Την προσεχή Κυριακή 21 Οκτωβρίου θα έχουμε τη χαρά να πεζοπορήσουμε σε ένα εκπληκτικό παραθαλάσσιο οικισμό του νησιού μας, τον Αλυκανά, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές, λιμανάκια, λόφους με ιστορική αξία και μνήμες, ελιές, αμπέλια και ανακατεμένο άρωμα από θρούμπι και αφράλα. Θα συναντηθούμε στις 11 στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού τον Αγ. Θύρσο (βλέπε στα συνημμένα φωτογραφία του σημείου συνάντησης καθώς και παρακάτω διαβάστε προσεκτικά τον τρόπο μετάβασης).
Η κυκλική μας πεζοπορία θα εμπεριέχει διαφορετικές παραστάσεις από θάλασσα και λόφους, ιστορικές αφηγήσεις για την αρχαία Αρκαδία, απάνεμα λιμανάκια και ήρεμους ελαιώνες.
Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από την εκκλησία του Αγ. Θύρσου την μοναδική εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα που είναι αφιερωμένη σε έναν άγνωστο σε μερικούς Άγιο, τον Άγιο Θύρσο ο οποίος ήταν από την Καισάρια της Βιθυνίας κοντά στην Προύσα όπου εμαρτύρισε διά πριονισμού μεταξύ 249-251 μ.Χ. και η μνήμη του εορτάζεται την 14η Δεκέμβρη. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν την πεζοπορία μας από το κέντρο του χωριού Αλυκανά το οποίο είναι γνωστό από το έτος 1520. Η ονομασία Αλυκανάς προέρχεται, κατά την άποψη ορισμένων, από την βενετσιάνικη ονομασία ALA CANAL επειδή σε αυτό το χώρο, οι Βενετοί είχαν στρατιωτική δύναμη για την φύλαξη τού καναλιού της Κεφαλονιάς (ALA CANAL = πλευρά καναλιού). Θα υπάρχει άνθρωπος της παράδοσης από την περιοχή ο οποίος θα μας αναφέρει κοινωνικά και δημογραφικά στοιχεία από τον Αλυκανά.
Η πεζοπορία μας αρχικά θα κατευθυνθεί προς την παραλία με την επωνυμία Ράσα την οποία ονομάσανε με αυτή την επωνυμία γιατί το καλοκαίρι πλένανε τα ράσα τους κάποιοι καλόγεροι. Μετά θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προς την λοφώδη περιοχή με την επωνυμία Πύργος ανάμεσα από το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής και της παραλίας Ράσα. Στη περιοχή αυτή οι Βενετοί είχαν κάμει οχυρωματικά έργα όπου είχαν στήσει πύργο με κανόνι και ταυτόχρονα είχαν οχυρώσει το νησάκι που υπήρχε μπροστά με αριθμό οχυρωματικού έργου «Τεσσαράκοντα» (όμοια περίπτωση με τον σκόπελο trenta nove (Βόδι)). Και όπως είπαμε παραπάνω το όνομα Αλικανάς προήλθε από τις στρατιωτικές δραστηριότητες του χώρου δίπλα στην οχυρωμένη περιοχή. Σε αυτή τη περιοχή, αιώνες πιο μετά, δημιουργήθηκε πολεμικό παρατηρητήριο του 2ου παγκοσμίου πολέμου στη κορυφή του Πύργου το οποίο βρίσκεται καλά κρυμμένο και το οποίο θα παρατηρήσουμε ότι είναι ένα κτήριο αντιστεκόμενο στους σεισμούς.
Στο ίδιο λόφο όπου θα βρισκόμαστε, δύο Άγγλοι αρχαιολόγοι, οι Σ. Benton και L.Lorimer, το 1934 έκαναν ανασκαφές ανακαλύπτοντας αρχαία αγγεία και την ύπαρξη μυκηναικού θολωτού μισοκατεστραμένου τάφου. Θεωρείται από ορισμένους ότι σε αυτή τη περιοχή υπήρχε ένας παλιός οικισμός της Αρχαίας Αρκαδίας. Εδώ θα γίνει μια μικρή ξενάγηση από την αρχαιολόγο της παρέας μας κ. Δήμητρα Νικολιά.
Μετά θα κατηφορίσουμε προς το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής και θα επιστρέψουμε μέσα από ένα ελαιώνα στην εκκλησία του Αγ. Θύρσου απ’ όπου ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και η πεζοπορία μας χαρακτηρίζεται εύκολη αφού θα έχει μόνο μια μικρή ανηφόρα και μια απότομη κατηφόρα.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Γαιτάνι-Σαρακηνάδο και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Μετά από τέσσερα (4) χιλιόμετρα (από το κέντρο της πόλης) στρίβουμε δεξιά στο σταυροδρόμι όπου υπάρχει σχετική πινακίδα (προς Αλυκές και Αλυκανά) κατευθυνόμαστε δηλαδή προς Καλλιπάδο και λοιπά χωριά.
• Κατευθυνόμαστε ευθεία πάνω στο δρόμο που είμαστε χωρίς να στρίψουμε πουθενά. Σε δέκα (10) χιλιόμετρα στρίβουμε δεξιά (υπάρχει σχετική πινακίδα που αναφέρει ότι ευθεία πηγαίνουμε προς Αλυκές και δεξιά προς Αλυκανά)
• Όλο ευθεία στο ένα (1) χιλιόμετρο βρισκόμαστε στο σημείο συνάντησης μας
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.
5) Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Διονύση Μαρίνου, ανθρώπου της παράδοσης και κατοίκου Αλυκανά