ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΙΣ 26,27 & 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΕ 5ΑΣΤΕΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΣΠΑ, ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Η ομάδα μας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει μια εκπληκτική πεζοπορική, φυσιολατρική και πολιτιστική εκδρομή στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο.
Η εκδρομή μας θα είναι τριήμερη και θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 28 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο της Ζακύνθου AKTYPIS TRAVEL.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην εκδρομή είναι :
1. Η καταβολή όλου του τιμήματος της εκδρομής η οποία όμως σε περίπτωση μη συμμετοχής στην εκδρομή θα μπορεί να επιστραφεί μόνο σε περίπτωση αντικατάστασης άλλου ατόμου από τη λίστα αναμονής και όχι σε λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την αναχώρηση της εκδρομής (Δεν θα υπάρχει δυνατότητα κρατήσεων θέσεων χωρίς την καταβολή του κόστους της εκδρομής).
2. Η προσκόμιση φωτοτυπίας (δύο όψεων-δηλαδή μπρος και πίσω) της αστυνομικής ταυτότητας για την αστική ασφαλιστική κάλυψη των συμμετεχόντων στην εκδρομή.
Αφού διαβάσετε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες που αναφέρονται παρακάτω, μπορείτε να δηλώσετε την διαθεσιμότητα σας στο τηλέφωνο 6944373182.
Ακολούθως αναφέρουμε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδρομής, την τιμή συμμετοχής ανά άτομο, τι περιλαμβάνεται στη τιμή και τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή (Παρακαλούμε όπως διαβάσετε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες και στοιχεία που σας δίνουμε διότι έτσι θα σας λυθούν όλες οι απορίες).
ΥΓ : 1) Οι αριθμημένες θέσεις του πούλμαν θα κλείνονται ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας των ατόμων που θα δηλώνουν συμμετοχή (όπως οι θέσεις σε θεατρικές παραστάσεις)
2) Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο λεωφορείο γιατί δεν επιθυμούμε να «σπάσει» η παρέα στα δύο. Μόνο ένα πούλμαν θα συμμετάσχει στην εκδρομή και άρα υπάρχουν μόνο 50 θέσεις.
ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :
1. ΕΙΣΙΤΉΡΙΑ ΠΛΟΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΥΛΛΗΝΗΣ- ΖΑΚΥΝΘΟΥ
2. ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
3. ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DION PALACE RESORT & SPA CENTER (ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ https://dionpalace.com/)
4. ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
5. ΒΡΑΔΥΝΟ ΣΕ ΜΠΟΥΦΕ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
6. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑ (θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο) ΓΙΑ 45 ΛΕΠΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.
7. ΚΑΛΥΨΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΤΙΜΗ :
• ΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ (Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δίον, Ναυτικό Μουσείο, Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου η ενημέρωση θα γίνει δωρεάν)
• Ο ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ (ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/1/2018)
• ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η ΗΜΕΡΑ : Αναχώρηση από Ζάκυνθο με το πρωινό καράβι στις 5.30 πμ. Άφιξη στη Κυλλήνη και μετά από δύο στάσεις για καφέ, σνακ, φαγητό, φτάνουμε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο μας που βρίσκεται στο Λιτόχωρο.
Τακτοποίηση και ξεκούραση στα δωμάτια μας. Το απόγευμα συγκεντρωνόμαστε στην υποδοχή του ξενοδοχείου και θα επισκεφτούμε το κέντρο πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είναι ένα μουσείο για τον φυσικό πλούτο και την πολύπλευρη μοναδικότητα του πιο εμβληματικού βουνού της χώρας το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό περίπου ένα χρόνο. Η έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, αναπτύσσει τη θεματική της εκμεταλλευόμενη την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου σε επίπεδα για να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη. Κάθε επίπεδο του εκθεσιακού χώρου πραγματεύεται όλες τις ορατές και μη εναλλαγές στο βουνό όσο το υψόμετρο αυξάνει: τις διαφορές στα πετρώματα και στη γεωμορφολογία, στο κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, στη σύνθεση της βλάστησης και της πανίδας, στα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού και στο τοπίο.
Εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε επίπεδα για να οδηγήσει σταδιακά και αβίαστα τον επισκέπτη από τους πρόποδες του Ολύμπου ως τις μυθικές κορυφές του.
Μετά από την επίσκεψη στο κέντρο πληροφόρησης, θα περιπλανηθούμε στο Λιτόχωρο όπου θα δούμε παλιά πέτρινα σπίτια και «καπετανόσπιτα» -που μαρτυρούν το παρελθόν των κατοίκων με τη θάλασσα- στενά σοκάκια στον παλιό, παραδοσιακό οικισμό, αιωνόβια πλατάνια και πολλές μικρές πλατείες (του Πλάτανου, το Χοροστάσι, των Ναυτικών κ.α.).
Μετά από τη βόλτα που θα κάνουμε στο Λιτόχωρο, θα πάμε στο ξενοδοχείο μας όπου θα έχουμε το βραδινό μας γεύμα και ελεύθερο πρόγραμμα για το υπόλοιπο της ημέρας.
