Την Κυριακή 26 Μαρτίου η περιπατητική απόδραση μας στη φύση θα συνοδευτεί από επιστημονικά χνάρια μέσα σε μια ανοιξιάτικη πρασινοβγαλμένη φύση στα Λαγκαδάκια και στο Φιολίτι. Θα συναντηθούμε στις 11 πμ στο πλάτωμα της εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Λαγκαδάκια (συνημμένα υπάρχει φωτογραφία και χάρτης του σημείου συνάντησης και τον τρόπο μετάβασης σε αυτό).
Ο κυκλικός μας περίπατος θα μας γεμίσει ευφορία και χαρά από την ανοιξιάτικη αναγέννηση της φύσης, θα μας μαγέψει από όσες επιστημονικές γνώσεις θα ακούσουμε ενώ θα γαληνέψουμε από τους δεσμούς της ανθρώπινης παρέας μας.
Ο περίπατος θα ξεκινήσει με μια μικρή αναφορά στην ιστορία του χωριού από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Παναγιώτη Αρβανιτάκη και θα συνεχίσουμε προς το Φιολίτι όπου σε 600 μέτρα περίπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Σχίνων με το πέτρινο καμπαναριό της και το καταπληκτικό τέμπλο της. Εδώ θα κάνουμε μια μικρή στάση όπου ο γνωστός άνθρωπος της παράδοσης και εργαζόμενος στην εφορεία αρχαιοτήτων κ. Παναγιώτης Κλαυδιανός, θα μας ξεναγήσει στην εκκλησία. Η εκκλησία αυτή είναι η μοναδική της Ζακύνθου, που στο πανηγύρι της, δεν στολίζεται με τις παραδοσιακές μυρτιές, αλλά με σχίνα και αυτό γιατί σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε η εικόνα του Αγ. Νικολάου, την εποχή την Βενετών, στα κλαδιά ενός σχίνου από έναν βοσκό, καθώς και του τεμαχίου του Λειψάνου του Αγίου. Στις 10 Μαΐου γιορτάζει η εκκλησία διότι στις 10 Μαΐου 1087 το καράβι που μετέφερε το Λείψανο του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας πέρασε από τη Ζάκυνθο. Από τότε καθιερώθηκε επίσημη γιορτή στο νησί, την οποία ο ιστορικός Λεωνίδας Ζώης μας παραδίδει σαν την αρχαιότερη της Ζακύνθου.
Αφού θαυμάσουμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Σχίνων, θα αρχίζουμε να ανηφορίζουμε από μια καταπληκτική διαδρομή μέσα σε παλιούς κοινοτικούς δρόμους και χωμάτινα μονοπάτια προς τα υψώματα του χωριού. Μετά από 2,5 χιλιόμετρα περίπου από ανηφορικά μονοπάτια (σε συνολικό μήκος των 2,5 χιλιομέτρων θα ανέβουμε 200 μέτρα, περίπου, σε ύψος) θα βρεθούμε μπροστά στα ερείπια του παλαιού χωριού των Λαγκαδακίων.
Ο ερειπωμένος οικισμός κατοικούνταν μέχρι το καταστροφικό σεισμό του 1953 και από τότε υπάρχουν ερείπια ναού και σπιτιών για να θυμίζουν τις μνήμες του παρελθόντος.
Εδώ θα κάνουμε τη δεύτερη στάση του περιπάτου μας στο ύψωμα του παλαιού οικισμού με την υπέροχη θέα. Κάτοικοι της περιοχής θα ανασκαλίσουν μνήμες του σεισμικού παρελθόντος μας και κατόπιν ο διδάκτορας και αγαπητός μας συμπολίτης Γιάννης Κοπανάς θα μας μιλήσει για τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις στη πρόγνωση των σεισμών.
