H πεζοπορία που θα πραγματοποιήσει ο πεζοπορικός σύλλογος Mε ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή την προσεχή Κυριακή 8 Μαΐου θα γίνει σε μια περιοχή της τοπικής κοινότητας του Παντοκράτορα που το πράσινο «οργιάζει» λόγω της άνοιξης και το αρχοντικό της Σαρακίνας δεσπόζει για να μας θυμίζει αλλοτινές εποχές.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στο πλάτωμα του καταστήματος «Γουνέλης» πάνω στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Κερίου (βλέπε στα συνημμένα φωτογραφία του σημείου συνάντησης).
Στη περιοχή που θα περπατήσουμε, θα προσπεράσουμε από απόσταση το αρχοντικό της Σαρακίνας διότι παρότι δεν γκρεμίστηκε από τους σεισμούς του 1953, κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο από τις φθορές των σεισμών, των βροχών και του χρόνου. Το κόστος επισκευής και συντήρησης ήταν μεγάλο για τους κληρονόμους του αρχοντικού και έτσι παραμένουν δυστυχώς μόνο ερείπια από το παλιό αρχοντικό.
Το αρχοντικό της Σαρακίνας, το νεοκλασσικό εξοχικό της οικογένειας Λούντζη, είχε συνολική επιφάνεια 1350 τμ και ξεκίνησε η οικοδόμηση του στις αρχές του 19ου αιώνα. Το κτήριο είναι κόκκινο χρώμα, με λευκές τις παραστάδες, η Σαρακίνα παραμένει και σήμερα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και τα πιο σημαντικά κτήρια της Ζακύνθου. Το μέγεθος της, η μορφή της, οι συνθέσεις με το περιβάλλον, εξακολουθούν και σήμερα να διατηρούν μια έντονη ατμόσφαιρα, αποκαλυπτική ενός τρόπου ζωής και των κοινωνικών και καλλιτεχνικών αντιλήψεων μιας ολόκληρης εποχής, κι είναι κρίμα που το μοναδικό αυτό συγκρότημα να χαθεί μη μπορώντας ν’ αντέξει τη συνεχή φθορά της βροχής και των σεισμών. Τα εξοχικά αρχοντικά της Ζακύνθου είναι φανερό ότι είναι επηρεασμένα από τις αντίστοιχες βίλες της Ιταλικής Αναγεννήσεως και ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες Βενετσιάνικες βίλες. Οι διάφορες ανάμεσα στα Βενετσιάνικα αρχοντικά και τα αντίστοιχα της Ζακύνθου είναι κύριος διαφορές μεγέθους και ύφους. Στα αρχοντικά της Ζακύνθου τα βοηθητικά κτίσματα διατάσσονται πάντοτε στο ίδιο επίπεδο με την κατοικία σε απλή παρατάξει και η κατοικία ξεχωρίζει μόνο με τη διαφορά του ενός επί πλέον ορόφου. Το προαύλιο της κατοικίας είναι στο ίδιο επίπεδο με τις υπηρεσιακές αυλές και μόνον ο κήπος ανήκει αποκλείστηκα σ αυτήν. Η έμφαση στο αρχοντικό επιδιώκετε με την ανάπτυξη σε μήκος και την επιλογή της τοποθέτησης του σε μια υψηλή θέση
Λέγεται ότι το όνομα «Σαρακίνα» το έλαβε από θησαυρό που είχαν κρύψει Σαρακηνοί πειρατές και τον οποίο ανακάλυψε και ιδιοποιήθηκε πρόγονος της οικογένειας Λούντζη. Με τον θησαυρό που ανακάλυψε, φημολογείται, ότι έκτισε το αρχοντικό που το ονόμασε προς τιμή της καταγωγής των πειρατών που είχαν κρύψει αυτόν.
Αφού προσπεράσουμε τη περιοχή της Σαρακίνας, θα κατευθυνθούμε σε μια βραχώδη περιοχή όπου οι Γερμανοί κατά τη περίοδο του πολέμου, είχαν εγκαταστήσει παρατηρητήριο με πολυβολείο και ελέγχαν όλο το κόλπο του Λαγανά.
Συνεχίζοντας θα πάμε από αγροτικό δρόμο προς ένα τμήμα του οικισμού Μουζακίου και θα επιστρέψουμε από άλλο δρόμο στην αφετηρία της πεζοπορίας μας.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και είναι εύκολη.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
.
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.