Την Κυριακή 5 Μαρτίου θα περπατήσουμε στο άλσος του Τραγακίου και στη θαλάσσια περιοχή του Πλάνου μαθαίνοντας ταυτόχρονα τους πρακτικούς τρόπους ανακύκλωσης των υλικών και προϊόντων στο σπίτι, στο γραφείο, στο χωράφι και γενικά σε κάθε στιγμή της προσωπικής μας ζωής.
Θα συναντηθούμε στις 11 πμ στη διασταύρωση που πηγαίνει για το θέατρο της Δερματούσας. (Υπάρχει συνημμένη φωτογραφία του σημείου συνάντησης και χάρτης που δείχνει αυτό). Ανηφορίζοντας προς το πρόσφατα ανακαινισμένο εκκλησάκι της μονής Παναγίας Δερματούσας θα ξεναγηθούμε από τον εφημέριο του χωριού π. Σεραφείμ τόσο στην πρόσφατα ανακαινισμένη εκκλησία όσο και στο προαύλιο χώρο της μονής Παναγίας Δερματούσας. Στην εκκλησία υπάρχουν τρία κειμήλια εικόνες (πρόκειται για την Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου και την Εικόνα του Αρχαγγέλου που κρατά Σταυρό) οι οποίες αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα επτανησιακής ζωγραφικής και οι οποίες συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν από τα αδέλφια Μάριο και Ανδρέα Θεοδόση. Η τοποθεσία της Μονής είναι μία από τις ωραιότερες της υπαίθρου του νησιού μας και γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη εκκλησιαστικής ζωής στο χώρο αυτόν, ανάγονται στα μέσα του 16ου αιώνα. Στο πέρασμα των χρόνων, υπέστη τις συνέπειες καταστρεπτικών σεισμών, ενώ εκείνοι του 1953 ολοκλήρωσαν το καταστρεπτικό έργο τους, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά μέρη της.
Μετά την ξενάγηση θα κάνουμε μια μικρή κυκλική βόλτα γύρω από ένα πράσινο υπέροχο αλσύλλιο που βρίσκεται σε παρακείμενο λόφο και θα βρεθούμε ξανά σε προαύλιο χώρο της μονής. Εκεί θα γίνει μια βιωματική παρουσίαση όχι μόνο των ωφελειών που έχει η ανακύκλωση για την προσωπική και κοινωνική μας ζωή αλλά θα παρουσιαστούν πρακτικοί τρόποι ανακύκλωσης που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ώστε να ανακυκλώνουμε είδη της καθημερινότητας μας. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από άριστους επιστήμονες όπως ο Αριστοτέλης Μαρτίνης (καθηγητής-περιβαλλοντολόγος των ΤΕΙ Ιονίων νήσων), ο Γιώργος Καραμαλής (εκπρόσωπος της Ελληνικής εταιρείας αξιοποίησης και ανακύκλωσης- ο οποίος θα έρθει στη Ζάκυνθο μόνο για τη παρουσίαση του περιπάτου μας), ο Νίκος Ζαράνης (επιστήμονας- περιβαλλοντολόγος). Στη παρουσίαση θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι από το ΦΟΣΔΑ (ο διευθυντής κ. Κάρδαρης και ο Προιστάμενος της ανακύκλωσης κ. Αρναούτης), από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο η κ. Κολοκοτσά, από την ομάδα εθελοντών για την ανακύκλωση και νομικός εκπρόσωπος κ. Μαλεβίτη και πολλοί άλλοι.
Μετά την βιωματική παρουσίαση θα προχωρήσουμε προς τη θαλάσσια περιοχή του Πλάνου και θα κάνουμε μια στάση στη παραλιακή ζώνη όπου ο κ. Μαρτίνης θα αναφερθεί στη θαλάσσια ρύπανση των ακτών. Το περπάτημα μας θα συνεχιστεί προς την παραλία με την ονομασία Γάιδαρος και θα επιστρέψουμε στο αρχικό σημείο συνάντησης μας.
Στο τέλος του περιπάτου μας θα διανεμηθούν σε όλους τους πεζοπόρους αναμνηστικά δώρα με περιεχόμενο την ανακύκλωση.
Ο κυκλικός περίπατος είναι εύκολος και η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 4 χλμ.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου κατευθυνόμαστε προς το Πλάνο. Αφού διασχίσουμε το Πλάνο θα βρεθούμε σε ένα τρίστρατο όπου θα πάρουμε το δρόμο μας προς αριστερά προς το χωριό Τραγάκι (ο άλλος δρόμος ευθεία κατευθύνεται προς το χωριό Κυψέλη και ο άλλος δρόμος προς τα δεξιά κατευθύνεται προς τη παραλία Γάιδαρος).
• Μετά από 800 μέτρα θα είναι το σημείο συνάντησης μας και για το οποίο υπάρχει σχετική φωτογραφία
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.