2η ΗΜΕΡΑ : Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα κατευθυνθούμε με το πούλμαν στο καταφύγιο «Πριόνια» στα 1.100 μέτρα υψόμετρο (είναι περίπου 18 χλμ από το Λιτόχωρο). Ακολουθώντας τα μονοπάτια των 12 θεών του Ολύμπου, τις μυρωδιές των αρωματικών φυτών και τη μεθυστική ευωδιά των αγριολούλουδων, θα δεχθούμε την πρόσκληση της μελωδίας των Μουσών και των ήχων του νερού του Ενιπέα και θα αποδράσουμε στο βουνό του Ολύμπου, κι αναμφίβολα θα αισθανθούμε την ενέργεια του τοπίου.
Από εκεί θα αρχίσουμε να περπατάμε στο φαράγγι του Ενιπέα σε μια εύκολη αλλά καταπληκτική και θεϊκή διαδρομή.
Η αρχή της πορείας μας σημαδεύεται από την βουή του ρέματος του Παλαβού, κύριου τροφοδότη του Ενιπέα. Διαβαίνουμε το ξύλινο γεφυράκι, το πρώτο από τα επτά της διαδρομής. Καλοφτιαγμένα για να αντέχουν στους σκληρούς χειμώνες και όμορφα, πλαισιώνουν ένα από τα πιο σωστά συντηρημένα μονοπάτια της χώρας μας.
Μπαίνουμε σε σκιερό δάσος οξιάς, περνάμε δεύτερο γεφύρι και συνεχίζουμε σε πευκόδασος. Οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του φαραγγιού υποστηρίζουν μια τεράστια ποικιλία βλάστησης που κυμαίνεται από την μεσογειακή έως αυτή της υποαλπικής ζώνης. Τα φυλλοβόλα δέντρα εναλλάσσονται με αείφυλλα και αυτά με θάμνους αποτελώντας τμήμα του βοτανικού παραδείσου που λέγεται Όλυμπος.
Μετά από 60 λεπτά εύκολης πεζοπορίας ακολουθούμε αριστερή διακλάδωση προς την παλιά μονή Αγίου Διονυσίου που χτίστηκε εδώ σε υψόμετρο 800 μέτρων το 1540. Το ανακαινισμένο καθολικό περιβάλλεται από τα παλιά γκρεμισμένα τείχη και τα κελιά των μοναχών. Σε απόσταση 20 λεπτών βρίσκεται το σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο άγιος. Ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο στο βάθος της σπηλιάς από την κορυφή της οποίας στάζει το νερό συνοδεύοντας το μικρό ρυάκι που πηγάζει από την σπηλιά Είναι μια από τις πολλές που είναι σκαμμένες στα ασβεστολιθικά τοιχώματα του φαραγγιού. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η περιοχή αποτέλεσε τόπο καταφυγής τόσο κατά την τουρκοκρατία όσο και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
Σε αυτό το σημείο θα χωριστούμε σε δύο ομάδες. Η Α ομάδα θα καταλήξει στη Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου από όπου θα μας περιμένει το πούλμαν για να μας πάει στο Λιτόχωρο. Η Β ομάδα θα πεζοπορήσει μέχρι το Λιτόχωρο σε μια διαδρομή που δεν είναι εύκολη αφού οι κατηφόρες εναλλάσσονται με ανηφόρες, ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι της.
Μετά την πεζοπορία μας, θα κατευθυνθούμε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον. Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου αποτελείται από μια οχυρωμένη πόλη, έκτασης 360 στρεμμάτων, πλαισιωμένη από χώρους λατρείας που κατοικήθηκε χωρίς διακοπή από τα κλασικά ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Σε επάλληλα ανασκαφικά στρώματα αποκαλύφτηκαν ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια κτήρια, καταστήματα και πολλά εργαστήρια ενταγμένα σε οικοδομικά τετράγωνα που ορίζονται από δρόμους. Κτισμένη τον 2ο αιώνα π.Χ. πάνω σε επίπεδο έδαφος, η πόλη του Δίου βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1,5 χιλ. από τη θάλασσα και μέσω του πλωτού τότε ποταμού Βαφύρα συνδεόταν με αυτή. Το τειχισμένο τμήμα της πόλης, σχεδόν τετράγωνο κατασκευασμένο σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα, διέθετε υποδειγματική ρυμοτομία, χαρακτηριστική της τεχνογνωσίας της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου. Τα έως σήμερα ανασκαφικά ευρήματα φυσικό είναι να ανάγονται στην πλειονότητα τους στους ρωμαϊκούς και στους μεταγενέστερους βυζαντινούς χρόνους: τόσο η μικρή επίχωση, όσο και η συνεχής κατοίκηση του χώρου εξαφάνισαν τα κατάλοιπα αρχαιότερων περιόδων, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου ανταποκρίνεται κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης.
Για το μεσημέρι θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για φαγητό στο Λιτόχωρο και ξεκούραση στο ξενοδοχείο.
