Για την σημερινή πεζοπορία Κυριακή 14 Νοεμβρίου που είχε προγραμματιστεί από τον πεζοπορικό σύλλογο Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή στη περιοχή του Αργασίου στις 11 πμ, ΑΝΑΒΆΛΛΕΤΑΙ λόγω επικείμενων βροχοπτώσεων αλλά και γιατί το έδαφος θα είναι αρκετά λασπώδες για να το περπατήσουμε. Η συγκεκριμένη πεζοπορία θα γίνει σε άλλη ημερομηνία που θα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Περιμέναμε μέχρι τελευταία ώρα γιατί κάναμε επιτόπια αυτοψία στο χώρο της πεζοπορίας και διαπιστώσαμε ότι θα υπήρχε ταλαιπωρία για τους περισσότερους πεζοπόρους.
Νάσαστε όλοι καλά και τα λέμε σύντομα. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω από σας, ιδιαίτερα λόγω covid. Στο επανιδείν.
.
ΥΔΑΤΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΓΙΩΔΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΡΓΑΣΙ
H πεζοπορία που θα πραγματοποιήσει ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή την προσεχή Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 θα είναι στη τοπική κοινότητα του Αργασίου σε μια περιοχή που ενώ είναι πολύ κοντά στη πόλη ταυτόχρονα παραμένει άγνωστη. Θα γίνει στη βορειοδυτική πλαγιά τού βουνού Σκοπός μέσα σε μια χαράδρα γεμάτη με βατόμουρα, λουλούδια, αρώματα της φύσης, τρεχούμενα νερά και κελαϊδίσματα πουλιών.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου (Άγιου Στάθη) στο Αργάσι πάνω στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Βασιλικού. Το Αργάσι (το οποίο συναντάται και ως Εργάσι) δόθηκε το 1484 από τον Βενετό Πασχαλίγο σε μισθοφόρους στρατιώτες που έφερε στη Ζάκυνθο, για να βοσκούν τα άλογα τους. Την ίδια χρονική περίοδο το Αργάσι εγκαταλείφτηκε λόγω επιδρομών από πειρατές αλλά το 1566 διατάχθηκε σε 20 ιππείς της στρατιάς να εκδιώξουν τους πειρατές, να εγκατασταθούν εκεί και να καλλιεργήσουν τη γη του. Κατά ορισμένους ιστορικούς το Αργάσι ήταν η αρχαία Αργινούσα και κατά άλλους ιστορικούς η ονομασία Αργάσι προέρχεται από το ρήμα αργάζω που σημαίνει κατεργάζομαι εξ αιτίας ότι στη περιοχή υπήρχαν βυρσοδεψεία προς κατεργασία δερμάτων.
Η κυκλική πεζοπορία μας θα ξεκινήσει (όπως προείπαμε) από την εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου (Άγιου Στάθη) και μετά από πεζοπορία περίπου ενός χιλιομέτρου θα συναντήσουμε το θεαματικότερο τμήμα του πρώην υδραγωγείου της πόλης που είναι το υδατογέφυρο «καμάρα του Βουρδέρη». Το υδραγωγείο είχε κατασκευαστεί επί Αγγλοκρατίας (1809-1864) το οποίο συνέλεγε τα νερά από οκτώ πηγές και, με ένα σύστημα κτιστών αγωγών και υδατογέφυρων, μετέφερε το νερό στην πόλη της Ζακύνθου, αφού λίγο πριν από τον Άγιο Χαράλαμπο συνδεόταν με το δεύτερο σκέλος του, το λεγόμενο των Αγίων Θεοδώρων, που έφερνε νερό από το Βροντόνερο Καλαμακίου. Το υδραγωγείο λειτουργεί και σήμερα, αφού τα κτιστά τμήματά του αντικαταστάθηκαν αρχικά με μαντεμένιους σωλήνες και τελευταία με πλαστικούς. Το μήκος των αγωγών από την πρώτη πηγή μέχρι την υδατογέφυρα «καμάρα του Μπουρδέρη» είναι περίπου 1.500 μ. και οι δύο βοηθητικοί κλάδοι είναι 500 μ. και 300 μ. αντίστοιχα.
Το θεαματικότερο τμήμα του υδραγωγείου είναι το υδατογέφυρο «καμάρα του Βουρδέρη», ένα αξιόλογο έργο λαϊκής αρχιτεκτονικής, που ενώνει δύο λόφους, για να μεταφέρεται το νερό αρχικά με χαντάκι και αργότερα με σωλήνες. Και ποιός ήταν ο Βουρδέρης, που έδωσε το ονομα του σε ένα τόσο σημαντικό έργο; Ο Λεωνίδας Ζώης στο «Ιστορικόν και λαογραφικόν λεξικόν της Ζακύνθου» (1963) αναφέρει ότι η οικογένεια Βουρδέρη ήταν εκ των αρχαιοτέρων της Ζακύνθου και ότι υπήρχε παραθαλάσσια περιοχή στο Αργάσι με την ονομασία Βουρδέρη, ο δε Ντίνος Κονόμος στον «Καστρόλοφο και Αιγιαλό» του, σελίδα 79, αναφέρει έναν «πρωτομάστορα» της συντεχνίας των κτιστάδων, που ονομαζόταν Αντώνης Σέρβος ή Μπουρδέρης, ο οποίος είχε κάνει μια αναφορά το 1645 στην τότε διοίκηση, για την κατάσταση των φρεάτων του Κάστρου.
