμε να τηρήσετε όσα αναγράφονται γιατί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν τους είναι ευχάριστο να αστυνομεύουν ούτε θέλουν να κάνουν παρατηρήσεις σε όσους αγνοούν τις υποδείξεις μας.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
.
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Γαιτάνι και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Μετά από 5 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι όπου κατευθυνόμαστε δεξιά προς Άγιο Κήρυκα, Καταστάρι, Βολίμες, Αλυκές (υπάρχει σχετική πινακίδα)
• Κατευθυνόμαστε πάνω στην επαρχιακή οδό διασχίζοντας τα χωριά : Άγιο Κήρυκα, Άγιο Δημήτρη, Καταστάρι. Μετά από 4 χιλιόμετρα αφού περάσουμε το Καταστάρι θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση όπου θα κατευθυνθούμε δεξιά (εκεί υπάρχει πινακίδα που αναφέρει ότι πηγαίνουμε προς Ξύγκια, Μακρύ Γιαλό, άγιο Νικόλαο, Κορίθι-Ασκό, Φάρο-Σχοινάρι).
• Στα 8 χιλιόμετρα πηγαίνοντας όλο ευθεία θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση όπου δεξιά πηγαίνουμε προς Άγιο Νικόλαο και αριστερά θα κατευθυνθούμε προς Βολίμες.
• Θα κατευθυνθούμε προς το λιμάνι του Αγ. Νικολάου και μετά από 4 χιλιόμετρα (πάνω στο δρόμο) θα είναι το σημείο συνάντησης μας.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.