Την προσεχή Κυριακή 1 Δεκεμβρίου η πεζοπορία μας θα διεξαχθεί σε μια θαυμαστή ορεινή περιοχή του νησιού μας. Θα πεζοπορήσουμε σε μια ορεινή διαδρομή πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε σε αεροπορική πτήση βλέποντας από ψηλά τις πράσινες ομορφιές της Ζακύνθου. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί το πρωί στη διασταύρωση των αγροτικών δρόμων που ο ένας κατευθύνεται προς μοναστήρι Υπεραγάθου και ο άλλος προς το χωριό Λούχα (συνημμένα μπορείτε να δείτε φωτογραφία του σημείου συνάντησης καθώς και τον τρόπο μετάβασης σε αυτό).
Στη πεζοπορία μας θα συναντήσουμε πλούσια πράσινη φύση, αεροπορικά πλάνα του νησιού από ψηλά, ερημωμένες εκκλησίες και σπίτια γεμάτες ιστορία και μνήμες, μοναστήρι με σπουδαία πολιτιστικά κειμήλια, αξιοθέατα με ελκυστικό ενδιαφέρον και πολλά άλλα.
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από τον αγροτικό δρόμο που κατευθύνεται προς την Λούχα στο ύψος του μοναστηρίου της Υπεραγάθου. Το συγκεκριμένο μοναστήρι ανήκει στο Σινά. Κτίστηκε ως κοινόβιο από τους αδελφούς ιερωμένους Παρθένιο και Ευστάθιο Κωστή οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό Μικρό Γαλάρο στις αρχές του 17ου αιώνα στη θέση μικρής εκκλησίας επ΄ ονόματι του Αγίου Χριστοφόρου. Το 1671 αφιερώθηκε ως μετόχι στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Γύρω στο 1684 το συγκρότημα του Μοναστηριού καταστράφηκε και ξανακτίστηκε. Από αυτήν την περίοδο θα πρέπει να χρονολογηθούν η βάση του υπάρχοντος καμπαναριού, που λειτουργεί και ως πρόπυλο της Μονής καθώς και οι τοιχογραφίες που διασώζονται στο ιερό. Επίσης ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είναι ότι εδώ ιδρύθηκε ο πρώτος σταθμός της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής στα Ιόνια Νησιά κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και λειτούργησε από τις 26 Απριλίου 1944 μέχρι την απελευθέρωση. Κατά τη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου, γιορτάζει με κάθε επισημότητα και με τη συρροή πολλών εκατοντάδων προσκυνητών απ’ όλη τη Ζάκυνθο.
Η πεζοπορία θα κατευθυνθεί προς την περιοχή Φτερίνι που διοικητικά ανήκει στη τοπική κοινότητα του Αγ. Λέοντα. Ο Αγ. Λέοντας ή Αηλιός είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό στη δυτική ακτή της Ζακύνθου με 500 κατοίκους περίπου. Το όνομά του το πήρε από τον επίσκοπο της Κατάνιας της Σικελίας και μια εκκλησία οικοδομήθηκε προς τιμήν του στο χωριό τον 14ο αιώνα. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήταν οι Βενετοί τον 16ο αιώνα, οι οποίοι είχαν καταλάβει το νησί. Αξιοσημείωτο για την ιστορία του χωριού είναι ότι στο παρελθόν αναφέρεται μια μεγάλη «κόντρα» μεταξύ κυρίως δυο σημαντικών τοπικά οικογενειών. Από την μία πλευρά ήταν οι Μπασταίοι, που είχαν συμμαχήσει με τους Ζώντους και τους Σοφούς και έμεναν κυρίως στα δυτικά του χωριού, και οι Λιβεραίοι, που είχαν συμμαχήσει με τους Μαργαραίους και τους Κλαδαίους, που έμεναν κυρίως στα ανατολικά του χωριού. Αυτή η κόντρα είχε χωρίσει στο παρελθόν στα δύο τους κατοίκους του χωριού. Είχαν μάλιστα σημειωθεί και δολοφονίες μεταξύ των δύο πλευρών. Σήμερα αυτή η κόντρα δεν υφίσταται και έχει ξεχαστεί. Οι παλαιοί οικισμοί Άγιος Πέτρος και Φτερίνι, ισχυρίζονται ορισμένοι, ότι αποτελούν τους πρόγονους του Άγιου Λέοντα.
Η πεζοπορία θα συνεχιστεί στην ακρογραμμή της περιοχής Φτερίνι. Το Φτερίνι (ή Φτερίνη) είναι οικισμός που ανήκει στον Άγιο Λέοντα. Έχει 7 κατοίκους μόνιμους. Στο Φτερίνι, εκτός από τα σπίτια που κατοικούνται μόνιμα, υπάρχουν και εξοχικές κατοικίες. Αυτά τα σπίτια κινδύνεψαν από μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 26 Αυγούστου του 2011, χωρίς όμως να καούν κτίσματα. Η περιοχή βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Αγίου Λέοντα και Κοιλιομένου. Στον οικισμό βρισκόταν τηλεμετρικός σταθμός συλλογής ηλεκτρομαγνητικών και ηλεκτρικών διαταραχών που χρησιμοποιούνται στις προσπάθειες για την πρόγνωση σεισμών.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία μετά τα πρώτα 700 μέτρα έχει μια ανηφόρα βατή για ένα περίπου χιλιόμετρο όπου θα ανέβουμε περίπου 100 μέτρα σε υψόμετρο (περισσότερες πληροφορίες για την πορεία μας δίνονται στο συνημμένο χάρτη της διαδρομής μας).
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
(Παρακαλώ όσοι έχουν κενές θέσεις στο αυτοκίνητο τους να έρθουν στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου (Τζάμπο) να βοηθήσουν στη μεταφορά μη εχόντων αυτοκίνητο)
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει μια από τις δύο παρακάτω πορείες:
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
Μετά από το Γαιτάνι και συγκεκριμένα στο φανάρι που βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Πεζώ (στα Παστρέικα) στρίβουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς Μαχαιράδο και μετά όλο ευθεία βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο. Όλο ευθεία σε περίπου 1,5 χιλιόμετρο υπάρχει επιγραφή που στρίβουμε προς δεξιά προς μονή Υπεραγάθου Σινά. Από εκεί σε 3 χιλιόμετρα περίπου είναι το σημείο συνάντησης μας.
2. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε το δρόμο προς το γήπεδο και τη περιοχή του Λαγανά. Πηγαίνουμε όλο ευθεία και μόλις φθάσουμε στη ταβέρνα ΝΤΕΝΙΣ στη Λιθακιά στρίβουμε δεξιά προς το χωριό Λιθακιά. Κατευθυνόμαστε όλο ευθεία και βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο. Όλο ευθεία σε περίπου 1,5 χιλιόμετρο υπάρχει επιγραφή που στρίβουμε προς δεξιά προς μονή Υπεραγάθου Σινά. Από εκεί σε 3 χιλιόμετρα περίπου είναι το σημείο συνάντησης μας.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.