Την προσεχή Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, διοργανώνει πεζοπορία σε μια δασική ορεινή περιοχή από όπου το οπτικό μας πεδίο θα απλωθεί και θα γαληνέψει πάνω από μια πράσινη και μπλε μακέτα του νησιού μας. Συγκεκριμένα θα πεζοπορήσουμε στην περιοχή Πάνω Γύρι και θα διασχίσουμε δασικές πράσινες ειδυλλιακές γωνιές, ανεμόμυλους, πετρώδη λιτά τοπία με θέα, σε μια περιοχή όπου συναντιούνται πευκοδάση και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στη καρδιά του χωριού Γύρι και συγκεκριμένα έξω από το πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού (συντεταγμένες από google maps 37.79953151927073, 20.735007606065608).
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού Γύρι. Η ονομασία του χωριού προέρχεται, κατά τον Θωμόπουλο, από το ελληνικό ίωρος που σε παράφραση έγινε γώρος και μετέπειτα όρος δηλαδή ορεινό χωριό. Κατά άλλους προέρχεται από την αλβανική λέξη guri που σημαίνει πέτρα, βράχος. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή ότι προέρχεται από την ορεινή περιοχή της Τήνου με την ονομασία Γύρλα (υπάρχει εκεί το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Γύρλας) με παράφραση έγινε Γύρα και στη συνέχεια Γύρι. Όλα τα παραπάνω μας τα μεταφέρει ο Λεωνίδας Ζώης ενώ ο Βαρβιάνης υποστηρίζει ότι η ονομασία Γύρι προέρχεται από την παραφθορά της λέξης Υρία που ήταν η αρχαία ονομασία της Ζακύνθου. Με την τελευταία θεώρηση, υποστηρίζουν κάποιοι ότι το κέντρο της αρχαίας Υρίας βρισκόταν στη σημερινή τοποθεσία του χωριού Γύρι.
Ο οικισμός Γύρι στις 18/1/1866 προσαρτάται στο Δήμο Κοιλιωμένου ενώ στις 6/9/1866 ο Δήμος Κοιλιωμένου μετονομάζεται σε Δήμο Ναφθίων. Σήμερα το Γύρι είναι ένα χωριό του νομού Ζακύνθου με πληθυσμού λιγότερο των 50 κατοίκων που βρίσκεται σε υψόμετρο 570 μέτρων και είναι ο ψηλότερος κατοικημένος οικισμός της νήσου. Είναι μικρός και μαζεμένος οικισμός, που διατηρεί, σε μεγάλο βαθμό, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Το Γύρι έχει μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία της πέτρας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και εδώ υπάρχουν ακόμη σπουδαίοι «μαστόροι τση πέτρας».
Ξεκινώντας για την πεζοπορία μας θα κατευθυνθούμε μετά από λίγα μέτρα, σε ένα αγροτικό-δασικό δρόμο όπου το πράσινο θα μας εντυπωσιάσει και θα μας εκπλήξει για την γαλήνη και την πραότητα του τοπίου. Στην αρχή της διαδρομής μας θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη προκειμένου να θαυμάσουμε και να ξεναγηθούμε στον ανεμόμυλο του Ρορού. Ο συγκεκριμένος ανεμόμυλος κτίσθηκε από τους αδελφούς Διονύσιο και Φίλιππο Γιακουμέλο, το χρονικό διάστημα μεταξύ 1838 και 1840, οι οποίοι ήταν και οι ιδιοκτήτες. Ανήκει στην κατηγορία με κατακόρυφη φτερωτή και δυνατότητα περιστροφής προς την κατεύθυνση του ανέμου και γενικότερα (όπως αναφέρει ο αείμνηστος καθηγητής Διονύσιος Ζήβας, στην εργασία του “Προβιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Ζάκυνθο”), στην κατηγορία του Μεσογειακού Μυλόπυργου με κυλινδρική κάτοψη και ελαφρά κεκλιμένη την εξωτερική πλευρά. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και τελευταίο μυλωνά κ. Αναστάσιο Γιακουμέλο ή Ρορός του Φίλιππα, η εξωτερική κλίση του μυλόπυργου ξεκινάει από τη θεμελίωση και από ότι είχε ακούσει μόνο στον συγκεκριμένο μύλο υπάρχει αυτή η κατασκευαστική λεπτομέρεια.
Σε μια μεσαία απόσταση από το ανεμόμυλο του Ρορού, θα δούμε ένα ακόμη ανεμόμυλο και κατόπιν αφού περιπλανηθούμε σε ήρεμα και δασικά τοπία, θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε (σε μια ήπια ανηφόρα) προς την Κακιά Ράχη. Το υψόμετρο της περιοχής είναι λίγο μικρότερο από το ψηλότερο σημείο της Ζακύνθου, τον Βραχίωνα και δικαίως θεωρείται η πιο θεαματική κορυφή του νησιού όπου βλέπεις όλο τον κάμπο του νησιού.
Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας από ένα αγροτικό δρόμο θα βρεθούμε από άλλο δρόμο στη καρδιά του χωριού.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και η πεζοπορία έχει μια πολύ ήπια ανηφόρα στα πρώτα 5 χιλιόμετρα (ξεκινάμε από 550 μέτρα υψόμετρο και μετά από 5 χιλιόμετρα θα βρεθούμε στα 650 μέτρα υψόμετρο) ενώ μετά θα έχει την αντίστοιχη ήπια κατηφόρα.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.