Αυτή τη Κυριακή 7 Μαΐου θα περπατήσουμε στα πράσινα σοκάκια και στα λιθόστρωτα του Άνω Γερακαρίου. Η συνάντηση μας θα γίνει στις 11 πμ στο πλάτωμα του ελαιουργικού συνεταιρισμού Άνω Γερακαρίου (συνημμένα υπάρχει φωτογραφία και χάρτης του σημείου συνάντησης καθώς και τον τρόπο μετάβασης σε αυτό).
Ο κυκλικός μας περίπατος θα μας γοητεύσει με τα πράσινα περάσματα, τα μονοπάτια σε σκιερούς ελαιώνες, με τρεχούμενα νερά και παραδοσιακά λιθόστρωτα, με περίεργα ογκώδη τείχη, με πορτοκαλεώνες που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από οργιώδη βλάστηση.
Προτού ξεκινήσουμε το περίπατο μας από το σημείο συνάντησης μας, κάτοικοι του χωριού και από το πολιτιστικό σύλλογο του χωριού θα μας ιστορήσουν αφηγήματα από την ιστορία και τη ζωή του Άνω Γερακαρίου.
Το Άνω Γερακαρίο είναι κτισμένο σε ένα από τους τρείς λόφους της περιοχής (στους άλλους δύο είναι κτισμένα το Κάτω και Μέσο Γερακάρι) και αποτελεί έναν από το σημαντικότερο ιστορικό και μνημειολογικό χώρο της υπαίθριας Ζακύνθου. Πολλές απόψεις και γνώμες διατυπώθηκαν από ερευνητές και λόγιους, για την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Η σημαντικότερη που βρίσκεται πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια, είναι του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου (από το βιβλίο «Πόθεν η εν Ζακύνθω τοπωνυμία Γερακαρίο» τόμος Α΄ σελ. 474-476) ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει ότι το όνομα του χωριού προέκυψε από οικογενειακό επώνυμο και θα έπρεπε να γράφεται Γερακαρίων. Αυτό συμβαίνει σε ορισμένα τοπωνύμια της Ζακύνθου που εκφέρονται στην γενική πληθυντικού αριθμού από οικογενειακά επώνυμα που δηλώνουν το κτήμα, την περιοχή και το τιμάριο όπως Μαχαιράδων (από Μαχαιράς), Σαρακινάδων (από Σαρακίνα ή Σαρακινάς), Σκουλικάδων (Σκουλήκης ή Σκουληκάς). Έτσι λοιπόν και το Γερακαρίων σημαίνει ότι η περιοχή ή το τιμάριο ανήκε στην οικογένεια Ιερακαρίων ή Γερακαρίων. Το επώνυμο Ιερακαρίος ή Γερακάρι(ο)ς προέκυψε ή από το επάγγελμα να εκτρέφει και να γυμνάζει γεράκια για το κυνήγι ή το πιθανότερο από το Βυζαντινό αξίωμα του γυμναστή γερακιών που είχαν στην υπηρεσία των αυτοκρατόρων, των στρατηγών και λοιπών μεγιστάνων.
Θα ξεκινήσουμε το περίπατο μας μέσα σε πράσινα ανηφορικά καλντερίμια μέχρι να φτάσουμε στη καρδιά του χωριού Απάνου Γερακαρίου ή Μπούρα άλλοτε πρωτεύουσα του δήμου Αρκαδίων. Όπως αναφέρει ο Ντίνος Κονόμος στο βιβλίο του «Ύπαιθρος χώρα» σελ. 101, πιθανότατα το χωριό επί αυτοκρατορίας των Τόκκων ονομαζόταν Ανεμοδούρι (από το άνεμος και δέρω) ή Ανεμογδούρι και αναφέρεται έτσι σε διάφορα έγγραφα του 1478 και των μέσων του 16ου αιώνα.
Αφού περιπλανηθούμε στα σοκάκια του χωριού, θα φτάσουμε στη κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Νικολάου με εκπληκτική πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κάμπο.
