Την προσεχή Κυριακή 4 Ιουνίου κλείνει ο πρώτος κύκλος περιπάτων- πεζοποριών της «Με παρέα χρωματίζουμε τη ζωή» στο νησί μας για τη φθινοπωρινή-χειμωνιάτικη-ανοιξιάτικη περίοδο (αυτό δεν σημαίνει ότι η παρέα μας δεν θα βρίσκεται τους καλοκαιρινούς μήνες). Ο πρώτος κύκλος μας θα ολοκληρωθεί με μια καταπληκτική και περιπετειώδη πεζοπορία σε ένα καταπράσινο φαράγγι στις Ορθονιές. Η συνάντηση μας θα γίνει στις 11 πμ στο προαύλιο χώρο του μοναστηριού της Σπηλιώτισσας (συνημμένα υπάρχει φωτογραφία και χάρτης του σημείου συνάντησης καθώς και τον τρόπο μετάβασης σε αυτό).
Ο περίπατος θα είναι περιπετειώδης και εντυπωσιακός για τα μεγέθη του νησιού μας. Μονοπάτια γλιστερά, μαγευτικά τοπία, καταβάσεις και αναβάσεις μέσα σε οργιώδη βλάστηση, κάμπιες και αράχνες θα βρίσκονται στο δρόμο μας, μοναστήρι γαντζωμένο και λαξευτό στο βράχο, αρωματιστές μυρωδιές θα μας χαρίζει η φύση στο κάθε μας διάβα.
Ο τελευταίος μας περίπατος γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου μετά από την τιμητική πρόταση της Διευθύντριας της κ. Χριστίνας Μερκούρη (γιορτάζοντας την ημέρα του Περιβάλλοντος που είναι την Δευτέρα 5 Ιουνίου). Επίσης στο τελευταίο περίπατο της περιόδου μας, θα συνδράμει η τοπική κοινότητα των Ορθονιών, ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού καθώς και η τοπική εκκλησία του χωριού.
Επιλέξαμε στο τελευταίο μας περίπατο, η παρέα μας να χωριστεί σε δύο ομάδες που θα περπατήσουν δύο διαφορετικές πράσινες πολιτιστικές διαδρομές. Η πρώτη διαδρομή η οποία θα είναι δύσκολη (παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά στις δυσκολίες του), θα είναι από τη μονή της Σπηλαιώτισσας μέχρι το παλιομονάστηρο και η δεύτερη διαδρομή η οποία θα είναι εύκολη, θα είναι στη γύρω περιοχή σε αγροτικό δρόμο.
Προτού ξεκινήσουν οι δύο διαφορετικές διαδρομές θα μας μιλήσει η Διευθύντρια του Μεταβυζαντινού μουσείου κ. Χριστίνα Μερκούρη για την ιστορία και την αποκατάσταση της μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας καθώς και για το θεσμό των «πράσινων πολιτιστικών διαδρομών» που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με φορείς.
Η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από τον οικισμό των Ορθωνιών. Στο δεύτερο περιηγητικό τόμο του ερευνητή Αρχιδούκα της Αυστρίας Λουδοβίκου Σαλβατόρ (εκδ. “Μπάστα” 2008, σελ. 237), διαβάζουμε σχετικά: “Από τις Ορθονιές, ενα μικρό, ψηλά κτισμένο χωριό, με τα περισσότερα σπίτια να έχουν προστέγασμα στηριζόμενο σε στρογγυλές κολόνες και με έναν παροπλισμένο ανεμόμυλο, βλέπουμε προς τη χαμηλότερη λοφώδη περιοχή και προς τη μακρινή θάλασσα. Ένα μονοπάτι οδηγεί από εδώ προς το απομακρυσμένο κατά μισή ώρα μοναστήρι της Σπηλιώτισσας. Πρώτα ανεβαίνουμε στη γυμνή ράχη , ύστερα κατεβαίνουμε σε θαμνώδεις πλαγιές, ανάμεσα στις οποίες παρουσιάζεται σε μια μοναχική κοιλάδα το μοναστήρι περιφραγμένο με τοίχους και με την εκκλησία στη μέση. Είναι ένα μεγάλο κτίριο από την αρχή του 16ου αιώνα, με μια μακριά πρόσοψη με δέκα παράθυρα και μπροστά του στέκει ένας εγκαταλειμμένος ανεμόμυλος. Πάνω από την είσοδο που δημιουργεί ένα θολωτό διάδρομο βρίσκεται ένα καμπαναριό. Στην αυλή του κτιρίου, με τα προστεγάσματα που στηρίζονται σε χοντρά επεξεργασμένες κολόνες, είναι δύο στέρνες. Στα δεξιά στέκει ένα σπίτι που υπάρχει από το έτος 1775 και χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία των ξένων, με μια στεγασμένη ταράτσα που κρατιέται από κολώνες, από την οποία παρουσιάζεται μια όμορφη θέα προς το στενό που ονομάζεται Μεγάλη Λαγκάδα, κατά τις Βολίμες…
