Την προσεχή Κυριακή 22 Ιανουαρίου ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, θα περπατήσει στην περιοχή Αστέρι των Άνω Βολιμών και θα διασχίσουμε αγροτικούς, δασικούς δρόμους, κρυφά μονοπάτια, ενετικούς πύργους, εκπληκτικά τοπία με θέα, σε μια περιοχή οπού κυριαρχεί το χαρακτηριστικό τοπίο της ζακυνθινής φύσης οπού ελιές και αμπέλια συναντούν πευκοδάση και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στην έξοδο του χωριού των Άνω Βολιμών (συντεταγμένες από google maps 37.876298, 20.670881).
.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει στην έξοδο του «Χωρίου της Βολίμας» όπως το ονομάζει ο Ζακύνθιος συμβολαιογράφος και κωδικογράφος Αλέξανδρος Ραφτόπουλος σε τοπικά συμβόλαιά του που έγιναν μεταξύ των χρόνων 1515 και 1519 και που υπήρχαν άλλοτε στο κατεστραμμένο Αρχειοφυλακείο Ζακύνθου. Επίσης στην ιδιόχειρη επιστολή του Αναστάση Θεοδόση (5 του Οκτώβρη 1515), αναφέρεται η λέξη Βολίμα. Έτσι και για τους τρεις οικισμούς, που συνορεύουν μεταξύ τους, έχει επικρατήσει από παλιότερα για τον καθένα η ονομασία Κάτου, Μεσινό και Απάνου Χωριό. Η ονομασία τούτη αναφέρεται σε τοπικά έγγραφα του 1485.
Το σημείο συνάντησης της πεζοπορίας μας είναι πάνω στο δρόμο που οδηγεί προς το Μεγαλώνι και τον Μακρύ Γιαλό και η κατεύθυνση που θα πάρουμε, είναι προς την περιοχή Αγριόκαμπο όπου θα επισκεφτούμε εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, που παλαιότερα ήταν ένα μικρό μοναστήρι στην περιοχή. Υπάρχει αναφορά ότι το ξωκκλήσι αυτό υπαγόταν στο μοναστήρι του Αη-Γιώργη των γκρεμνών.
Προχωρώντας προς την κορυφή με την ονομασία ημεροβίγλι θα συναντήσουμε τα θεμέλια μιας μικρής οχύρωσης που πιθανολογείται ότι είναι τα ερείπια μίας βίγλας (σκοπιάς) της Ενετικής περιόδου. Τα θεμέλια έχουν κυκλικό σχήμα και διάμετρο τριών μέτρων περίπου. Οι Ενετοί κατασκεύασαν και εκτεταμένο δίκτυο βιγλών (παρατηρητήρια, σκοπιές), εκτός από τα μεγάλα κάστρα και φρούρια, για να επιτηρούν τα παράλια της Ζακύνθου. Οι βίγλες της Ζακύνθου όπως προκύπτει από την ιστορική έρευνα, αναπτύχθηκαν αφ’ ενός από το ενδιαφέρον των κατακτητών για τον έλεγχο του θαλάσσιου και του χερσαίου χώρου, τη μετάδοση στρατιωτικών ειδήσεων, τη διακίνηση των ντόπιων προϊόντων, την απρόσκοπτη άσκηση μεταπρατικού εμπορίου, την ενίσχυση της δυνατότητας άμεσης καταστολής πιθανής εξέγερσης των καταπιεσμένων κατοίκων (κυρίως των χωρικών) αλλά και για έλεγχο της εγκατάλειψης του νησιού από μέρους των κατοίκων, αφ’ ετέρου και κατά κύριο λόγο, από ανάγκη ισχυρής οχύρωσης του νησιού για να προστατευθεί από τους πειρατές που μάστιζαν όλη την Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και τα νησιά του Αρχιπελάγους. Η Βενετία είχε κτίσει πολλές βίγλες σε αποστάσεις που να έχουν οπτική επαφή η μία με την άλλη σε όλα τα παράλια της Ζακύνθου και κυρίως στις ανατολικές ακτές της. Χρησιμοποιώντας τη φωτιά οι «Βιγλάτορες» (οι στρατιώτες-σκοποί) έστελναν τα σήματα στις άλλες βίγλες και στα μεγάλα φρούρια όταν κάτι ύποπτο έπεφτε στην αντίληψή τους.
Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας από ένα δασικό δρόμο περίπου για ένα χιλιόμετρο, θα απολαύσουμε μια φαντασμαγορική θέα από το ψηλότερο σημείο της περιοχής των Βολιμών (550 περίπου μέτρα υψόμετρο) που προσφέρεται για μια καταπληκτική θέαση του Αίνου της Κεφαλονιάς, των ανατολικών ακτών της Ζακύνθου και ακόμη του κόλπου του Λαγανά.
Ο περίπατος μας θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή στην αρχή του περιπάτου μας. Η απόσταση που θα περπατήσουμε είναι περίπου 9 χιλιόμετρα και μπορείτε στη συνημμένη φωτογραφία να πληροφορηθείτε τις υψομετρικές διαφορές που θα ακολουθήσουμε. Ουσιαστικά η μόνη δυσκολία είναι ότι από το 4ο χιλιόμετρο έως το 6ο χιλιόμετρο θα κατηφορίσουμε περίπου 250 μέτρα και από το 6ο χιλιόμετρο έως το 8ο χιλιόμετρο θα ανηφορίσουμε περίπου 250 μέτρα.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες για αποφυγή ατυχημάτων : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.