Την προσεχή Κυριακή 29 Ιανουαρίου ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή, θα περπατήσει σε ένα γνώριμο βουνό-μπαλκόνι κοντά στη πόλη, τον Σκοπό, απ’ όπου θα θαυμάσουμε τις φαντασμαγορικές θεάσεις τόσο της πόλης, της Μπόχαλης, του Αργασίου, του Βασιλικού, όσο και του κόλπου του Λαγανά. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στη περιοχή του Καλαμακίου, απέξω από το ξενοδοχείο CRYSTAL BEACH στη παραλία του Καλαμακίου (συντεταγμένες από google maps 37.737617, 20.906129).
Στη πεζοπορία μας θα συναντήσουμε πλούσια βλάστηση με χόρτα, ελιές, πεύκα, ποώδη φυτά, εικόνες μαγευτικές του κόλπου Λαγανά αλλά και της πόλης, βραχώδη μονοπάτια, εγκαταλελειμμένες δαιδαλώδεις κατασκευές μεταφοράς αδρανών υλικών και πολλά άλλα.
Η πεζοπορία μας θα είναι μονής κατεύθυνσης και δεν θα είναι κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι θα σταθμεύσουμε τα αυτοκίνητα και τυχόν άλλου είδους μεταφορικά μέσα στο Καλαμάκι και θα υπάρχει λεωφορείο που θα μας πάει στην αρχή της πεζοπορίας μας (για τα μέλη του συλλόγου είναι δωρεάν η μετακίνηση τους και όσοι δεν είναι μέλη έχουν μια συνεισφορά στο κόστος του λεωφορείου της τάξης των 2,00 (δύο) ευρώ). Αυτό σημαίνει δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στο ραντεβού μας διότι το λεωφορείο θα αναχωρήσει με όσους βρίσκονται στη καθορισμένη ώρα.
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει σχετικά από το επίπεδο της θάλασσας του Αργασίου και ουσιαστικά από τους πρόποδες του βουνού με την ονομασία Σκοπός. Ένα βουνό με 3.000 χρόνια ιστορία είναι ο αρχαίος Έλατος και ο νεότερος Σκοπός ή μπελβεντέρε όπως τον έλεγαν οι Ενετοί.. Ένα βουνό ιδιότυπης φυσικής ομορφιάς και γοητείας, άγρυπνος φρουρός και σύντροφος της πολιτείας του Αιγιαλού. Η παρουσία του όγκου και του σχήματος του βουνού αιχμαλωτίζει αισθητικά και θρονιάζεται για πάντα στην ψυχή. Επίσης, ιερός τόπος αφιερωμένος από τους αρχαίους Ζακυνθινούς στη θεότητα της Αρτέμιδος. Εδώ κατά την μυθολογία κατοικούσε η θεά Άρτεμις και γι’ αυτό ναοί και άλση της ίδιας υπήρχαν άλλοτε ανάμεσα σε πυκνά δάση ελάτων που αγκάλιαζαν από κάθε πλευρά το βουνό. Ύστερα από την Αρτέμιδα το βουνό αφιερώθηκε στη λατρεία της Παναγίας. Επίσης μια άλλη γνωστή ονομασία του σκοπού κατά τον Μεσαίωνα ήταν και Ιερουσαλήμ. Αυτή η ονομασία αποτυπώνεται σε πολλούς χάρτες εποχής.
Η πεζοπορία μας θα είναι ανηφορική και στο διάβα μας θα συναντήσουμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του μεγαλομάτη. Για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του μεγαλομάτη πληροφορούμεθα από νοταριακά (συμβολαιογραφικά) έγγραφα ότι το 1513 ο ιερεύς Θεόδωρος Αργήτης, ο οποίος κατέχει το ναό, τον παραχωρεί στη μονή Στροφάδων. Το 1619 η βενετική διοίκηση καταλαμβάνει το μοναστήρι αλλά το παραχωρεί και πάλι στη μονή Στροφάδων. Φαίνεται πάντως ότι η μονή δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ναό, ώστε το 1697 να φέρεται ότι διαχειρίζονται το ναό οι «γαστάλδοι», επίτροποι ορισμένοι από την πολιτεία. Τότε γίνεται και μερική επιζωγράφηση του ναού. Τέλος, ο ναός παραχωρείται το 1779 σε αδελφό-τητα, οπότε και μετατρέπεται σε μονή. Το 1809 αναφέ¬ρεται ότι διαθέτει δώδεκα μοναχούς. Ο Δ. Ζήβας διαπι-στώνει στο ναό ενδείξεις της βυζαντινής ναοδομίας του 11ου αιώνα και πιθανολογεί την ύπαρξη ακόμη παλαιότερου ναού. Επίσης έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία της κεντρικής κόγχης του ναού. Οι πολλές τοιχο-γραφίες, που ο ίδιος αναφέρει ότι έχει εσωτερικά ο ναός, έχουν ήδη αποτοιχισθεί. Οι τοιχογραφίες αυτές έχουν δημοσιευθεί συνοπτικά από τον καθηγητή Π. Βοκοτόπουλο και χρονολογούνται στις τελευταίες δε¬καετίες του 12ου αιώνα. Ο ναός έχει πρόσφατα ανακαινισθεί.