Μετά το αρχικό εισαγωγικό σημείωμα θα χωριστούμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα με οδηγό την κ. Χάιδω Σπίνου (καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με καταγωγή από τις Ορθονιές) θα πάει σε μια βατή και εύκολη διαδρομή. Η διαδρομή είναι ένας αγροτικός δρόμος μέσα στη μεγάλη Λαγκάδα που ενώνει το μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας με το χωριό Βολιμών. Η διανυόμενη απόσταση δεν θα είναι μεγάλη αλλά οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε φυσικές ομορφιές, θα ακούσουν λαογραφικές ιστορίες της περιοχής και θα περιπλανηθούν και στη περιοχή γύρω από το μοναστήρι. Υπολογίζουμε ότι ο περίπατος μαζί με τις στάσεις, θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα. Μετά το τέλος του περιπάτου θα υπάρχει κατάληξη στο μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας.
Η δεύτερη ομάδα με οδηγό κάτοικο του χωριού θα κατευθυνθεί από το μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας προς το παλιομονάστηρο. Το παλιομονάστηρο είναι ένα παλιό παρεκκλήσι-σπηλιά, το οποίο κατασκευάστηκε περίπου πριν από τετρακόσια χρόνια, όπου βρέθηκε η Παναγία, με θολωτή πόρτα πάνω σε βραχώδες έδαφος και βραχώδεις τοίχους, στο εσωτερικό με αψιδωτό θόλο. Στην «Ιστορία της Ζακύνθου» του Λεωνίδα Χ. Ζώη (εκδόσεις «Τρίμορφο», 2005, σελ. 318) αναφέρεται σχετικά με την Μονή: «Εις τους πρόποδας του βουνού Κέντρου ανευρέθη εντός σπηλαίου μικρά εικών της Θεοτόκου, κληθείσης Σπηλαιώτισσα. Την εικόνα μετέφερε, το 1548, ο μοναχός Ιω. Κοψίδας επί πλησίον οροπεδίου και έκτισεν εκεί την μονή Σπηλαιωτίσσης, η οποία κατείχε και βιβλιοθήκην, πλούσιαν εις βιβλία και χειρόγραφα».
Η διαδρομή προς το παλιομονάστηρο είναι δύσκολη για αυτούς που δεν έχουν εξοικειωθεί με την πεζοπορία. Είναι μονοπάτι που θα είναι ο ένας πίσω από τον άλλο, στην αρχή θα είναι κατηφορικό μέχρι να φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο της χαράδρας και μετά θα αρχίσει η άνοδος μέχρι το παλιομονάστηρο. Σε ορισμένα σημεία θα υπάρχει βοηθητικός ιμάντας προκειμένου να μη γλιστρήσουν οι πεζοπόροι. Σε όλη τη διαδρομή σχεδόν θα υπάρχουν χόρτα και άγρια βλάστηση και το θετικό γεγονός είναι ότι θα υπάρχει συνεχόμενη φυσική σκιά. Το αρνητικό γεγονός είναι ότι μπορεί να γρατζουνίζονται μέρη του σώματος που θα είναι ακάλυπτα (οπότε θα πρέπει να φοράτε μακρυμάνικα και παντελόνι- φόρμα και όχι σορτσάκια) τόσο από τη βλάστηση όσο και από κάμπιες, έντομα και αράχνες. Επίσης όταν φτάσουμε στο παλιομονάστηρο θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή γιατί δεν έχει μεγάλο προαύλιο χώρο και οποιαδήποτε κίνηση μας θα γίνεται με προσοχή για να μην υπάρξει ατύχημα. Τονίζουμε ότι σε αυτή τη διαδρομή θα έρθουν μόνο όσοι πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν γιατί δεν θα μπορεί να υπάρχει επιστροφή και με αποκλειστική τους προσωπική ευθύνη για πιθανό τραυματισμό ή ατύχημα. Υπολογίζουμε ότι ο περίπατος μαζί με τις στάσεις, θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Μετά το τέλος του περιπάτου θα υπάρχει κατάληξη στο μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας.
