Η παρέα μας διοργανώνει διήμερη εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία με τουριστικό λεωφορείο στις 4 και 5 Φεβρουαρίου. Έγινε η κάθε δυνατή προσπάθεια με διαπραγματεύσεις και προσφορές, να μειωθεί, όσο είναι δυνατόν, το κόστος της εκδρομής. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδρομή και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις για τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή τους, θα ισχύσουν ιεραρχικά τα παρακάτω :
α) θα προηγηθούν όσοι έρχονται στους περιπάτους και είναι μέλη της παρέας (εννοείτε με ή χωρίς τον ή τη σύντροφο τους) μέχρι την 9/1/2017
β) αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των εκδρομέων από μέλη της παρέας τότε θα συμμετέχουν συγγενείς ή φίλοι των μελών της παρέας.
γ) η συμμετοχή δηλώνεται με προσωπικό μήνυμα σε μένα και όταν ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, με την καταβολή όλου του αντιτίμου της συμμετοχής.
Για αυτούς που δεν θα μπορέσουν να έρθουν, τους λέμε ότι δεν θα είναι η μοναδική εκδρομή και όσο η παρέα μας θα μεγαλώνει και συμμετέχουν ενεργά και άλλοι φίλοι ή φίλες, θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδρομές και πεζοπορίες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
04.45 πμ : Συνάντηση στη πλατεία Σολωμού
05.00 πμ : Αναχώρηση για το λιμάνι προς επιβίβαση
05.30 πμ : Αναχώρηση του πλοίου για Κυλλήνη
07.00 πμ : Άφιξη στη Κυλλήνη και αναχώρηση με προορισμό την ορεινή Αρκαδία. Πρώτος προορισμός μας θα είναι το σπήλαιο Κάψια. Μέχρι τον πρώτο προορισμό μας θα γίνουν δύο 10λεπτες στάσεις (η απόσταση μεταξύ Κυλλήνης και σπηλαίου Κάψια είναι 213 χιλιόμετρα). Το Σπήλαιο Κάψια βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη και έχει καταταχθεί από ειδικούς στον κατάλογο των 10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. Το σπήλαιο διαθέτει πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο με σπάνιους χρωματισμούς. Από επιφανειακά ευρήματα προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε σποραδικά κατά τη Νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.), την Ελληνιστική (330-146 π.Χ.) και το διάστημα από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στο σπήλαιο βρέθηκε πλήθος ανθρώπινων σκελετών που υποδηλώνει ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε μάλλον ως χώρος για ταφές νεκρών και ανακομιδές των οστών τους. Το σπήλαιο αποδεικνύεται βιβλίο καταγραφής γεωλογικών συμβάντων. Πάνω του έχει αφήσει πιστοποιημένα ίχνη μια μεγάλη πλημμύρα. Και ταυτόχρονα έρχονται στο φως μέσα από τα βάθη της γης λυχνάρια, εργαλεία, θραύσματα οστών που διηγούνται την ιστορία της επιβίωσης. Ένας από τους χώρους του σπηλαίου της Κάψιας έχει το όνομα «Αίθουσα των Θαυμάσιων». Χρώματα εκρηκτικά, κόκκινα και κίτρινα και γαλάζια δημιουργούν ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς φτιαγμένο από την ίδια τη φύση.
Μετά από το τέλος της ξενάγησης μας, θα αναχωρήσουμε για τη Βυτίνα (η απόσταση μεταξύ σπηλαίου Κάψια και Βυτίνας είναι 31 χιλιόμετρα). Η Βυτίνα βρίσκεται σε υψόμετρο 1033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο σε μια κατάφυτη περιοχή που δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές. Αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου και ευρύτερα της Ελλάδας ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Σεργιανώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού θα θαυμάσουμε πολλά παλιά αρχοντικά πέτρινα σπίτια που κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο ( πολλά από τα οποία αγοράστηκαν και αναστυλώθηκαν τη δεκαετία του ’90 από επώνυμους Αθηναίους). Από την γεμάτη ζωντάνια πλατεία της Βυτίνας θα κατευθυνθούμε προς τον περίφημο δρόμο της αγάπης, όπου βολτάρουν νωχελικά κάθε δειλινό οι άνθρωποι και οι επισκέπτες του χωριού. Εδώ ο καθένας και η καθεμιά θα έχει ελεύθερο πρόγραμμα. Το μεσημέρι θα αναχωρήσουμε για το χωριό Λαγκάδια όπου είναι και το ξενοδοχείο μας (η απόσταση μεταξύ Βυτίνας και Λαγκαδίων είναι 24 χιλιόμετρα). Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια και όποιος ή όποια θέλει να ξεκουραστεί. Το απόγευμα θα ξεναγηθούμε στο χωριό για να το γνωρίσουμε καλύτερα. Τα Λαγκάδια είναι ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό αποτελούμενο από πέτρινα αριστουργήματα, κτισμένο με εντυπωσιακό, αμφιθεατρικό τρόπο σε απότομη πλαγιά του βουνού και σε υψόμετρο 900 μέτρων, με πολλά τρεχούμενα νερά. Στολίδι του χωριού αποτελεί η κεντρική του πλατεία, σκεπασμένη από πλατάνια και περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες. Το επάνω μέρος του χωριού “Πάνω Γειτονιά” εκτός από την γραφικότητα ξεχωρίζει και για την εξαιρετική του θέα.
Το βράδυ θα έχουμε το γεύμα μας στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και ανάλογα της διάθεσης μας θα υπάρχει και γλέντι με μουσική.
