Την Κυριακή 12 Μαρτίου θα πεζοπορήσουμε σε έναν ανεπανάληπτο ιστορικό και φυσιολατρικό περίπατο. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στο Σταυρό της Μπόχαλης και ο κυκλικός μας περίπατος (εμφανίζεται σε συνημμένο χάρτη) θα ξεκινήσει από μια ξενάγηση στο Λόφο του Στράνη από τον Νίκο Μπιάζη γνωστό ζωγράφο-αγιογράφο και άνθρωπο της παράδοσης, ο οποίος θα μας αναφέρει τα στοιχεία έμπνευσης του Διονυσίου Σολωμού για την γραφή του εθνικού ύμνου καθώς και την σχέση των οικογενειών Στράνη και Σολωμού.
Σε απόσταση σχεδόν αναπνοής από το λόφο του Στράνη βρίσκεται η είσοδος του ιδιωτικού κτήματος «Πιριπιμπί» και το οποίο θα επισκεφθούμε αφού έχουμε εξασφαλίσει ειδική άδεια για την επίσκεψη μας. Το κτήμα «Πιριπιμπί» το οποίο ανήκε στην οικογένεια Χρυσοπλεύρη και τώρα ανήκει στην οικογένεια Κατεβάτη, είναι ένα παραδεισένιο τοπίο με αρχιτεκτονήματα από αλέες, με εξωτερικά πέτρινα στριφτά σκαλοπάτια, με πλήθος οπωροφόρων δέντρων, με καστανιές, με φιστικιές Αιγίνης, ελιές και πολλά λουλούδια. Στο αρχοντικό του περιβολιού το οποίο είχε κτιστεί από τον αρχιτέκτονα Bocher το 1765, είχε φιλοξενηθεί το καλοκαίρι του 1813 η βασίλισσα της Νεαπόλεως Καρολίνα η οποία είχε τις καλύτερες αναμνήσεις της από τη Ζάκυνθο λόγω της παραμονής της στην συγκεκριμένη έπαυλη της Ζακύνθου. Η ιστορική ξενάγηση του χώρου θα γίνει από την ερευνήτρια και άνθρωπο της παράδοσης Μαρία Σιδηροκαστρίτη ενώ η ξενάγηση της φύσης θα γίνει από το δασολόγο Δημήτρη Δήμο. Θα είναι μια σπάνια εμπειρία η επίσκεψη μας σε αυτό το ιδιωτικό περιβόλι (το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρη τη λαγκαδιά περίπου 40 στρέμματα) και όσοι είναι λάτρεις της πράσινης φύσης θα κατενθουσιαστούν.
Μετά από την ξενάγηση μας στο περιβόλι «Πιριπιμπί» θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προς τη περιοχή Σπινέϊκα. Η ανηφόρα αυτή μπορεί να είναι μικρής έκτασης και βατή αλλά έχει αρκετή κλίση ανηφόρας. Μετά από μια μεσαία απόσταση στη πράσινη φύση της περιοχής, θα επισκεφθούμε το λόγγο ή δάσος του Κομούτου. Ένας γραφικός λόγγος με πλούσια βλάστηση από πανύψηλα κυπαρίσσια φυτεμένα σε διπλή σειρά, κέδροι, καστανιές, πεύκα, βελανιδιές, τεράστιοι ευκάλυπτοι και λουλούδια που φυτρώνουν παντού. Πραγματικά ένας πανέμορφος τόπος. Ο Ντίνος Κονόμος αναφέρει ότι σε αυτό το Λόγγο υπήρχε ένας πύργος τον οποίον γκρέμισε ο Ιταλικός στρατός Κατοχής χρησιμοποιώντας το πέτρινο υλικό του για το χτίσιμο ενός οχυρού στου Τσιλιβή. Και μάλιστα αναφέρει πως έτσι χάθηκε ένα σπάνιο μεσαιωνικό μνημείο της Ζακύνθου. Η ξενάγηση μας στη φύση και στην ιστορία του χώρου θα γίνουν από τους προαναφερόμενους επιστήμονες.
Στην επιστροφή του περιπάτου μας θα περάσουμε από τον επονομαζόμενο «Λευκό οίκο» και μετά θα προχωρήσουμε με μια σύντομη ξενάγηση στην έπαυλη του Σαρτζίντ στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η κατασκήνωση της καθολικής εκκλησίας. Η έπαυλη Σάρτζιντ κτίστηκε αρχικά επί βενετοκρατίας αλλά την μεγάλη της ακμή την γνώρισε στα χρόνια των Άγγλων σαν κοσμικό και πολιτικό κέντρο της εποχής.
Ο περίπατος μας θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή στην αρχή του περιπάτου μας εκτός αν προταθεί για συνέχεια κάτι άλλο …
Η απόσταση που θα περπατήσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και εκτός από την ανηφόρα στο κτήμα Πιριπιμπί, δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.