Μετά από την απολαυστική θέαση από το σημείο που είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, θα κατηφορίσουμε από άλλο σημείο του χωριού και θα καταλήξουμε στην εκκλησία την Παναγία την Λαγκαδιώτισσα.
Η εκκλησία Παναγία η Λαγκαδιώτισσα χτίστηκε από τον ιερέα Νικόλαο Βορίση το 1510. Με τους σεισμούς του 1953 γκρεμίστηκε αλλά σώζονται σπουδαία έργα τέχνης, παλιότερα και νεότερα όπως το ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της (έργο του 17ου αιώνα), ο παμπάλαιος ξυλόγλυπτος επιτάφιος, το εξαίρετο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι και άλλα. Στην εκκλησία προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η εικόνα της Παναγίας που σωζόταν άλλοτε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στου Ψαρού. Η αμφιπρόσωπη μεγάλη εικόνα της Παναγίας (η οποία συντηρήθηκε από την κ. Μ. Ρουσέα-Μπάρμπα) στην άλλη όψη της παριστάνει την Σταύρωση. Η εικόνα έχει χτυπηθεί με τσεκούρι ή σπαθί στη μία της όψη από ληστοπειρατές το 1686. Το παλιό προσεισμικό καμπαναριό της εκκλησίας έμεινε όρθιο από τους σεισμούς του 1953 και έχει συντηρηθεί.
Αφού θαυμάσουμε τα έργα τέχνης που υπάρχουν στην εκκλησία, θα κατευθυνθούμε προς την έξοδο του χωριού όπου θα καταλήξουμε σε μια πηγή η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να έχει τρεχούμενο νερό. Μετά από την επίσκεψη μας στη πηγή, θα κατηφορίσουμε σε ένα πράσινο μονοπάτι το οποίο είχε αρκετά χρόνια να καθαριστεί από τα βάτα και τα χόρτα. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με δικά του έξοδα, καθάρισε όλο το μονοπάτι προκειμένου να το περπατήσει η παρέα μας.
Από αυτό το μονοπάτι θα οδηγηθούμε στην αρχή του γαλήνιου και όμορφου Κυριακάτικου περίπατου μας για να συνεχίσουμε ανάλογα με τις διαθέσεις μας …
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα :
• Το Πολιτιστικό σύλλογο του χωριού Άνω Γερακαρίου για την διευκόλυνση που μας παρείχε (κυρίως με το καθάρισμα του κατηφορικού μονοπατιού) προκειμένου να γίνει ο συγκεκριμένος περίπατος και ιδιαίτερα για τη συμβολή στη χάραξη της διαδρομής και την προθυμία τους να μας βοηθήσουν, το Νίκο Μουζάκη-Κότσαλο και την Σούλα Μουζάκη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Ο κυκλικός μας περίπατος είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και είναι εύκολος. Σημειώνουμε ότι τα πρώτα 2 χιλιόμετρα σε μήκος μέχρι την εκκλησία του Αγ. Νικολάου είναι συνεχόμενος ανηφορικός δρόμος και από το σημείο συνάντησης μας μέχρι την κορυφή θα ανέβουμε περίπου 200 μέτρα σε ύψος.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε το Γαϊτάνι.
• Μετά από 2 χιλιόμετρα συναντάμε μια διασταύρωση (στο κατάστημα με επωνυμία ΝΙΝΟ) στην οποία στρίβουμε δεξιά προς Καλλιπάδο.
• Κατευθυνόμαστε ευθεία προς Καλλιπάδο πάνω στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Αλυκών
• Προχωράμε όλο ευθεία και μόλις περάσουμε το Κάτω Γερακάρι (χωρίς να στρίψουμε πουθενά) θα βρεθούμε στη διασταύρωση που αναφέρει προς Άνω Γερακάρι 2 χλμ (υπάρχει σχετική φωτογραφία) και εκεί θα είναι το σημείο συνάντησης μας.
Συνολική απόσταση από τη πόλη είναι 12 χιλιόμετρα περίπου.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.