Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα περιπλανηθούμε μέσα σε ένα μυθιστόρημα με μεσαιωνικά μοναστήρια, σκιώδη περάσματα ανάμεσα από αειθαλή δέντρα, μνήμες κουρσάρων πειρατών, πράσινα θαμνώδη μονοπάτια,. Η συνάντηση μας θα γίνει στις 11 πμ σε ένα τρίστρατο στην άκρη του χωριού των Κάτω Βολιμών. (100 μέτρα από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα στις Κάτω Βολίμες – Υπάρχουν συνημμένες φωτογραφίες του σημείου συνάντησης και χάρτης που δείχνει αυτό).
Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από την άκρη του χωριού των Βολιμών και θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε μια υπέροχη πλαγιά της περιοχής Μεσοβούνι γεμάτη πράσινο από πεύκα, θάμνους και με μικρές νησίδες από ελαιόδεντρα και αμπέλια. Μετά από ενάμιση χιλιόμετρο περίπου θα κάνουμε την πρώτη μας στάση σε ένα λινοβροχιό. Λινοβροχιός είναι ένα λάκκος σκαμμένος στο βράχο ο οποίος ήταν γεμάτος με νερό και οι κάτοικοι τον χρησιμοποιούσαν για την επεξεργασία του λιναριού. Το λινάρι είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος με σκοπό την κατασκευή νημάτων για την παραγωγή υφασμάτων. Στα χωράφια της περιοχής έσπερναν και καλλιεργούσαν το φυτό λινάρι και στην συνέχεια το επεξεργάζονταν χειρωνακτικά με την μέθοδο και τα ξύλινα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στη Ζάκυνθο από την εποχή της Ενετοκρατίας έως και την δεκαετία του 1950 προκειμένου να ληφθούν οι ίνες του λινού, οι οποίες γνέθονταν και υφαίνονταν σε αργαλειούς. Από το χειροποίητο λινό ύφασμα της περιοχής κατασκευάζονταν μικρά χαλιά, τραπεζομάντηλα, πετσέτες φαγητού, κουρτίνες, πανό για παράθυρα, τσάντες, κουτιά φύλαξης και μεταφοράς, καθώς και άλλα μικροαντικείμενα. Στη πρώτη μας στάση θα υπάρχει ένας κάτοικος της περιοχής που θα μας μιλήσει για όλη τη παραγωγική διαδικασία του λιναριού.
Θα συνεχίσουμε την περιπλάνηση μας μέσα σε ένα μαγευτικό πράσινο τοπίο και θα διασχίσουμε ένα μονοπάτι που περνάει μέσα από ένα αναγεννημένο πευκόδασος της περιοχής μέχρι να φτάσουμε στο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα. Το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα χτίστηκε το 1595 από τον ιερωμένο Ιωάννη Θεοδόση και τους εγγόνους του : μοναχό Καλλίνικο και αδελφούς Γιαννούλη. Το καθολικό του μοναστηριού στολίστηκε αρχικά από εικόνες και ιερά σκεύη που μετέφεραν οι προαναφερθέντες από αρχαία εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Το κοινοβιακό μοναστήρι των Θεοδοσαίων και Γιαννούληδων απέκτησε μεγάλη φήμη και πλουτίστηκε από σημαντικά αφιερώματα και δωρεές. Οι τοίχοι της εκκλησίας διακοσμήθηκαν το 17ο αιώνα από άγνωστο τοιχογράφο και παρουσιάζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά των τοιχογραφιών της τέχνης στην ηπειρώτικη Ελλάδα, τόσο στη διάταξη των θεμάτων, όσο και στην τεχνοτροπία. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, που παρέμεινε όρθια από τους σεισμούς του 1953, αποτοιχίστηκαν από τον Κώστα Κουτσουρή και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ζακύνθου, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου εκθέτονται μέχρι και σήμερα. Στη στάση που θα κάνουμε θα υπάρχει ξενάγηση όλου του χώρου από κάτοικο της περιοχής και από την Προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ζακύνθου κ. Μερκούρη.
Από το χώρο που θα βρισκόμαστε, θα παρατηρήσουμε δύο μικρά νησάκια-σκοπέλους που αναφέρονται στο λεξικό του Λεωνίδα Χ. Ζώη ως “Διάποροι ή Διαπόρων σκόπελος”. Το μεγαλύτερο από αυτά πήρε το όνομά του από το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, που ήταν κτισμένο εκεί πριν από τον 16ο αιώνα και το οποίο, για το φόβο των πειρατικών επιδρομών, μεταφέρθηκε στην απέναντι στεριά και στην οποία θα έχουμε ήδη ξεναγηθεί.
Μετά θα αρχίζουμε να επιστρέφουμε από την περιήγηση μας διασχίζοντας το δάσος και τις καμάρες που σχηματίζουν τα πεύκα που το αποτελούν.
Η πεζοπορία δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και η κυκλική απόσταση είναι περίπου 6,5 χιλιόμετρα. (όλη η διαδρομή είναι αποτυπωμένη σε συνημμένο χάρτη και στο κάτω μέρος του μπορείτε να δείτε τις υψομετρικές διαφορές που θα διασχίσουμε – ενδεικτικά αναφέρω ότι ξεκινάμε από υψόμετρο 480 μ από τη θάλασσα, θα κατέβουμε στα 280 μ και μετά θα ανηφορίσουμε πάλι μέχρι τα 480 μ).
Μετά το τέλος της πεζοπορίας όποιος ή όποια θέλει, θα πάμε να φάμε σε εστιατόριο της περιοχής. Ο φίλος της παρέας μας και κάτοικος της περιοχής, Σπύρος Πλαρινός έχει αναλάβει και θα κάνει σχετική ανάρτηση (τις επόμενες μέρες) που θα μας ενημερώνει για το εστιατόριο καθώς και τη προσπάθεια που κάνει ώστε να βρεθεί μαζί μας τραγουδοποιός με κιθάρα για να περάσουμε όμορφες στιγμές.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 9.50 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο).
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας, Άγιος Δημήτριος, Σκουλικάδο, Πηγαδάκια, Καταστάρι.
• Μετά από 3 χιλιόμετρα φεύγοντας από το Καταστάρι, συναντάμε μια διασταύρωση και εμείς κινούμαστε αριστερά προς Βολίμες (ΔΕΝ κινούμαστε στο δρόμο δεξιά προς Μακρύ Γιαλό, Ξύγκια και Λιμάνι του Αγίου Νικολάου)
• Σε 700 μέτρα περίπου υπάρχει νέα διασταύρωση εμείς κινούμαστε δεξιά προς Βολίμες (ΔΕΝ κινούμαστε στο δρόμο αριστερά που οδηγεί στις Μαριές)
• Προχωράμε όλο ευθεία και ΔΕΝ στρίβουμε στη διασταύρωση προς Ορθονιές και στη διασταύρωση προς Αναφωνήτρια.
• Μετά από 3 χιλιόμετρα φτάνουμε στο Αρετάκειο δημοτικό σχολείο, προχωράμε ευθεία προς Βολίμες και μετά από 1,5 χιλιόμετρα συναντάμε μία διασταύρωση, στην οποία στρίβουμε αριστερά
• Προχωράμε για 600 μέτρα και όταν συναντήσουμε μία διασταύρωση στρίβουμε δεξιά προς Βολίμες, μετά από 500 μέτρα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.