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο θα αναχωρήσουμε για το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης στη περιοχή της Δημητσάνας (η απόσταση μεταξύ Λαγκαδίων και Δημητσάνας είναι 18 χιλιόμετρα). Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου θα περιηγηθούμε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία. Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή. Έξω από τον μύλο θα δούμε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ θα δούμε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Μετά την ξενάγηση μας στο υπαίθριο μουσείο θα πάμε στο χωριό της Δημητσάνας. Η Δημητσάνα, η όμορφη αυτή ιστορική κωμόπολη, γνωστή ήδη από τον δέκατο αιώνα, χτισμένη πάνω στην αρχαία Τεύθιδα, οικισμος διατηρητέος και γεμάτος μνήμες, ιστορία και μύθους, απλώνεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του ποταμού. Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίρια της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τα γεφύρια και τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας με τα πάλαια μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους, τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της. Στη Δημητσάνα θα έχουμε ελεύθερο πρόγραμμα προκειμένου να την ανακαλύψουμε.
Μετά από το περίπατο μας στη Δημητσάνα, θα αναχωρήσουμε για τη Στεμνίτσα (η απόσταση μεταξύ Δημητσάνας και Στεμνίτσας είναι 9 χιλιόμετρα). Με την άφιξη μας θα κατευθυνθούμε στο λαογραφικό μουσείο της Στεμνίτσας. Στο Λαογραφικό Μουσείο αφενός παρουσιάζονται αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων, εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού αφετέρου εκτίθενται μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, κεντήματα, φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, φιγούρες θεάτρου σκιών φιλοτεχνημένες από τον καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα. Στο ισόγειο της παλαιάς πτέρυγας εκτίθενται – σε αναπαράσταση – εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων (αργυροχρυσοχόου, κηροπλάστη, καμπανά-κουδουνά, καλαντζή, κανταρτζήδων με μέτρα και σταθμά, τσαγκάρη, καθώς και αποστακτήριο σταφυλιών). Στο Μεσοπάτωμα έχουν διαμορφωθεί εσωτερικά του στεμνιτσιώτικου σπιτιού με αυθεντικά έπιπλα, υφαντά, μεταξωτά, φωτογραφίες, κασέλες, αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά. Πρόκειται για τη σάλα ενός εύπορου σπιτιού του 19ου αιώνα, δωμάτιο με αργαλειό και εργαλεία υφαντικής καθώς το τρίχωρο (χειμωνιάτικο, κάμαρη και κελάρι) μιας μεσαίας οικονομικά οικογένειας. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο με προθήκες χώρο η συλλογή/δωρεά του ζεύγους Σαββοπούλου, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που εκπροσωπούν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής λαϊκής τέχνης: ενδυμασίες, αργυροχοϊα, κεντήματα, υφαντά, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες. Στο Μεσοπάτωμα της νέας πτέρυγας έχει διαμορφωθεί μια αίθουσα διαλέξεων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για προβολές και παρουσιάσεις, ενώ φιλοξενούνται επιτοίχιες βιτρίνες με αντικείμενα εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοίας, υφαντά και άλλα είδη οικιακής τέχνης. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η Συλλογή του καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα (φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες), δωρεά της οικογένειάς του καθώς και αστικές και αγροτικές ενδυμασίες. Με το τέλος της επίσκεψης μας στο λαογραφικό μουσείο θα κάνουμε ένα περίπατο στο χωριό της Στεμνίτσας. Η ομορφιά της Στεμνίτσας μόλις την πρωτοαντικρίσεις σου κόβει την αναπνοή, έτσι όπως φαίνεται να αιωρείται πάνω σε αυτά τα απότομα υψώματα δίπλα στο φαράγγι. Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές, τα παραδοσιακά της καταστήματα.
Το μεσημέρι θα αναχωρήσουμε από τη Στεμνίτσα με δύο ολιγόλεπτες στάσεις για την Αρχαία Ολυμπία (η απόσταση μεταξύ Στεμνίτσας και Αρχαίας Ολυμπίας είναι 65 χιλιόμετρα). Με την άφιξη μας θα κατευθυνθούμε στο μουσείο Αρχιμήδη- αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας που αποτελεί ένα μοναδικό θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον ελλαδικό χώρο αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της αρχαιότητας αλλά και στην ευρύτερη αρχαιoελληνική τεχνολογία της εποχής του. Σκοπός του μουσείου Αρχιμήδη είναι να αναδείξει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία αυτήν την εξαιρετικά άγνωστη πτυχή του μέγιστου σοφού της αρχαιότητας και να αποδείξει ότι η ευρύτερη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων του 3ου π.Χ. αιώνα ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας. Για παράδειγμα οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Μετά την ξενάγηση μας στο μουσείο θα κατευθυνθούμε στο λιμάνι της Κυλλήνης.
20.30 Αναχώρηση του πλοίου για Ζάκυνθο
22.00 Άφιξη στη Ζάκυνθο.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
α) θα προηγηθούν όσοι έρχονται στους περιπάτους και είναι μέλη της παρέας (εννοείτε με ή χωρίς τον ή τη σύντροφο τους) μέχρι την 9/1/2017
β) αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των εκδρομέων από μέλη της παρέας τότε θα συμμετέχουν συγγενείς ή φίλοι των μελών της παρέας.
γ) η συμμετοχή δηλώνεται με προσωπικό μήνυμα σε μένα και όταν ανακοινωθεί, με την καταβολή όλου του αντιτίμου της συμμετοχής.
δ) Ο καθένας ή η καθεμία έχει προσωπική ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.