Στο μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας όταν βρεθούμε και οι δύο ομάδες θα κάνουμε μια μικρή αποχαιρετιστήρια γιορτούλα για το επιτυχημένο τέλος του πρώτου περιπατητικού μας κύκλου με ταυτόχρονο κέρασμα που έχει επιμεληθεί η τοπική κοινότητα των Ορθονιών και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού.
Μετά το τέλος της γιορτής μας, όσοι επιθυμούν από τη παρέα, θα κατηφορίσουμε με τα αυτοκίνητα στη θαλάσσια περιοχή των Ορθονιών για ένα μπάνιο και μετά φαγητό σε τοπικό εστιατόριο ….. για το οποίο θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από την κ. Χάιδω Σπίνου που έχει αναλάβει αυτό το μέρος του περιπάτου. Σε όσους δεν θα μπορέσουν να έρθουν τους ευχόμαστε καλό καλοκαίρι, να θυμούνται ότι χωρίς οικονομικά ή άλλα μέσα (μόνο με την εθελοντική συνεισφορά όλων μας) οργανώσαμε περιπάτους που σε πολλούς άνοιξαν χαραμάδα σε μια φωτεινή νότα της ζωής τους, να σκέφτονται ότι εμείς οι μικροί, οι ασήμαντοι, οι ελάχιστοι μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας αν υπάρχει αλληλεγγύη και ανιδιοτέλεια, να κρατούν στη μνήμη τους ότι δεν είναι μόνοι τους, να συνεχίζουν να ονειρεύονται ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και να συμμετέχουν στην οργάνωση κάθε πτυχής της ζωής τους με τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, τις σκέψεις τους με σεβασμό στην άλλη άποψη και με προσπάθεια στην άμβλυνση των όποιων διαφορών με τους συγγενείς, φίλους, γείτονες, συμπολίτες και συγχωριανούς τους.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους παρακάτω που συνέβαλαν στη πραγματοποίηση αυτής της διαδρομής :
• Με μεγάλη θλίψη και οδύνη για το φίλο Βασίλη Πυλαρινό ο οποίος τον Νοέμβρη μας υπέδειξε και οραματίστηκε αυτή τη διαδρομή. Στις καρδιές μας θα βρίσκεται για το χαμόγελο του, την αγάπη του και την ανιδιοτέλεια του. Τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον άνθρωπο Βασίλη.
• Τη τοπική κοινότητα Ορθονιών και τον πρόεδρο της κ. Γιάννη Πυλαρινό
• Το πολιτιστικό σύλλογο Ορθονιών και τον πρόεδρο του κ. Σιγούρο Πυλαρινό
• Την καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κ. Χάιδω Σπίνου
• Τον παπά των Ορθονιών κ. Διονύση Ακτύπη
• Την διευθύντρια του Μεταβυζαντινού μουσείου Ζακύνθου κ. Χριστίνα Μερκούρη
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 9.50 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε το δρόμο προς Γαιτάνι
• Προχωράμε ευθεία και θα περάσουμε διαδοχικά τα χωριά Σαρακινάδο, Αγ. Κήρυκα, Αγ. Δημήτρη και Καταστάρι
• Μόλις βρεθούμε στο Καταστάρι, θα προχωρήσουμε ευθεία και στα 5 χιλιόμετρα υπάρχει μια πινακίδα που αναγράφει ότι αριστερά αν πάμε κατευθυνόμαστε προς Καμπί, Έξω χώρα, Μαριές, Πόρτο Βρώμη, Αναφωνήτρια, Ορθωνιές, Βολίμες, Άνω Βολίμες. Ακόμη υπάρχει μια πινακίδα που αναγράφει ότι δεξιά αν πάμε κατευθυνόμαστε προς Ξύγκια, Μακρύς Γιαλός, Αγ. Νικόλαος, Κορίθι-Ασκός, Φάρος-Σχοινάρι.
• Αν πάμε δεξιά προς Ξύγκια, μόλις συνανατήσουμε το εστιατόριο με την ονομασία «Ξύγκια» θα στρίψουμε αριστερά στον απέναντι δρόμο και σε 4 χιλιόμετρα όλο ευθεία βρίσκεται το μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας, αν πάμε αριστερά θα μπούμε μέσα στο χωριό Ορθονιές και μετά από τρία περίπου χιλιόμετρα βρίσκεται το μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας. Η απόσταση είναι ακριβώς ίδια και καλό είναι να κατευθυνθείτε στη πρώτη διαδρομή που είναι πιο εύκολη.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.