Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα πεζοπορήσουμε σε έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ζακύνθου ο οποίος αποτελείται από τρία χωριά ενωμένα μεταξύ τους και στον οποίο θα συναντήσουμε γραφικά καντούνια, παλιά γραφικά προσεισμικά σπίτια, συντηρημένους ανεμόμυλους, εκκλησίες του 16ου αιώνα, παραδοσιακές βιοτεχνίες, γαλήνια φύση και πολλά άλλα. Συγκεκριμένα θα περπατήσουμε στον οικισμό των Βολιμών (Άνω, Μέσω και Κάτω Βολίμες) και θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί απέξω από το Γυμνάσιο-Λύκειο Βολιμών (βλέπε στα συνημμένα φωτογραφία του σημείου συνάντησης καθώς και παρακάτω διαβάστε προσεκτικά τον τρόπο μετάβασης).
Η κυκλική μας πεζοπορία θα εμπεριέχει πλούσιες εμπειρίες από μνήμες της προσεισμικής Ζακύνθου, από παρελθοντικές μνήμες της αγροτικής ζωής με οικοτεχνία προϊόντων, παραγωγή σιταριού από ανεμόμυλους, από καντούνια που θα βαδίσουμε και θα μας μεταφέρουν νοερά σε μια άλλη εποχή.
Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από την καρδιά του “Χωρίου της Βολίμας” όπως το ονομάζει ο Ζακύνθιος συμβολαιογράφος και κωδικογράφος Αλέξανδρος Ραφτόπουλος σε τοπικά συμβόλαιά του που έγιναν μεταξύ των χρόνων 1515 και 1519 και που υπήρχαν άλλοτε στο κατεστραμμένο Αρχειοφυλακείο Ζακύνθου. Επίσης στην ιδιόχειρη επιστολή του Αναστάση Θεοδόση (5 του Οκτώβρη 1515), αναφέρεται η λέξη Βολίμα. Έτσι και για τους τρείς οικισμούς, που συνορεύουν μεταξύ τους, έχει επικρατήσει από παλιότερα για τον καθένα η ονομασία Κάτου, Μεσινό και Απάνου Χωριό. Η ονομασία τούτη αναφέρεται σε τοπικά έγγραφα του 1485.
Ο περίπατος μας θα ξεκινήσει με κατεύθυνση προς το Απάνου (Άνω) χωρίο με πρώτη στάση τον ανακαινισμένο ανεμόμυλο του Φραγκογιάννη. Ο ανεμόμυλος της Άνω Βολίμας κτίσθηκε από τον Δημήτριο Φραγκογιάννη το χρονικό διάστημα 1836 – 1839. Οι τεχνίτες του Μυλόπυργου ήταν Μαλτέζοι και Μυλομαραγκός ήταν ο Αντώνης Ρορός – Γιακουμέλος από το χωριό Γύρι. Ανήκει στην κατηγορία με κατακόρυφη φτερωτή και δυνατότητα περιστροφής προς την κατεύθυνση του ανέμου και γενικότερα, όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Διονύσιος Ζήβας στην εργασία του “Προβιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Ζάκυνθο”, στην κατηγορία του Μεσογειακού Μυλόπυργου με κυλινδρική κάτοψη και ελαφρά κεκλιμένη την εξωτερική πλευρά. Είναι κτισμένος πάνω σ’ ένα πλάτωμα, σε υψόμετρο 460 μ., μεταξύ των οικισμών Άνω και Μέσω Βολίμας, το οποίο είναι κυρίως προσβάσιμο από την Άνω Βολίμα, έχει ωραιότατη θέα προς το Ιόνιο και την Κεφαλονιά.
Θα προχωρήσουμε ανάμεσα από παραδοσιακό καφενείο, προσεισμικά πέτρινα σπίτια, θα διασχίσουμε τα αρχιτεκτονήματα των καμπαναριών και των εκκλησιών του Άγιου Δημήτρη και της Ανάληψης και θα φτάσουμε για να επισκεφτούμε μια οικοτεχνία υφαντών από τις τελευταίες που υπάρχουν όχι μόνο στη περιοχή αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Στην συγκεκριμένη οικοτεχνία όλα τα υφάσματα φτιάχνονται από κλωστές. Οι κλωστές είναι η πρώτη ύλη της υφαντικής. Για να δουλέψει ο αργαλειός πρέπει η υφάντρα να τοποθετήσει επάνω του μακριές, τεντωμένες κλωστές. Για να φτιάξει ένα ύφασμα πρέπει να μπλέξει μέσα στις τεντωμένες του κλωστές, άλλες κλωστές, με το εξάρτημα του αργαλειού που λέγεται σαΐτα. Πριν φτιαχτούν οι μηχανές παραγωγής κλωστών, οι κλωστές ήταν χειροποίητες και προέρχονταν από τη φύση. Η βαφή τους γινόταν με φυσικό τρόπο.
Αφού κάνουμε μια μικρή στάση στην οικοτεχνία υφαντών, θα προχωρήσουμε στο μεσινό χωριό (Μέσω Βολίμες) που θα επισκεφτούμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Θεοδόση που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Περπατώντας ανάμεσα από πλακόστρωτα σοκάκια και γειτονιές που έχουν μείνει αλώβητος στο πέρασμα των χρόνων θα κατηφορίσουμε προς το κάτω χωριό (Κάτω Βολίμες) και αφού θαυμάσουμε την ανακατασκευασμένη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, θα κατευθυνθούμε ανάμεσα από χαρακτηριστικά κτίρια που έχουν διασωθεί από τους σεισμούς και έχουν αντέξει στο χρόνο, προς την αρχή της διαδρομής μας για να τελειώσει ακόμη μιά μαγευτική πεζοπορία.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία χαρακτηρίζεται πολύ εύκολη αφού δεν έχει ανηφόρες και κατηφόρες και θα είναι πάνω σε πλακόστρωτα σοκάκια και δρόμο.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Γαιτάνι και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Μετά από 5 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι όπου κατευθυνόμαστε δεξιά προς Άγιο Κήρυκα, Καταστάρι, Βολίμες, Αλυκές (υπάρχει σχετική πινακίδα)
• Κατευθυνόμαστε πάνω στην επαρχιακή οδό διασχίζοντας τα χωριά : Άγιο Κήρυκα, Άγιο Δημήτρη, Καταστάρι. Μετά από 4 χιλιόμετρα αφού περάσουμε το Καταστάρι θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση όπου θα κατευθυνθούμε δεξιά (εκεί υπάρχει πινακίδα που αναφέρει ότι πηγαίνουμε προς Ξύγκια, Μακρύ Γιαλό, άγιο Νικόλαο, Κορίθι-Ασκό, Φάρο-Σχοινάρι).
• Στα 8 χιλιόμετρα πηγαίνοντας όλο ευθεία θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση όπου αριστερά πηγαίνουμε προς Άγιο Νικόλαο και αριστερά θα κατευθυνθούμε προς Βολίμες.
• Θα κατευθυνθούμε όλο ευθεία και σε 8 χιλιόμετρα θα βρεθούμε στο σημείο της συνάντησης μας στο Γυμνάσιο-Λύκειο Βολιμών (κοντά στο κοινοτικό ιατρείο).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.