Το απόγευμα συγκεντρωνόμαστε στην υποδοχή του ξενοδοχείου και θα επισκεφτούμε το Ναυτικό μουσείο του Λιτόχωρου. Στα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και όλη τη γκάμα της ξυλο-ναυπηγικής ιστορίας της Ελλάδος από την Μινωική εποχή, μέχρι τον 20ο αιώνα με αυθεντικά ομοιώματα από τους μοντελιστές Μάρα Δημήτρη και Παρλίτση Αστέριο καθώς και έργα του πρακτικού καραβομαραγκού Νίκου Λαγόντσου με πάνω από 60 χρόνια πείρα στα Ελληνικά καρνάγια. Το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου (λόγω της ιδιομορφίας του) σαν Μουσείο κυρίως Εμπορικής Ναυτιλίας, παρέχει στους επισκέπτες του δωρεάν ξενάγηση από Βετεράνους Ναυτικούς (καπεταναίους – ασυρματιστές – μηχανικούς Ε.Ν.) όλοι τους απόμαχοι του κύματος με 20 – 30 χρόνια υπηρεσία στη θάλασσα.
Μετά από την επίσκεψη που θα κάνουμε στο Ναυτικό μουσείο, θα πάμε στο ξενοδοχείο μας όπου θα έχουμε το βραδινό μας γεύμα και ελεύθερο πρόγραμμα για το υπόλοιπο της ημέρας.
3η ΗΜΕΡΑ : Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα κατευθυνθούμε με το πούλμαν μας προς το δρόμο της επιστροφής και αφού κάνουμε στάση για καφέ, θα επισκεφτούμε το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας. Θα περπατήσουμε σε πατώματα ηλικίας άνω των 150 εκατομμυρίων ετών και, μάλιστα, σε βάθος 200 μέτρων κάτω από τη γη. Θα ταξιδέψουμε μέσα στις στοές των μεταλλείων και θα πάρουμε μια ιδέα για τις συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων. Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο στη χώρα που παρουσιάζει τους χώρους ενός μεταλλείου, καθώς και τη διαδικασία εξαγωγής του βωξίτη. H περιήγηση και η ξενάγηση γίνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αρχίζουν από τον χώρο συγκέντρωσης των εκρηκτικών, 200 μέτρα κάτω από τη γη. H στοά είναι κατάλληλα φωτισμένη και αερίζεται συνεχώς, ώστε η επίσκεψη να είναι άνετη και ξεκούραστη. Με έναν μοναδικό τρόπο αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η πραγματική ζωή των χιλιάδων μεταλλωρύχων που πέρασαν από τη στοά. H επίσκεψη στη στοά γίνεται με το βαγονέτο που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες 30 χρόνια πριν. Από τις αίθουσες του χώρου αναμονής, όπου λειτουργεί και η καφετέρια, θα οδηγηθούμε, στο ασανσέρ, που μας κατεβάζει στον χώρο επιβίβασης στο βαγονέτο. Εκεί θα φορέσουμε τα προστατευτικά κίτρινα κράνη και τα αδιάβροχα και θα επιβιβαστούμε στο βαγονέτο.
Σε επιλεγμένες θέσεις και τοποθεσίες, έχουν αναδειχθεί όλες οι παλιές θέσεις εργασίας της υπόγειας εκμετάλλευσης και έχουν τοποθετηθεί τα ίδια παλιά μηχανήματα που λειτουργούσαν τότε, καθώς και εκπληκτικά ομοιώματα των μεταλλωρύχων. Εκείνο, όμως, που κάνει ακόμα πιο επιβλητική την παρουσίαση είναι η αναπαράσταση με οπτικοαουστικά συστήματα των εργασιών με ήχο και φως. Ακούγονται εκρήξεις, παραγγέλματα και εντολές, καθώς και ήχος από τα μηχανήματα που δούλευαν οι εργάτες. Λες και ήταν μόλις χθες, όταν ακούγονταν τα γέλια και τα πειράματα μαζί με την αγωνία, τον κόπο και τον μόχθο για το μεροκάματο και την ποιότητα του μεταλλεύματος.
Η όλη ξενάγηση-εμπειρία μέσα και γύρω από το ορυχείο παρουσιάζεται στον επισκέπτη με πολύ έξυπνο και ολοκληρωμένο τρόπο σε τέσσερις διαδρομές. Ξεκινά από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850, συνεχίζει με την περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο μεταλλευτικής ιστορίας και την επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων. Από ένα σύγχρονο πάρκο, όπως το Βαγονέτο, δεν θα μπορούσε να λείπει η «Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας», που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ζήσει μια βιωματική εμπειρία. Τρεις αίθουσες, τρία χρώματα, τρεις διαφορετικές ιστορίες συνθέτουν ένα ταξίδι στον χρόνο και στη γνώση που περιλαμβάνει από συνεντεύξεις με παλιούς μεταλλωρύχους της περιοχής, μέχρι εικονική «τσουλήθρα» στα μόρια του μεταλλεύματος, αλλά και ταξίδι στη μύτη ενός τρυπανιού, που αναζητεί βωξίτη.
Μετά την επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας θα κατευθυνθούμε προς το Γαλαξίδι όπου θα φάμε και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο.
Και η εκδρομή μας θα λάβει τέλος αφού γυρίσουμε με το τελευταίο πλοίο στη Ζάκυνθο.