.
Θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας προς την κορυφή του Σκοπού όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Σκοπιώτισσας. Ο δρόμος είναι ανηφορικός με στροφές και ο κόπος μας, όμως, θα επιβραβευτεί καθώς η θέα από την συγκεκριμένη εκκλησία είναι μαγευτική. Η θέα είναι μοναδική καθώς κάτω από τα πόδια μας θα απλώνεται ένα πανοραμικό τοπίο με χωριά, λόφους, βλάστηση, θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει η ματιά μας. Ο ναός της Παναγίας Σκοπιώτισσας εντοπίζεται στην κορυφή του όρους Σκοπός –από το οποίο πήρε και την ονομασία της. Η εκκλησία σε σταυροειδή ρυθμό με τρούλο ανεγέρθηκε το 1624 και στέκεται έως και σήμερα στα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες, το τέμπλο (από πέτρα), θαυμαστές εικόνες, ξυλόγλυπτα και άλλα πολύτιμα σκεύη, καθώς και η εικόνα της Παναγίας που έχει έρθει από την Κωνσταντινούπολη. Το βλέμμα μας θα κεντρίσει σίγουρα ο δικέφαλος αετός (σύμβολο της βυζαντινής αυτοκρατορίας) στο δάπεδο της εκκλησίας. Το μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία είναι από τα παλαιότερα του νησιού. Ιδρύθηκε πριν από τα μέσα του 15ου αιώνα και το 1534 παραχωρήθηκε στην οικογένεια των ευγενών Λογοθετών όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. Όταν έσκαψαν για τα θεμέλια του ναού αποκαλύφθηκε αρχαίος ναός της Αρτέμιδας μαζί με διάφορες αφιερωματικές επιγραφές. Η περιοχή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος και ο ναός ως προέχον βυζαντινό μνημείο, διατηρητέο.
Η πεζοπορία μας στη συνέχεια θα συνεχιστεί μέσα σε κατηφορικές πλαγιές του βουνού ενώ θα κάνουμε μια στάση στα ανενεργά λατομεία του Μιχαηλίδη. Η θέση των λατομείων ονομάζεται Άσπρα πανιά διότι άσπριζε ο γύψος ανάμεσα από τους θάμνους. Η παράδοση λέει πως κάποτε στην γιορτή του Αι-Γιαννιού, ημέρα αργίας, μια χωρική που κατοικούσε πιο κάτω, σε παλιό οικισμό που σήμερα δεν υπάρχει, έπλυνε τα ρούχα της και πήγε να τα απλώσει στον ήλιο στο βουνό. Μια γειτόνισσα της είπε ότι είναι μεγάλη αμαρτία του Αι-Γιαννιού να απλώσει ρούχα, αυτή όμως δεν την άκουσε και το βράδυ που την αναζήτησαν βρήκαν την μπουγάδα και αυτή μαζί πετρωμένες στην πλαγιά του βουνού.
Προχωρώντας θα φτάσουμε στο ύψος του Βροντόνερου που ανήκει στη τοπική κοινότητα του Καλαμακίου. Το Βροντόνερο, βράχος που κατεβάζει πολλά νερά, είναι μία από τις πηγές του Σκοπού και βρίσκεται πίσω από το όρος Σκοπός. Στον 19ο αιώνα επιχειρήθηκε να αρδευτεί η πόλη από τα νερά του Βροντόνερου, αλλά η προσπάθεια απέτυχε γιατί τα νερά αποδείχθηκαν ακατάλληλα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας γύψου. Ακόμη λέγεται ως μύθος ότι στο Βροντόνερο υπάρχουν διάβολοι. Λέγανε ότι μόνο μέρα μπορεί να περάσει βάρκα από το μέρος αυτό γιατί όταν περνούσαν βάρκες έπεφταν πέτρες χωρίς να υπάρχει κανείς που να τις ρίχνει και έτσι πολλές φορές πνιγόντουσαν πολλοί άνθρωποι ή χτυπιόντουσαν από τις πέτρες που έπεφταν. Είπαν λοιπόν ότι κατοικούν εκεί οι διαβόλοι και έτσι ονομάστηκε «βροντόνερο».
Ο περίπατος μας θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή στην αρχή της συνάντησης μας όπου θα έχουμε σταθμεύσει τα μεταφορικά μας μέσα. Η απόσταση που θα περπατήσουμε είναι περίπου 9,5 χιλιόμετρα και μπορείτε στη συνημμένη φωτογραφία να πληροφορηθείτε τις υψομετρικές διαφορές που θα ακολουθήσουμε. Η δυσκολία της διαδρομής έγκειται μόνο στο ανηφορικό χαρακτήρα του πρώτου μέρους όπου θα υπάρχει μια ανηφόρα 4 χιλιομέτρων και θα ανέβουμε περίπου 450 μέτρα στη κορυφή του Σκοπού.
.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
.
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες για αποφυγή ατυχημάτων : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.