Την προσεχή Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, θα πεζοπορήσει στα γραφικά δρομάκια και στα καντούνια της Λιθακιάς, θα συναντήσει μνημεία και αναπαλαιωμένα ιστορικά κτήρια του χωριού, θα ανηφορίσει στις γραφικές και πράσινες πλαγιές της.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στο χώρο στάθμευσης του Ναού Παναγίας Φανερωμένης (κεντρικός Ναός του χωριού και συνημμένα υπάρχει φωτογραφία).
.
.
Η Λιθακιά είναι από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα χωριά της ζακυνθινής υπαίθρου. Χτισμένη στους πρόποδες του Βουνού φτάνει μέχρι τον κόλπο του Λαγανά.
Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει με την επίσκεψη μας στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης του 14ου αιώνα, ένα αληθινό μνημείο πέντε αιώνων που αποτελεί θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Λιθακιάς. Σώθηκε από τους σεισμούς του ’53 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Έχει ξυλόστεγη μονόκλιτη, Βασιλική. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν : ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο που κατασκευάστηκε σε διαφορετικές περιόδους από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Από συμβόλαια του 16ου έως του 19ου αιώνα προκύπτει ότι η εκκλησία ανακαινιζόταν ανέκαθεν, ύστερα από μεγάλους σεισμούς. Στα νεότερα χρόνια, ύστερα από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών (στις 2 του Τρυγητή του 1944) και τους σεισμούς του 1953, η εκκλησία αναστηλώθηκε και αργότερα το παλιό καμπαναριό αντικαταστάθηκε από άλλο ψηλό και πυργόμορφο.
Θα περπατήσουμε μέσα από τα δρομάκια του χωριού, την κεντρική πλατεία με το «ηρώον» και το παλαιό καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου και θα ανηφορίσουμε στους πρόποδες του Μεγάλου Βουνού (σε ήπια σχετικά ανηφοριά), πάνω απ’ το χωριό απ’ όπου θα έχουμε μια πανέμορφη θέαση του χωριού ως τον κόλπο του Λαγανά και το Μαραθονήσι.
Θα φτάσουμε μέχρι την επαρχιακή οδό Λιθακιάς-Αγαλά και θα περάσουμε στην απέναντι πλαγιά που θα περπατήσουμε σε μια διαδρομή που κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι ανάμεσα από καταπράσινη χαμηλή βλάστηση, πεύκα και ελαιόδεντρα. Η διαδρομή είναι προς το λόγγο του Δεσύλλα, ονομασία που πήρε από τον κόμη Ιωάννη Δεσύλλα (η οικογένεια του προέρχονταν από την Ιταλία με το όνομα Ντισύλα και «μεταγγλωτίστηκε» σε Δεσύλλα και οι οποίοι ασπάστηκαν την ορθόδοξη πίστη το 1760, σύμφωνα με τον Λεωνίδα Ζώη) ο οποίος αποστάλθηκε από της κυβέρνησης Ζακύνθου ως πρεσβευτής στη Γαλλία και ο Ναπολέοντας το 1808 τον αναγόρευσε ιππότη. Ο Δεσύλλας κατόπιν έγινε μέλος της Φιλικής εταιρείας και το 1821 βρισκόμενος στη Βενετία καταπολέμησε τα σχέδια των Άγγλων και κυρίως του Μαίτλαντ.
Από αυτό το σημείο η θέα του κάμπου του νησιού είναι καταπληκτική αφού το μάτι μας μπορεί να κάνει «σάρωση» από τον λόφο των Γερακαρίων, τον λόφο του κάστρου και την πόλη με το λιμάνι, τον Σκοπό ως και τον κόλπο του Λαγανά με το νησάκι του Αγίου Σώστη και το Μαραθονήσι.
Κατόπιν θα κατηφορίσουμε στο χωριό και θα περάσουμε από έναν γραφικό πεζόδρομο. Εκεί θα συναντήσουμε το κτήριο της οικογένειας Μεσσαλά (του 1898), χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού της Ζακύνθου. Αναστηλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την Κοινότητα και χρησιμοποιείται έκτοτε σαν Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Πρόκειται για διώροφο, λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές κτίσμα με τετράρριχτη στέγη. Τόσο αυτό όσο και το Αρχοντικό Μαλούχου (του 1889) που θα συναντήσουμε λίγο πιο κάτω διατηρούν σε άριστη κατάσταση όλα τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά εκείνα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική της εποχής στην περιοχή.
Η συνολική διαδρομή είναι 5,5 χιλιόμετρα περίπου και η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη με μια μικρή ανηφοριά στην αρχή.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.