Την προσεχή Κυριακή 4 Δεκεμβρίου ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, θα περπατήσουμε στις δασικές «στράτες» του Κεριού, σε μια φυσιολατρική πορεία με πολλά και ποικίλα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία.
Η πεζοπορία μας θα γίνει ανάμεσα από πευκώνες, αρώματα μπλεγμένα με μυρουδιές από αγριοβότανα και χειμωνιάτικα ανθισμένα λουλούδια, θέα του απέραντου απάνεμου κόλπου του Λαγανά ενώ θα υπάρχουν στάσεις για λαογραφικές, ιστορικές και πολλές άλλες αναφορές για την περιοχή.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί απέξω από το εστιατόριο Lighthouse που βρίσκεται δίπλα στο Φάρο του Κερίου (συντεταγμένες από google maps 37.655520, 20.810185).
Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από την περιοχή που δεσπόζει ο Φάρος του Κεριού, ένα θαυμάσιο κτίσμα, χτισμένο στην άκρη του πιο νοτιοδυτικού βράχου της Ελλάδος ύψους 180 μέτρων. Χτίστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1925. Ένα κτίριο που με το φως του για περίπου εκατό χρόνια φώτιζε ένα μέρος του Ιονίου πελάγους. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ο πρώτος φάρος του Κεριού, χτισμένος σε άλλο σημείο του χωριού, όμως λόγο μη σωστής λειτουργίας του γκρεμίστηκε και αντικαταστάθηκε με αυτόν σε άλλο σημείο πιο λειτουργικό. Η πηγή ενέργειας του, το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό τρείς και μία λευκές αναλαμπές και με φωτοβολία 23 ναυτικών μιλίων. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1954, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός.
Στη συνέχεια η πεζοπορία μας θα διασχίσει το χωριό Κερί. Το Κερί είναι χωριό και κοινότητα στο νότιο τμήμα του νησιού της Ζακύνθου. Βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, κοντά στην ακτή του Ιονίου. Ο πληθυσμός του το 2011 ήταν 469 για το χωριό και 788 για την κοινότητα που περιλαμβάνει τα χωριά Απελάτη, Λίμνη Κερίου και Μαραθιάς. Το Κερί σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα βουνό, είναι χτισμένο πυκνοκατοικημένα, αυτό το κάνει ξεχωριστό για τα πολλά στενά, ανηφορικά και κατηφορικά καντούνια του, άλλα τσιμεντένια και άλλα πλακόστρωτα, πολλά από αυτά με φαρδιά και στενά σκαλοπάτια, περιτριγυρισμένα δεξιά κι αριστερά από τα στολίδια του που δεν είναι άλλα από τα πέτρινα και μη σπιτάκια του, τις πολύχρωμες λουλουδιασμένες αυλές του και τις πλατείες του.
Προσπερνώντας το κέντρο του χωριού θα βρεθούμε στην εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας, η αρχική μορφή της οποίας, μας είναι άγνωστη. Η μεταγενέστερη εκκλησία ανακαινίστηκε το 1745. Η χρονολογία είναι χαραγμένη πάνω από τη νότια είσοδο της εκκλησίας. Η εκκλησία αναστηλώθηκε το 1953, διατηρώντας την αρχιτεκτονική της. Είναι μια από τις ωραιότερες και σημαντικότερες της Ζακύνθου. Η εκκλησία αυτή άνηκε στη Βενετία που την παραχώρησε στους κατοίκους του χωριού με δουκικό διάταγμα το 1630. Δεσπόζει το μεγάλο της καμπαναριό όπου όταν οι καμπάνες της ηχούν ακούγονται σε πολύ μεγάλη ακτίνα από αυτό. Αυτό επίσης που εντυπωσιάζει είναι τα σκαλίσματα στους τοίχους και η είσοδος με τις κολόνες που μοιάζουν με αρχαίους κίονες. Ο ναός περιέχει σπουδαία έργα τέχνης που αποτελούν αληθινή δόξα της ζακυνθινής αρχιτεκτονικής. Το ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο ρυθμού μπαρόκ είναι έργο του 1750, των Ιωάννη Γρώπα και Νικολάου Λογοθέτη. Στο στηθαίο του γυναικωνίτη της εκκλησίας απεικονίζεται πολυπρόσωπος συνθετικός πίνακας της λιτανείας της εικόνας της Παναγίας της Κεριώτισσας στα χρόνια των Βενετών, έργο αγνώστου ζωγράφου. Ανάμεσα στα πραγματικά πρόσωπα της εποχής που παρακολουθούν τη λιτανεία με τις ενδιαφέρουσες τοπικές φορεσιές τους, προβάλλεται η εκκλησία και το καμπαναριό της εποχής εκείνης. Ανάμεσα στα μνημειώδη αργυρόγλυπτα δεσπόζει το ευαγγέλιο που φέρει τη χρονολογία 1842, και αναφέρεται ως έργο του Διαμαντή Μπάφα. Στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία, βρέθηκε η αρχαία εικόνα της Θεοτόκου, δεξιοκρατούσα, που αποτελεί τον μεγάλο θησαυρό του ναού.
Σε απόσταση αναπνοής από την εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας βρίσκονται τα Πηγάδια, χώρος περισυλλογής του βρόχινου νερού.
Διασχίζοντας το χωριό και ανεβαίνοντας προς τη δασική πλευρά του Κερίου θα συναντήσουμε το Θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο, στην πλαγιά του ρέματος. Είναι κτιστός θαλαμωτός τάφος με τυπολογική ιδιαιτερότητα το μονόλιθο ανώφλι και τη δικλινή στέγη.
Προχωρώντας ανάμεσα από πεύκα θα φτάσουμε στη πάνω μεριά από την παραλία από τις Μυζήθρες, παραλία που διαμορφώθηκε μετά από τον σεισμό που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια στο νησί (στις φωτογραφίες που αναρτώνται παρουσιάζεται η μορφή της παραλίας μετά από το σεισμό και πριν από αυτόν).
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 7 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο.
.
.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
.
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Κερίου.
• Μόλις φτάσουμε στο χωριό Κερί στρίβουμε δεξιά στο δρόμο που υπάρχει σήμανση προς Φάρο Κερίου.
• Προχωράμε περίπου 1000 μέτρα και θα βρεθούμε στο σημείο συνάντησης μας.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
.
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες για αποφυγή ατυχημάτων : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.