Την προσεχή Κυριακή 12 Φεβρουαρίου ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, θα περπατήσει σε ένα υπέροχο, μυστηριακό, ειδυλλιακό και καταπράσινο χωριό της Ζακύνθου, το Βουγιάτο. Θα πεζοπορήσουμε σε μια κυκλική πορεία από την καρδιά του χωριού μέχρι τις μυστηριακές πλαγιές και κορυφογραμμές του χωριού. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στο κοινοτικό γραφείο του χωριού (συντεταγμένες από google maps 37.766158, 20.807711).
Η κυκλική μας πεζοπορία θα γίνει σε ένα πράσινο, γαλήνιο και μυρωδάτο περιβάλλον με εξαιρετική θέα του κάμπου, με ελιές, αγριοβότανα, πρασινάδα, και χρωματιστές μυρουδιές.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από την καρδιά της τοπικής κοινότητας Βουγιάτου. Το Βουγιάτο ανέκαθεν ήταν χτισμένο κοντά στο κάμπο και όταν έγινε ο δρόμος της Ρίζας πέρασε από δίπλα του, με αποτέλεσμα δεν μετακόμισε το χωριό κατά τους μετασεισμικούς χρόνους. Το Βουγιάτο ή Μπουγιάτο οφείλει το όνομά του στους Μπούα οι οποίοι ήταν φύλαρχοι που πολέμησαν για τη Βενετία και τους χαρίστηκαν κτήματα στην περιοχή για τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες. Γραπτές αναφορές για το χωριό, με αυτό το όνομα, υπάρχουν από τις αρχές του 16ου αιώνα. Σήμερα είναι ένα καθαρά αγροτικό χωριό της Ρίζας με 377 κατοίκους.
Στην αρχή της πεζοπορίας μας θα υπάρχει μια ελαφριά ανηφόρα προς τις λοφώδεις πλαγιές του χωριού σε ένα μαγικό τοπίο με ελαιόδεντρα, πολύ πράσινο, λουλούδια διασκορπισμένα σε κάθε σημείο της διαδρομής μας και πολλά αρωματικά φυτά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας θα συναντήσουμε τα ερείπια του ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Αυτή η χαρακτηριστική βυζαντινή εκκλησία πήρε διάφορες μορφές στο πέρασμα των αιώνων. Τα σημερινά ερείπιά της ανήκουν σε ναό που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, σε μορφή Βασιλικής. Είναι κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
Στο διάβα μας θα συναντήσουμε επίσης το Ναό της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Είναι άγνωστο πότε πρωτοκτίστηκε η εκκλησία. Μετά τους σεισμούς του 1953 ξαναχτίστηκε σε ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής. Είναι μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της Ζακύνθου και το εσωτερικό της κοσμούν έργα τέχνης που προέρχονται από τον παλιό ναό και άλλες εκκλησίες του χωριού που έχουν καταστραφεί, όπως : αγιογραφίες, ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, καφασωτό γυναικωνίτη. Μοιάζει με αληθινό μουσείο.
Κατηφορίζοντας από τις πλαγιές του λόφου, θα βρεθούμε στα ερείπια του αρχαίου ναού της Οπιταϊδας Αρτέμιδας που σήμερα βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι μεταβυζαντινή εκκλησία κτισμένη περίπου το 1478, σύμφωνα με τον ιερωμένο – Ιστορικό Ιωάννη Κούρτσολα (18ος αιώνας), που πιθανολογεί ως ιδρύτρια της την πριγκίπισσα Κλεώπη του οίκου των Τόκκων. Ο ναός, που ερείπιά του σώζονται σήμερα, ήταν κτισμένος σε ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής. Στη θέση του ναού βρέθηκαν αρχαιότητες από τον ναό της Οπιταïδας Αρτέμιδας. Βρέθηκαν κολόνες που χρησίμευαν σαν υποστηρίγματα του νάρθηκα της εκκλησίας. Αρχαία μαρμάρινη πλάκα, με αφιερωματική επιγραφή σε ιέρεια της Οπιταϊδας Αρτέμιδας, είχε τοποθετηθεί σαν Αγία Τράπεζα. Η μαρμάρινη βάση του αγάλματος της Οπιταΐδας Αρτέμιδας που στήριζε την αγία τράπεζα σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ζακύνθου. Η βάση φέρει αναθηματική επιγραφή στην Αρτέμιδα Οπιταΐδα. Λείπει κάθε, έστω και εικασία, χρονολόγησης. [Βιβλιογραφία: P.G. Kalligas, Αρχαιολογικό Δελτίο 24 (1969-1970), 279]. Τα ερείπια του ναού έχουν κηρυχτεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
Μετά η πεζοπορία μας θα περπατήσει στην άλλη πλευρά του Βουγιάτου όπου θα ανέβουμε στο λόφο της Αγ. Κυριακής με την ομώνυμη εκκλησία. Το εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής είναι ένα ιστορικό εκκλησάκι που κτίστηκε σε άγνωστη εποχή στη θέση Ψηλή Ράχη. Αναφέρεται στο κατάλογο που κυκλοφόρησε με τίτλο «επί προστασίας» το έτος 1843. Στους μεγάλους σεισμούς το έτος 1893 γκρεμίστηκε και δεν γνωρίζουμε το έτος ανοικοδόμησης του. Στην επίσημη καταγραφή εκκλησιών που έκανε ο Ζώης στην «Ιστορία της Ζακύνθου» δεν αναφέρεται. Επίσης σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην εφημέριου Διονύση Βισβάρδη, στο ύψωμα που βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Κυριακής, οι Γερμανοί στην περίοδο της κατοχής είχαν τοποθετήσει πυροβολείο.
Ο περίπατος μας θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή στην αρχή της συνάντησης μας όπου θα έχουμε σταθμεύσει τα μεταφορικά μας μέσα και εκεί ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού θα έχει ένα κέρασμα για όλους τους πεζοπόρους. Η απόσταση που θα περπατήσουμε είναι περίπου 9 χιλιόμετρα και είναι εύκολη.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες για αποφυγή ατυχημάτων : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.