(σε μια μετά-covid εποχή που ευχόμαστε η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν …)
Πιάνοντας το νήμα από εκεί που έχουμε σταματήσει … η πεζοπορία που θα πραγματοποιήσει ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή την προσεχή Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 θα γίνει στην ορεινή περιοχή των Πηγαδακίων και Καλλιθέας (Κούκεσι). Η πεζοπορία αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα σε βελανιδιές, βράχους, κουμαριές, ραδίκια, φραγκοσυκιές, πουρνάρια, βελανιδιές, ελιές, κυπαρίσσια και αρωματικά φυτά ενώ συνάμα θα έχουμε μια καταπληκτική θέα τόσο του εύφορου κάμπου της ευρύτερης περιοχής όσο και των ανατολικών ακτών του νησιού. (στο τέλος της ανάρτησης υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για το τρόπο και τη μορφή της συμμετοχής των πεζοπόρων αλλά και το βαθμό δυσκολίας της πεζοπορίας και παρακαλούμε να τις διαβάσετε για να γνωρίζετε τις συνθήκες που θα πεζοπορήσουμε).
.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα των Πηγαδακίων (συνημμένα υπάρχει φωτογραφία του τόπου συνάντησης γιατί εκεί χώρο για στάθμευση των αυτοκινήτων). Η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα είναι εκκλησία του 15ου αιώνα και σήμερα έχει τη μορφή μικρού παρεκκλησιού. Κάτω από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας υπάρχει θειούχος πηγή απ’ όπου αναδεύεται νερό.
Η κυκλική πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από την καρδιά του χωριού Πηγαδάκια. Τα Πηγαδάκια είναι χωριό και αποτελεί το μοναδικό οικισμό του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 429 κατοίκους. Έλαβαν την ονοματοδοσία τους από τα μικρά πηγάδια που υπήρχαν και τα οποία δημιουργήθηκαν εξ αιτίας της γεωγραφικής θέσης του χωριού που βρισκόταν στις πρόποδες του βουνού. Θα πεζοπορήσουμε για να ζεσταθούμε περίπου ένα χιλιόμετρο μέχρι να φτάσουμε στο διπλανό χωριό το Κούκεσι ή Κούκιεση (Καλλιθέα). Η πρώτη ονομασία του χωριού το 1509 ήταν το Χωριό του Σέληνα ή Αγία Μαρίνα στα Σεληνάτα. Το χωριό ονομάζεται Αγία Μαρίνα την περίοδο 1552 έως 1562. Η οικογένεια Κιούκιεση, αλβανικής καταγωγής που ήρθε στο χωριό το 1520, ζήτησε από τον Ενετό Προβλεπτή να ονομαστεί η περιοχή Κούκεσι. Προς αντάλλαγμα των υπηρεσιών που προσέφερε οι οικογένεια στην Γαληνοτάτη Βενετική Δημοκρατία ο Προβλεπτής δέχτηκε και το 1565 το χωριό ονομάζεται Κούκεσι ή Κούκιεσι. Το 1955 το Κούκεσι μετονομάζεται σε Καλλιθέα.
Η πεζοπορία μας από το Κούκιεση (Καλλιθέα) θα κατευθυνθεί προς το βουνό με την ονομασία Παληόμυλος και στα επόμενα 2,5 χιλιόμετρα θα ανέβει περίπου 300 μέτρα υψόμετρο. Στη διαδρομή μας θα επισκεφτούμε το παλαιό χωριό στο οποίο βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αγίας Μαρίνας. Είναι εκκλησία των αρχών του 16ου αιώνα που έχει γκρεμιστεί από τους αλλεπάλληλους σεισμούς. Σώζονται οι τοίχοι με τα περίτεχνα διακοσμητικά τους, το πέτρινο καμπαναριό και τα πέτρινα πεζούλια.
Στα σύνορα της τοπικής κοινότητας με το Γύρι, θα επισκεφτούμε την επονομαζόμενη Μαύρη σπηλιά. Για να ανέβουμε στη Μαύρη σπηλιά στηριζόμαστε σε σχοινιά γιατί δεν γίνεται με διαφορετικό τρόπο η ανάβαση. Η Μαύρη Σπηλιά, στην οποία οδηγεί ένα απότομο μονοπάτι, έχει ιδιόμορφα κοιλώματα και μοιάζουν σαν να κατασκευάστηκαν από άνθρωπο. Η σπηλιά έχει δυο εισόδους μια μικρή στα δεξιά και μια μεγαλύτερη στ’ αριστερά. Τον 19ο αιώνα έμενε στην σπηλιά βοσκός που είχε κτισμένο τοίχο στο στόμιο της σπηλιάς. Η σπηλιά έχει 10,5 μετρά πλάτος και 12 μέτρα μήκος
Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και θα είναι πάνω σε ένα αγροτικό που μετέπειτα γίνεται δασικός δρόμος. Για να ανέβουμε στη Μαύρη σπηλιά υπάρχει βραχώδες μονοπάτι στο οποίο υπάρχουν σχοινιά για να υποβοηθηθεί η ανάβαση. Η διαδρομή παρουσιάζει δυσκολία για όσους δεν έχουν καλή φυσική και σωματική κατάσταση γιατί στο πρώτο της μέρος είναι πολύ ανηφορική.
.
.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
• Όσοι πεζοπόροι θα συμμετέχουν στη πεζοπορία μας θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να έχουν αρνητικό rapidtest διάρκειας 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό τεστ διάρκειας 72 ωρών. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις μέχρι το Σάββατο το βράδυ όσοι πρόκειται να συμμετέχετε, να μας αποστείλετε σε ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας είτε τα αρνητικά τεστ που έχετε κάνει (το rapidtest να είναι διάρκειας 48 ωρών ή το μοριακό τεστ να είναι διάρκειας 72 ωρών) στη διεύθυνση info@meparea.gr. (Τα όποια στοιχεία μας αποστείλετε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την συμμετοχή σας στις πεζοπορίες και διασφαλίζουμε το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων).
ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ.
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Ακόμη τόσο στην αρχή που θα συγκεντρωθούμε για να πεζοπορήσουμε όσο και κατά την διάρκεια της πεζοπορίας, θα κρατάμε αποστάσεις 1,5 μέτρου τουλάχιστον μεταξύ του κάθε συμμετέχοντα πεζοπόρου.
• Παρακαλούμε να τηρήσετε όσα αναγράφονται γιατί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν τους είναι ευχάριστο να αστυνομεύουν ούτε θέλουν να κάνουν παρατηρήσεις σε όσους αγνοούν τις υποδείξεις μας.
.
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την επαρχιακό δρόμο Ζακύνθου-Βολιμών προς Γαιτάνι, Αγ. Κήρυκα, Αγ. Δημήτριο και μετά από συνολικά 14 χιλιόμετρα από τη πόλη στρίβουμε αριστερά προς Πηγαδάκια
• Μετά από 1 χιλιόμετρο πηγαίνοντας όλο ευθεία θα βρεθούμε στο σημείο της συνάντησης μας που είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.