Την προσεχή Κυριακή 7 Απριλίου, ο πεζοπορικός σύλλογος @Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, θα πεζοπορήσει στην τοπική κοινότητα του Αγαλά. Η πεζοπορία αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα σε πεύκα, κουμαριές και αρωματικά φυτά ενώ συνάμα θα πλαισιώνετε με μια υπέροχη θέα της θάλασσας. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στη πλατεία του Αγαλά (συντεταγμένες από google maps 37.7073229266807, 20.776976681966936).
Ο Αγαλάς είναι χωριό της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας (τέως δήμου) Λαγανά με 350 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή αλλά ουσιαστικά πολλοί λιγότεροι κάτοικοι μένουν στο χωριό. Αυτό που ξεχωρίζει το χωριό του Αγαλά από άλλα χωριά του νησιού είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα στενά δρομάκια. Ο Αγαλάς ονομάζονταν αρχικά «Αναγαλάς» – μάλλον από το φυτό πού υπάρχει εκεί Αναγαλλίς ή αρουραία (Αnagallis Αrresis) – και με παράφραση έγινε Αγαλάς.
Η κυκλική πεζοπορία μας θα ξεκινήσει την περιπλάνηση της στα σοκάκια του χωριού και μετά από πεζοπορία περίπου ενός χιλιομέτρου, θα βρεθούμε στο Σπήλαιο του Δαμιανού, ένα διώροφο σπήλαιο γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο μύθος αναφέρει ότι ο καλός άρχοντας του χωριού και προστάτης του, ο Δαμιανός, υποχρέωσε τον κακό δράκο Αντρονιό (ήταν δράκος ψηλός 300 μέτρα αναφέρει ο μύθος) να μονομαχήσει μαζί του και τον νίκησε. Σαν τιμωρία του επέβαλε να φτιάξει 12 πηγάδια, ένα κάθε μήνα του χρόνου, για το καλό των ανθρώπων του χωριού. Από τη σπηλιά του, ο Δαμιανός, παρακολουθούσε τον Αντρονιό για να εκτελεί καλά το έργο-τιμωρία του. Ο ίδιος θρύλος λέει πως όταν ο δράκος Αντρονιός ξαναεπαναστάτησε, ο Δαμιανός τον σκότωσε μαζί με το άλογό του και το απολίθωμά του «βρίσκεται» σήμερα στην ομώνυμη σπηλιά. Πράγματι, μέσα στη σπηλιά υπάρχει πέτρωμα που μοιάζει με κεφάλι αλόγου.
Θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας ανάμεσα από κουμαριές, νέα πεύκα, θυμάρια, αμπελώνες και ελιές μέχρι τα πηγάδια του Ανδρονίου. Τα 11 πηγάδια είναι εμφανή, στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ το 12ο βρίσκεται θαμμένο κάτω από τη γη. Είναι ιδιόκτητα και βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό του Αγαλά, ανάμεσα σε καλλιεργημένη έκταση αμπελιών και ελαιοδέντρων, σε κοινόχρηστη έκταση που ανήκει σε διαφορετικούς ιδιώτες. Χρησιμοποιούνται και σήμερα για την ύδρευση των κατοίκων – ιδιοκτητών τους, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται πάνω σε κάθε πηγάδι.
Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 7 χιλιόμετρα και θα είναι πάνω σε ένα μικρό αγροτικό δρόμο άλλοτε βραχώδη, άλλοτε χωματόδρομο ο οποίος δεν διασχίζεται από αυτοκίνητο λόγω της δυσβατότητας του.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.