Την προσεχή Κυριακή 9 Οκτωβρίου ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, θα ξεκινήσει τις πεζοπορικές-πολιτιστικές διαδρομές για την νέα πεζοπορική μας χρονιά.
Η εναρκτήρια πεζοπορία της έβδομης χρονιάς μας θα πραγματοποιηθεί σε μια υπέροχη δασική καταπράσινη περιοχή στις παρυφές της πόλης η οποία θα συνδυάσει την πεζοπορία μας με μια χαλαρή βόλτα σε γειτονικά μέρη της πόλης. Πράσινα μέρη, καταπληκτική θέαση του κάμπου, ιστορικές πινελιές σε ένα ημι-αστικό τοπίο, αγροτικές καλλιέργειες, μνήμες και θύμησες, θα συνδυαστούν σε αυτή την πεζοπορία μας.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί απέξω από το Ειδικό σχολείο της Μπόχαλης που βρίσκεται στο Σταυρό της Μπόχαλης.
Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει ανεβαίνοντας το λόφο της Μπόχαλης στη δυτική πλευρά του και θα πάρουμε το δρόμο που οδηγεί στη συνοικία Σπινέικα. Η διαδρομή μας θα συνεχιστεί σε ένα δρόμο από όπου θα απολαύσουμε μια φαντασμαγορική θέα του κάμπου του νησιού μας με φόντο τον κόλπο του Λαγανά.
Αφού περιπλανηθούμε σε ένα φιδίσιο ερημικό δρόμο στη περιοχή που λέγεται Φρύδο και έχοντας υπέροχες εικόνες θέασης του κάμπου, θα φτάσουμε στο μοναστήρι του Αη Γιάννη Θεολόγου του Βιδάλε. Η εκκλησία κατασκευάστηκε και διακοσμήθηκε από τα αδέλφια Νικόλαο και Πέτρο Βιδάλε οι οποίοι ήταν άριστοι ξυλογλύπτες στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1700 και 1742, όπως αναφέρει ο ιστοριογράφος Λεωνίδας Ζώης. Η εκκλησία ήταν ιδιωτική και μετά από το θάνατο των κατασκευαστών μένοντας ως κληροδότημα, έγινε μοναστήρι. Τα κελιά των μοναχών, το χοροδιδασκαλείο και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι του μοναστηριού γκρεμίστηκαν με το σεισμό του 1953.
Μετά από μια μεσαία απόσταση στη πράσινη φύση της περιοχής, θα επισκεφθούμε το λόγγο ή δάσος του Κομούτου. Ένας γραφικός λόγγος με πλούσια βλάστηση από πανύψηλα κυπαρίσσια φυτεμένα σε διπλή σειρά, κέδροι, καστανιές, πεύκα, βελανιδιές, τεράστιοι ευκάλυπτοι και λουλούδια που φυτρώνουν παντού. Πραγματικά ένας πανέμορφος τόπος. Ο Ντίνος Κονόμος αναφέρει ότι σε αυτό το Λόγγο υπήρχε ένας πύργος τον οποίον γκρέμισε ο Ιταλικός στρατός Κατοχής χρησιμοποιώντας το πέτρινο υλικό του για το χτίσιμο ενός οχυρού στου Τσιλιβή. Και μάλιστα αναφέρει πως έτσι χάθηκε ένα σπάνιο μεσαιωνικό μνημείο της Ζακύνθου.
Στην επιστροφή του περιπάτου μας θα περάσουμε από τον επονομαζόμενο «Λευκό οίκο» και μετά θα προχωρήσουμε με μια σύντομη ξενάγηση στην έπαυλη του Σαρτζίντ στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η κατασκήνωση της καθολικής εκκλησίας. Η έπαυλη Σάρτζιντ κτίστηκε αρχικά επί βενετοκρατίας αλλά την μεγάλη της ακμή την γνώρισε στα χρόνια των Άγγλων σαν κοσμικό και πολιτικό κέντρο της εποχής.
Η συνολική διαδρομή είναι 5 χιλιόμετρα περίπου και η διαδρομή είναι εύκολη.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.