Το ύψος του, πάνω από το «ποτάμι», είναι τουλάχιστον 15 μέτρα, έχει πάχος 1,20 μ., είναι πέτρινο σε συνδυασμό με μπατικά τούβλα, έχει τουλάχιστον 15 καμάρες, εκ των οποίων οι πέντε κεντρικές είναι οξυκόρυφες και οι υπόλοιπες κυκλικές. Το πλάτος τους είναι άνω των τεσσάρων μέτρων και μάλιστα περνάει δρόμος κάτω από μια από αυτές. Στη στέψη του κατασκευάστηκε πολύ αργότερα ένα χαντάκι από σκυρόδεμα, που δείχνει άτεχνο, αλλά ίσως οφείλεται σε αυτό το γεγονός ότι το μνημείο υπάρχει ακόμη.
Ο Ντίνος Κονόμος αναφέρει στον β΄ τόμο «Ζάκυνθος-Ύπαιθρος χώρα» (Αθήνα 1979) στην σελίδα 54: «Εθαύμασαν την τόλμην του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη οι σύγχρονοι Ζακύνθιοι ότε είδον αυτόν έφιππον και έχοντα οπισθοκαβάλα τον υιόν του Πάνον να διατρέχει τας καμάρας του υδραγωγείου Ζακύνθου, των οποίων η αψίς έχει ύψος 1255 ποδών και πλάτος 3, κτισμένη εντός κρημνώδους φάραγγος».
Συνεχίζοντας τη πεζοπορία μας σε απόσταση περίπου 300 μ από την πρώτη υδατογέφυρα θα βρεθούμε σε μια δεύτερη υδατογέφυρα μικρού ύψους 3 μ. περίπου με καμάρες κυκλικές. Σε όλο το μήκος της διαδρομής της πεζοπορίας μας θα συναντάμε απομεινάρια τοίχων, κτίσματα που λειτουργούσαν ως θάλαμοι συγκεντρώσεως των νερών, γέφυρες μονότοξες που μετέφεραν τα νερά από πηγές που ήταν στην απέναντι πλευρά της χαράδρας, πλακόστρωτα και λιθόστρωτα, κτιστούς επί του εδάφους αγωγούς και πηγές με τις πέτρινες επικλινείς στέγες τους, τα εσωτερικά τους σκαλοπάτια και τους θαλάμους συγκέντρωσης των νερών. Και όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο χάρμα όλων των αισθήσεων. Και όπως αναφέρει η Μαρία Σοδηροκαστρίτη (ερευνήτρια της παράδοσης) δεν περιμέναμε οι Ζακυνθινοί τους Άγγλους να ανακαλύψουν που υπήρχε νερό γιατί υπάρχουν σημάδια και από παλαιότερες κατασκευές, τις οποίες πρέπει να τις μελετήσουν οι αρχαιολόγοι.
Θα φτάσουμε μέχρι ένα σημείο της χαράδρας που είναι προσβάσιμο και μετά θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε μέσα σε λιοστάσια έχοντας μια καταπληκτική θέα από το λιμάνι της πόλης μέχρι τις παραλίες του Βασιλικού.
Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 6 χιλιόμετρα και θα είναι πάνω σε ένα εύκολο μονοπάτι και ύστερα από μια μικρή ανηφορική πορεία περίπου 100 μέτρων θα συναντήσουμε ένα αγροτικό δρόμο ο οποίος θα μας φέρει στην αφετηρία της πεζοπορίας μας.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
.
• Όσοι πεζοπόροι θα συμμετέχουν στη πεζοπορία μας θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να έχουν αρνητικό rapidtest διάρκειας 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό τεστ διάρκειας 72 ωρών. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις μέχρι το Σάββατο το βράδυ όσοι πρόκειται να συμμετέχετε, να μας αποστείλετε σε ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας είτε τα αρνητικά τεστ που έχετε κάνει (το rapidtest να είναι διάρκειας 48 ωρών ή το μοριακό τεστ να είναι διάρκειας 72 ωρών) στη διεύθυνση info@meparea.gr. (Τα όποια στοιχεία μας αποστείλετε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την συμμετοχή σας στις πεζοπορίες και διασφαλίζουμε το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων).
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Ακόμη τόσο στην αρχή που θα συγκεντρωθούμε για να πεζοπορήσουμε όσο και κατά την διάρκεια της πεζοπορίας, θα κρατάμε αποστάσεις 1,5 μέτρου τουλάχιστον μεταξύ του κάθε συμμετέχοντα πεζοπόρου.
• Παρακαλούμε να τηρήσετε όσα αναγράφονται γιατί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν τους είναι ευχάριστο να αστυνομεύουν ούτε θέλουν να κάνουν παρατηρήσεις σε όσους αγνοούν τις υποδείξεις μας.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
.
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Αργάσι
• Μετά από 3 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου (Άγιου Στάθη), στο σημείο της συνάντησης μας.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.