Την προσεχή Κυριακή 8 Ιανουαρίου ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, θα περπατήσουμε τον δασικό δρόμο που ενώνει τον Κοιλιωμένο με την Αγία Μαρίνα σε μια διαδρομή που η θέαση ξεκινά από τον κόλπο του Λαγανά και φτάνει μέχρι το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στις Βολίμες.
Η πεζοπορία θα γίνει διασχίζοντας αρωματικά βότανα, περπατώντας στη σκιά των κορυφών των βουνοπλαγιών του Βραχίωνα, ατενίζοντας τη θάλασσα του Ιονίου και τα χωριά της Ρίζας, ηρεμώντας στη σιγαλιά του δασικού δρόμου.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί απέξω από το Μουσείο φυσικής Ιστορίας Χέλμη στη τοπική κοινότητα της Αγίας Μαρίνας εστιατόριο (συντεταγμένες από google maps 37.790978, 20.775616).
Η πεζοπορία μας θα είναι μονής κατεύθυνσης και δεν θα είναι κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι θα σταθμεύσουμε τα αυτοκίνητα και τυχόν άλλου είδους μεταφορικά μέσα στην Αγία Μαρίνα και θα υπάρχει λεωφορείο που θα μας πάει στην αρχή της πεζοπορίας μας (για τα μέλη του συλλόγου είναι δωρεάν η μετακίνηση τους και όσοι δεν είναι μέλη έχουν μια συνεισφορά στο κόστος του λεωφορείου της τάξης των 2,00 (δύο) ευρώ). Αυτό σημαίνει δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στο ραντεβού μας διότι το λεωφορείο θα αναχωρήσει με όσους βρίσκονται στη καθορισμένη ώρα.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από την τοπική κοινότητα του Κοιλιωμένου. Το Κοιλιωμένο (γνωστό και ως Άγιος Νικόλαος) είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 480 μέτρα στην κεντρική Ζάκυνθο με 350 μόνιμους κατοίκους περίπου, οι οποίοι απασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Η μετονομασία του χωριού για σύντομο χρονικό διάστημα σε Άγιος Νικόλαος αιτιολογείται λόγω της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που είναι και ο Άγιος προστάτης του χωριού. Η παλαιότερη αλλά και σημερινή ονομασία του χωριού, Κοιλιωμένο, προήλθε από την τοποθεσία που κτίστηκε το χωριό, ένα φυσικό κοίλωμα, με κύριο στόχο την προστασία του, τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τους Αλγερινούς (κυρίως) πειρατές. Το χωριό υπήρξε πρωτεύουσα του Δήμου Ναφθίων, δήμος που ονομάσθηκε έτσι από την νάφθα που έβγαινε στην περιοχή λίμνη Κεριού, από την εποχή του Ομήρου που πρώτος την αναφέρει.
Από το Κοιλιωμένο θα προχωρήσουμε από ένα μονοπάτι προς το Λαγωπόδο (περιοχή Παλιόκαστρου). Το Λαγωπόδο είναι ριζίτικος οικισμός στις ανατολικές πλαγιές του Βραχίωνα και υφίσταται από το 1513. Οι κάτοικοι του λέγονται Λαγωποδαίοι ή Λαγωποδιάτες. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ζακύνθου του ομώνυμου νομού. Αποτελεί το μοναδικό οικισμό του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 483 κατοίκους.
Από τη περιοχή του Λαγοπόδου θα συνεχίσουμε προς την περιοχή του Μαχαιράδου. Το Μαχαιράδο είναι ένα χωριό με 941 κατοίκους (απογραφή 2011) και αποτελεί την έδρα της δημοτικής ενότητας Αρτεμισίων του νομού Ζακύνθου. Βρίσκεται κτισμένο στα νότια του νησιού, στους πρόποδες του όρους Βραχιώνα. Μετά το Καταστάρι, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του κάμπου. Τόπος εύφορος με καλλιέργειες σταφίδας. Οι ντόπιοι καλλιεργούν τη γη όλο το χρόνο.
Θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας και αφού διασχίσουμε τη περιοχή του Μαχαιράδου θα βρεθούμε στα όρια της τοπικής κοινότητας Βουγιάτου. Το Βουγιάτο διοικητικά ανήκει στον δήμο Ζακύνθου του ομώνυμου νομού και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 300 κατοίκους.
Αφού αφήσουμε τα όρια της τοπικής κοινότητας Βουγιάτου θα συναντήσουμε τα Λαγκαδάκια που σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 360 κατοίκους. Προχωρώντας θα βρεθούμε στις παρυφές των τοπικών κοινοτήτων Φιολιτίου που σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 222 κατοίκους, ύστερα θα εισχωρήσουμε στη τοπική κοινότητα Γαλάρου. Το Γαλάρο είναι οικισμός που βρίσκεται στη δυτική Ζάκυνθο. Έχει θέα το Ιόνιο πέλαγος και από ψηλά μπορεί κάποιος να δει τα παράλια της Ιταλίας. Είναι ένα μικρό χωριό που αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα από το 1503 ενώ κάποτε πριν το μεγάλο καταστροφικό σεισμό υπήρχε ένα μεγάλο καζίνο που ισοπεδώθηκε σχεδόν τελείως και ανήκει στην οικογένεια Παντή-Κατσώνια.
Και φτάνοντας στο τέλος της πεζοπορίας θα πατήσουμε τα χώματα της τοπικής κοινότητας της Αγίας Μαρίνας. Η Αγία Μαρίνα είναι ημιορεινός οικισμός στο κέντρο της Ζακύνθου. Βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Βραχιώνα, βόρεια του Μαχαιράδου και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 180. Απέχει περίπου 13 χλμ. Δ. της πόλης της Ζακύνθου. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός, με έκταση 3,708 χμ². Μέχρι το 1960, η Αγία Μαρίνα ονομαζόταν Φαγιάς και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 164 κατοίκους.
Στο τέλος της διαδρομής μας θα κόψουμε την παραδοσιακή μας κουλούρα και φέτος θα υπάρχει ένα μεγάλο δώρο για αυτόν ή αυτή που θα βρει το ηύρευμα. Το δώρο είναι μια δωρεάν διαμονή για δύο (2) άτομα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κρήτης με όλα πληρωμένα για τέσσερεις (4) διανυκτερεύσεις (το ξενοδοχείο που θα γίνουν οι διανυκτερεύσεις είναι ανάλογα την διαθεσιμότητα που θα υπάρχει την περίοδο που θα διαλέξει ο τυχερός ή η τυχερή ανάμεσα:
.
στο ξενοδοχείο Mythos Palace Resort & Spa
(https://www.mythos-palace.gr/gr, https://www.elirosmare.gr/) ή στο ξενοδοχείο
.
Anemos Luxury Grand Resort
(https://www.anemosresort.com/en-gb) ή στο ξενοδοχείο
.
Eliros Mare Beachfront Poem Hotel
.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 8,5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε δασικό δρόμο. Η μόνη δυσκολία είναι προς το τέλος της διαδρομής που υπάρχει μια μεγάλη ανηφόρα.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
.
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες για αποφυγή ατυχημάτων : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.