Περπατώντας και εμβαθύνοντας στην ιστορία του τόπου μας αυτή τη Κυριακή 21 Μαΐου θα κατευθυνθούμε σε ξεχασμένα σοκάκια της πόλης και θα ξεναγηθούμε στο Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων. Η συνάντηση μας θα γίνει στις 11 πμ στο πλάτωμα του Παιδικού σταθμού στο Κρυονέρι.
Ο κυκλικός μας περίπατος θα έχει παραδοσιακό χαρακτήρα, λόγω της ημέρας, εμβαθύνοντας στα ιστορικά γεγονότα της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Θα ξεκινήσουμε τον περίπατο μας από τις ακρογιαλιές του Κρυονερίου, ανεβαίνοντας προς τα υψώματα της συνοικίας Αγίας Τριάδας και αφού διασχίσουμε ένα όμορφο λιθόστρωτο, θα βρεθούμε στα πλαϊνά του λόφου έχοντας μια εκπληκτική θέα μέχρι τις ακτές της Πελοποννήσου. Ύστερα από μικρή απόσταση θα βρεθούμε στη κορυφή όπου δεσπόζει η εκκλησία της Υπαπαντής.
Ο ναός της Υπαπαντής ανήκε στην Ενορία της Αγίας Τριάδος της πόλης μας και είχε καταστραφεί πριν από το 1953, οι δε εικόνες του είχαν μεταφερθεί στον παλιό ναό της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον σεισμό του 1953 ο εν λόγω ναός πωλήθηκε, με σκοπό την εξεύρεση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του νέου κεντρικού ναού, οπότε αγοράσθηκε από την Οικογένεια Μινώτου, που είχε δίπλα τα κτήματα της. Η οικογένεια Μινώτου έκτισε μια σύγχρονη εκκλησία στο βόρειο δυτικό τμήμα του περιγράμματος του παλαιού ναϋδρίου, διατήρησε όμως το περίγραμμα του, το ιερό Βήμα και την Αγία Τράπεζα στην θέση της κάτω από τον ουράνιο θόλο.
Στην εκκλησία δεν θα μπορέσουμε να την επισκεφτούμε διότι για πρώτη φορά στους περιπάτους που κάνουμε, ο ιδιοκτήτης της από την οικογένεια Μινώτου δεν μας έδωσε την άδεια για την ξενάγηση.
Ο περίπατος μας θα συνεχιστεί προς το Ακρωτήρι και αφού κατηφορίσουμε το δρόμο του ψηλώματος θα βρεθούμε στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο Πλατύφορο ή στη πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Στην ιστορική αυτή πλατεία σε οικόπεδο που δώρισε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζακύνθου, μετά τους σεισμούς του 1953, χτίστηκε το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αντωνίου Κιτσίκη και το οποίο θα επισκεφτούμε ξεναγούμενοι από την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Δεμέτη.
Το κτίριο του Μουσείου στεγάζει πολυάριθμα κειμήλια, που δωρίσθηκαν από διάφορους φορείς και ιδιώτες, και λειτουργεί από τις 24 Αυγούστου 1966. Στο ισόγειο στεγάζεται το μοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα, το οποίο από τις 17 Ιανουαρίου 1968, φιλοξενεί τα οστά των δύο ποιητών Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου, και της συζύγου του δευτέρου.
Ο όροφος του κτιρίου περιλαμβάνει τις αίθουσες Διονυσίου Σολωμού, Διονυσίου Ρώμα, Νικολάου και Θάλειας Κολυβά και την Πτέρυγα Επιφανών Ζακυνθίων, στην οποία περιλαμβάνεται μετά από επέκταση, η Αίθουσα Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Η Πτέρυγα Επιφανών Ζακυνθίων συνεχίζεται και στο νέο τμήμα του ισογείου, ενώ στο δεύτερο όροφο λειτουργεί η Αίθουσα Σταύρου Σ. Νιάρχου με τη Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Τεκμηρίωσης του Μουσείου.
Στις αίθουσες αυτές, εκτίθενται φορητές εικόνες κρητικής και κρητικοεπτανησιακής σχολής 17ου-18ου αι., προσωπογραφίες επιφανών Ζακυνθίων 17ου-20ου αι., μπρούτζινες προτομές Ζακυνθίων ιεραρχών και ανθρώπων του πνεύματος, έπιπλα εποχής προερχόμενα από ζακυνθινά αρχοντικά, μουσικά όργανα, έργα πλαστικής-κεραμικής, αντικείμενα ξυλοτεχνίας-ξυλογλυπτικής, έργα μεταλλουργίας, εκμαγεία νομισμάτων, κεντήματα, πλεκτά, κοσμήματα, γκραβούρες, μελανογραφίες, φωτογραφίες και οικόσημα. Από το πλούσιο αρχειακό υλικό ξεχωρίζουν τα χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού, του Νικολάου Μάντζαρου, του Νικολάου Λούντζη, του Αντωνίου Μάτεση, του Ιωάννη Τσακασιάνου, του Διονυσίου Ρώμα, του Παύλου Καρρέρ και του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, αποτελεί ξεχωριστή ιστορική ενότητα, η οποία παρουσιάζεται μέσα στο Μουσείο κυρίως με τα πορτραίτα των Ριζοσπαστών, στην Αίθουσα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή του 1ου ορόφου.
Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο θα οδηγηθούμε στην αρχή του όμορφου Κυριακάτικου περιπάτου μας για να συνεχίσουμε ανάλογα με τις διαθέσεις μας είτε για μπάνιο είτε για ουζάκι είτε και για τα δύο…
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα :
• Το Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων για την προσφορά του να μας ξεναγήσει στα εκθέματα του.
• Την κ. Κατερίνα Δεμέτη για την προσφορά της να μας ξεναγήσει στο Μουσείο.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Ο κυκλικός μας περίπατος είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και είναι πολύ εύκολος.
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.