Ο Γιάννης Κοπανάς έχει προσφέρει πολλά με την εθελοντική του προσφορά στην επιστήμη και τη σεισμολογία. Διορισμένος ως καθηγητής Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ζακύνθου, συνεργάστηκε με την ομάδα ΒΑΝ και τους καθηγητές Καίσαρα Αλεξόπουλο, Παναγιώτη Βαρώτσο και Κώστα Νομικό, συμμετέχοντας στην ερευνητική τους προσπάθεια για την πρόγνωση των σεισμών, εγκαθιστώντας πειραματικούς σταθμούς μετρήσεων στις περιοχές της Ζακύνθου: Πλάνος, Δράκας, Σκοπός, Βασιλικός, Τσιλιβί, Καμπί και Αγ.Λέων (Φτερίνη), με στόχο την ανεύρεση ευαίσθητων σημείων για την καταγραφή των Προσεισμικών Ηλεκτρικών Σημάτων (SES). Από το 1994 είναι άμισθος επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης. Τα έτη 1996 και το 1997 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό “Άριστα”. Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα συνεργαζόμενος με ξένους επιστήμονες, όπως με τους σοβιετικούς καθηγητές M.Gokhberg (Γκόχμπερκ) και N.Gerhernzon (Γκέχερσον), τους Ιάπωνες Y. Kono (Κόνο) και Τ.Nagao (Ναγκάο), τον Πολωνό Teisseyre (Τισιέρ) κ.ά., αποκτώντας σημαντική εμπειρία στην ερευνητική περιοχή στην οποία εργάσθηκε. Από το 1997 συνεργάζεται, πάντοτε χωρίς αμοιβή, με τους καθηγητές Κωνσταντίνο Ευταξία και Κωνσταντίνο Νομικό, παρακολουθώντας πρόδρομα προσεισμικά σήματα από το σταθμό της Ζακύνθου (ο οποίος σήμερα έχει σταματήσει να λειτουργεί) τα οποία εκπέμπονται στην τελευταία φάση της θραύσης των πετρωμάτων και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για επερχόμενη σεισμική δράση. Ο σταθμός στη Φτερίνη του Άγιου Λέοντα όπου λειτουργούσε ως σταθμός πρόγνωσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, είχε προβλέψει πολλούς μεγάλους σεισμούς της χώρας μας.
Μετά από την επιστημονική ενημέρωση μας από τον κ. Γιάννη Κοπανά, θα κατευθυνθούμε από άλλα ωραία πράσινα μονοπάτια στην αρχή του περιπάτου μας.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα :
• Τον κ. Γιάννη Κοπανά για την αποδοχή στη πρόσκληση της παρέας μας, να μας ενημερώσει με επιστημονικό τρόπο για τους σεισμούς και τη πρόγνωση τους.
• Τον κ. Παναγιώτη Αρβανιτάκη πρόεδρο της τοπικής κοινότητας για τις υποδείξεις του για τη χάραξη της διαδρομής καθώς και για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε.
• Τον κ. Παναγιώτη Κλαυδιανό για τη προθυμία του να μας ξεναγήσει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Σχίνων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Ο κυκλικός μας περίπατος είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και είναι εύκολος. Η μισή διαδρομή είναι ανηφορική και η υψομετρική διαφορά που θα έχουμε από το σημείο συνάντησης μας μέχρι το μεγαλύτερο σημείο της διαδρομής μας είναι 200 μέτρα περίπου.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου (απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη μέχρι το σημείο συνάντησης μας), κατευθυνόμαστε προς το Γαιτάνι.
• Μόλις περάσουμε το χωριό Σαρακηνάδο και φτάσουμε στο ύψος που βρίσκεται η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Φολκσβάγκεν (Volkswagen) στον επόμενο δρόμο θα στρίψουμε προς το χωριό Φιολίτι (υπάρχει σχετική επιγραφή πάνω στο δρόμο (ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΑ).
• Ακολουθούμε το δρόμο και από τη προηγούμενη διασταύρωση στα 2 χλμ περίπου, υπάρχει μια επιγραφή (με αχνά γράμματα) που θα μας αναφέρει ότι στρίβουμε αριστερά προς Λαγκαδάκια
• Στρίβουμε αριστερά προς Λαγκαδάκια και στα 2 χλμ πάνω στο δρόμο είναι το σημείο συνάντησης μας.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.